3DAYSINPARIS

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: FRANCE / Permalink / 13

TINA AXELSSON / KONSTGALLERI / artbytina@hotmail.com / FB / WEBSHOP / BLOGLOVIN


Sacre Coeur


La Tour Eiffel


Utsikt från Sacre Coeur


Konsttorget i Montmartre


Den stora pyramiden (ingången) Louvren


Mona Lisa (La Joconde) av Leonardo da Vinci


Berömda shoppinggatan Champs Èlysée


l'Arc de Triomphe


Moulin Rouge


Sacre Coeur på kvällen


Konsttorget i Montmartre på kvällen


Notre Dame


DAG 1 TORSDAG. Åkte hemifrån ruskigt tidigt på torsdagsmorgonen, vid 4-tiden på natten. Tog flyget från Landvetter, mellanlandning på Arlanda för att slutligen landa på Charles de Gaulle, Paris. Det första vi gjorde när vi kom fram var att leta upp tåg in till city och därefter letade vi upp vilken metro-linje som gick till vårt hotell. Gick väldigt smidigt, vips så var vi framme i Montmartre, Chateau Rouge där vårt hotell var placerat, mitt i  "Lilla Africa". Ett budget hotell, väldigt basic, fyra väggar och en säng typ, extremt litet rum - med utsikt in i en husvägg. Men billigt är bra. Jag ser inte vitsen med att lägga flera tusen på att bo på fina hotell - man är ju där knappt ändå.

Den första promenaden gick upp till toppen av Montmartre, till den vackra, vita och mäktiga kyrkan Sacre Coeur ligger. Jäklar vilken utsikt! Man såg ut över hela Paris. Efter den lilla utflykten upp för hundra trappor vandrade vi runt på den afrikanska marknaden bland fiskar, grönsaker och slaktare. Luktade blä. Sen blev det dags att åka till Eiffeltornet (såklart!). Damn vilket ståtligt byggnadsverk. Det är stort, det är detaljer - ja ganska så fantastiskt. Blev höjdrädd och fick svindel bara av att titta upp. När hungern kröp på hittade vi ett liten "fransk" restaurang i närheten av tornet. Ingen höjdare. Efter maten tog vi oss tillbaka till "vårt" kvarter i Montmartre - letade upp en pub och drack öl. Blev en tidig kväll - så vansinnigt trötta.

DAG 2 FREDAG...efter 12 timmars sömn vaknade vi. Dags att utforska Paris. Men först en croissant-frukost på hotellet. Efter frukosten gick vi upp för att titta på utsikten från Sacre Coeur igen - så förtrollande. Passade även på att kika runt i konstnärskvarteren och alla små gator och butiker, påminde lite om Gamla Stan i Stockholm med sina smala gränder, gatulampor, gula hus och smidesdetaljer. Därefter letade vi upp det gigantiska konstmuseet Louvren - jag ville så hemskt gärna se Mona Lisa irl. Vi hade tur, nästan ingen kö alls. Gick igenom skulpturavdelningen först, sen till Napolions inredda rum - precis så vill jag bo! - guld, sammet, takmålningar, kristallkronor. Wow-feeling! Konsthallarna med alla jättetavlor var också extremt mäktigt, kan knappt förklara hur stort det var. Man kände sig rätt liten. Mona Lisa fanns där - kul att ha fått se henne. Men helt ärligt så fattar jag inte riktigt grejen med att just den tavlan är så väldigt berömd och omtalad...finns ju hundratals andra minst lika fantastiska.

