.WORLD BY TINA christiania, ibsens, köpenhamn, nyhavn, ströget

COPENHAGEN CALLING

KÖPENHAMN - "Öl är också kultur"

Teaterns personalklubb som skulle till London men hamnade i Köpenhamn. Så här i efterhand. Grymt bra val. Strålande sol, diverse olika typer av kultur, 15 arbetsbefriade teaterarbetare - i fyra dagar. 

Torsdag. Kom fram nångång på kvällen, utnämnde en kartläsare och checkade in på Ibsens Hotel i Norrebro. Rekommenderas! Efter en hel dag på tåg blir man hungrig så vi gav oss ut på matjakt. Efter att ha gått Köpenhamn runt - utan att hitta kött i köttbyn - hittade vi till Köpenhamns bästa thaimat - enligt Poon Thai själva. Vi höll med. Jättegott och jättesvettigt, precis som thaimat ska vara. Kvällsölen intogs tillsammans med hela resesällskapet på hotellets spanska restaurang, Pintxos - där man tydligen bara pratar spanska. Una cerveza por favor. Sunkiga ölhak måste man ju hänga på i Köpenhamn tänkte vi (vi = jag och två ölglada tekniker) och hamnade på Jagtstuen - med tipset "nice & cheap". Rökigt, gubbigt och öligt. 

Fredag. Hej turister. Sol i Nyhavn. Promenad på Ströget. Lunch på Café Sommersko. Öl på Nemoland i Christiania. Taxiresor hit och dit. Bästa indiska käket på halvsunkig pizzeria. Kollektiv tikidrink i form av brinnande vulkan på Brass Monkey. After-concert-party på Ideal Bar, konserthuset Vega. Kvällsöl i Nyhavn och afterski på Alpehytten - en nattklubb i värsta eller bästa laget beroende på vad man är ute efter. 

Lördag. Välbehövd sovmorgon. Solhäng i Christiania round 2. Matjakt på Ströget. Burger Buns - typ lightversion av Hooters med Guns'N'roses ur högtalarna och silikonkrav på servitriserna. Kulturpaus på Köpenhamns Musikteater - The Moon Illusion, meditativ nycirkus i en lite för varm och syrefattig blackbox. Fin draperiscenografi och gullig anka. Efter kultur besökte vi en annan slags kultur - Buddha Bar i Vesterbro. Där ölen är urbillig och servitristanten shakar loss på dansgolvet. Hela gänget hade bokat bord på ett Vietnamesiskt ställe - LêLê. God mat - men inte alls så god som i Vietnam. Men deras Bloody Mary fick klart tummen upp! Fick reda på att en gymnasiepolare befann sig i Nyhavn - tog en taxi dit och sa hej. Några öl senare befann vi oss återigen på Jagtstuen - som vi redan första kvällen utnämnt till stammishak. 

Söndag. Åka-hem-dag. I väntan på tåget promenerade vi genom ett stormigt och ganska jättekallt Norrebro. Försökte fika på Pussy Galore´s Flying Circus (...som efter lite googling har nåt med James Bond att göra) blev dock totalignorerade och gav upp av principsjäl. Lyckades bättre på stället bredvid (som jag inte minns namnet på). Vinkade hejdå till Köpenhamn och tog tåget tillbaka över bron. Lång tågresa, men trevligt sällskap av glada - om än lite trötta - teaterarbetarkollegor! 
 
 
#1 - - Anna Röd - ★ Nörd & Filmskapare ★:

Alltså vad tyckte du om Christiania? Hört mycket bra om det typ att det ska vara fint och hippie-aktigt men jag såg bara huvklädda pundare, knark och grafitti överallt, trasiga hus osv.. Går aldrig tillbaka dit haha.

#2 - - Malin:

Sv: Tack, de låter toppen! :)

Härligt med en Köpenhamnstripp!