Efter ett par timmar på Louvren vandrade vi runt i fina parker, fontäner, skulpturer, såg parisehjulet, tittade på obelixen (där giljotinen stod under franska revolutionen) och gick längst med hela Champs Èlysée - hela vägen upp till triumfbågen. Rätt trötta i benen efter den promenaden, så trötta att vi inte orkade gå upp för alla trappor för att se utsikten - hittade en restaurang istället. Efter maten drack vi varm choklad och kaffe vid floden Siene och virrade omkring runt Moderna Museet - där jag hade fått för mig att den färgglada Stravinsky-fontänen låg - helt fel - låg visst på ett helt annat ställe (fast det fick jag inte reda på förrän vi kom hem). Innan vi tog oss tillbaka till hotellet innan kvällens utgång åkte vi och tittade på det berömda Moulin Rouge. Och drack öl. STORA öl.

På kvällen gick vi upp till Sacre Coeur (för tredje gången!) och tittade ut över Paris i ett ljushav. Vackert. Kyrkan var också upplyst och väldigt fin. Man såg Eiffeltornet - och hur stort det var i jämförelse med resten av staden. Drack öl resten av kvällen, på tre olika ställen i Montmartre.

DAG 3 LÖRDAG. Vaknade (med öl-huvud). Coca-cola & croissant fick oss att vakna till liv. Åkte ut till ön som ligger i Siene och tittade på Notre Dame, var även inne i katedralen. Efter den lilla utflykten åkte vi till Montparnasse och ställde oss i kö för att se katakomberna inne i berget - tusentals skelett, benknotor och skallar som är organiserade i mönster, som skulpturer. Lät väldigt fascinerande. Vi stod i kö i typ 20 minuter sen tröttande vi. Köer är så trååååkigt. Istället tog vi oss till Montparnasse huvudgata och åt 3-rätters middag, mitt på dan. Några timmar senare begav vi oss mot flygplatsen - mellanlandning i Frankfurt och sen vidare till Göteborg. Hemma natten mellan lördag-söndag.

Rekommenderar ALLA att åka till Paris. Himla fin stad med så himla mycket saker att titta på. Det är nog omöjligt att bli uttråkad där.


#1 - - catarina:

sv. hehe samma här

#2 - - batts.blogg.se:

underbara och annorlunda bilder!

#3 - - Maria:

Vilka fina bilder! Och ni verkar haft det himla bra! :)

#4 - - Medina&Nina:

Jaha, hahah nice nice :D

#5 - - hanna ♡:

sjuukt gott med kladdkaka! :D

#6 - - Hanna Westman:

så underbara bilder!

#7 - - Sara:

Underbara bilder!:) Jag tycker speciellt om den tredje, det är så vackert när solen skiner igeom molnen!:DSvar: Tack så jättemycket!:D

#8 - - Emma - I was on the moon. With Steve.:

Hur mycket för ni betala för hotellet ungefär?

#9 - - Ninja:

Paris har jag kvar....får kika in här för tips. Kerala är vackert och färgstarkt. Vi tog en restresa och var där i två veckor. Då hinner man bara nosa på allt som bjuds.

Det är billigt och det går bra att resa på egen hand. Brottsligheten är låg. Backwaters på husbåt är ett måste, men boka inte med resebyrå från Sverige utan på plats med indisk byrå. Det blir mycket billigare och bättre. När vi gjort oss hemmastadda hyrde vi taxi med chaufför och gjorde egna utflykter. Vi åkte på elefantparad, upp till Gatsbergen och shoppade i Thiruvananthapuram.

Tigerreservaten i bergen kan vara värda ett besök men det är inte billigt att bo på de statliga lodgerna. Om ni vill dit så gör en ordentlig research hemifrån. Man kan åka till Lakkadiverna från Kerala....vi hade inte reskassa för det eftersom vi tog en restresa men om ni har råd så tror jag ögruppen är helt fantastisk att besöka.

#10 - - britta - en liten teckning:

Bilden på utsikten från Sacre Coeur är ju helt fantastiskt fin med solstrålarna som tittar fram!

#11 - - Felicia:

Åh vilka underbara bilder!

#12 - - Virvelvindsflickan':

åh, så fint.

#13 - - anna:

ah, missade det:) riktigt fina bilder. jag vill också till paris!!

Till top