7 Läs mer >>
Phnom Tamao Wildlife Rescue Center. Jag tröttnar snabbt på storstäder, så efter två dagar i huvudstaden Phnom Penh ville jag göra något spännande. Googlade lite och hittade tips om ett animal rescue center ca 1,5 timme utanför staden. Lyckades dessutom få med mig två resepolare på äventyret. 
 
Vad jag förstod så är parken den största rescue centret i Kambodja - och djuren verkar behandlas bra med tillgång till näringsrik mat, djurskötare och duktiga veterinärer. Många av djuren som bor där har behandlats illa av människor som haft dom som husdjur, skadats av fällor i skogen eller är utrotningshotade - så man föder upp fler av arten för att sedan kunna släppas ut i det fria.
 
En fruktansvärt vidrig sak vi fick lära oss var om Bear Paw Soup. En av björnarna hade bara tre tassar, då undrade vi såklart varför. Björntass-soppa anses tydligen vara en delikatess i Kambodja - och enligt nån korkad myt vara bra för potensen. Kunderna (läs idioterna) får själva peka ut vilken tass som önskas från den levande björnen, som huggs av - ju färskare desto bättre - björnen hålls sedan vid liv tills alla fyra tassarna har blivit utvalda och avhuggna. Just denna björnen som vi fick möta hade blivit räddad från en restaurang - med tre tassar i behåll. 
 
Vi fick säga hej till en väldigt annorlunda albino hjort som var tvungen att akta sig för solen, beundra asistiska tigrar, se på när björnar bråkbusade, klia jätte-ekorrar på magen, träffa en lejon björn - Moon Bear Brandy, mata en ursöt utterfamlj med fisk, prata med högljudda apor, se glada elefanten Chhouk med sin protes och jag fick ett nytt favorit djur, en björnkatt - binturong. Och alla djur gillar tydligen bananer - förutom krokodilerna. 
 
På tal om djur. Är sjukt sugen på att åka med goXplore till Zambia eller Zimbabwe och volontärarbeta med lejon i några veckor. Det ligger högt upp på min prioriteringslista just nu. 
 
 

RESCUE CENTER

4 Läs mer >>
Killing Fields & Toul Sleng S21, tortyrfängelset. Det här var den jobbigaste dagen på hela resan. Mycket illamående, ilska och tårar över hur många människor som torterades och slogs ihäl under Pol Pots styre 75-79. Man uppskattar att ca 3 miljoner människor avrättades under den perioden. Först var jag tveksam till att åka och besöka platserna, mest för att det känns märkligt att massgravarna är en av landets största turistattraktioner samt att den nu mer är en japan som äger marken. Känns märkligt. Men å andra sidan är det så otroligt viktigt att inte glömma bort vad som hänt. 
 
Anledningen till det brutala folkmordet var att Pol Pot ville ha ett land utan klasskillnader, utan städer, ingen kontakt med omvärlden och ingen ny teknik. Han avskaffade pengar och stängde ner skolor och sjukhus. Städer tömdes och massmorden var ett faktum. 
 
Toul Sleng - även kallat tortyrfängelset, en fd skola i huvudstaden Phenom Penh användes som fängelse, där man tvingade fram osanningar genom fruktansvärda metoder för att sedan avrättas och slängas i någon av de 86 massgravarna vid Choeung Ek - dödens fält, ca 10 000 kroppar hittades när platsen upptäcktes efter att Vietnam gick in och störtade Pol Pot och Röda Khmererna -79. Och detta är bara en av alla platser för massmord och massgravar i Kambodja. 
 
Massgravarna är alla runda gröna fläckar som man ser på kartan. Kändes så absurt att gå omkring där. Som att det inte ens var verkligt. Det är ofattbart att man kan göra så mot ett land, en befolkning. Ofattbart. 
 
På tal om absurt. Efter varje regnperiod kommer kläder och ben upp från marken. Då och då samlas de ihop och läggs i minnesstupan eller i någon av alla glasmontrar som finns på området. Jag såg flertalet benbitar sticka upp från marken. Illamående, inte av benen i sig, men när man tänker på sättet dom hamnade där...
 
Det här var den vidrigaste platsen, där tårarna kom. Vi detta träd slog man ihjäl spädbarn, det var billigare än att använda dyra kulor. Man tog barnen i benen och krossade deras skallar mot trädet - oftast framför mammorna som strax skulle gå samma öde tillmötes och slängas i den närliggande massgraven. I graven hittade man över 100 kvinnor och barn. Nakna. 
 
Vid utgången möttes vi av två av sju överlevare från tortyrfängelset S21. Bou Meng lyckades hålla sig vid liv genom att måla porträtt av Pol Pot. Hans fru däremot blev brutalt mördad. Jag blev gripen av det faktum att man väljer att återvända till en sådan fruktansvärd plats - men också imponerad över att han ser det som ett kall - att berätta sin historia. Berätta om verkligheten. Jag har inte förmått mig att läsa boken än. Men jag ska, när jag känner mig redo. 
 
Det går liksom inte med ord beskriva allt jag kände och upplevde på dessa platser. Så overkligt med ändå så brutalt verkligt. Inte förrän förra året - 2014 - 35 år efter folkmordet döms två khmerledare till livstids fängelse. Hur är det möjligt?

KILLING FIELDS

3 Läs mer >>
Capital city of Cambodia. På nyårsdagen fick vi motvilligt lämna Kambodjas vackra stränder för att känna på lite stadspuls igen. Efter buss buss och lite mer buss nådde vi fram till huvudstaden Phnom Penh. Staden beskrevs förr som Asiens pärla, men efter Röda Khmerernas utrotning av stadens befolkning återfann den aldrig sin forna glans. Legenden av Phnom Penh är enn jättefin historia om en kvinna, Penh, som hittade fyra bilder av Buddha bredvid Mekongfloden, hon förvarade bilderna vid en kulle, phnom - och runt den kullen växte staden fram. Efter att Angor övergavs på 1440-talet blev Phnom Penh kungarikets huvudstad istället. 
 
Phnom Penh har en grym historia, och då menar jag inte grym på ett bra sätt - utan grym som i blodig massutrotning av stadens invånare som antingen blev avrättade på Killing Fields eller inlåsta i tortyrfängelset, Tuol Sleng. Det är så viktigt att berätta om så det kommer i ett helt eget inlägg. 
 
Under vistelsen i staden hängde vi en hel del på FCC Foreign Correspondents Club (är man cool och världsvan kallar man det bara "The F"). Under kriget var detta en frizon för journalister och andra very important persons. Nu mer är det öppet för alla med bra mat och happy hour priser på takterassen. Tips: Kampot Snapper - Kambodjansk Bloody Mary. 
 
Jag hade läst en hel del om en sjö, Boeng Kak, som skulle ligga mitt i staden, en oas för backpackers, till min, och förmodligen tusentals andras besvikelse fick vi reda på att sjön var såld och igenfylld med sand - uthyrd på ett 99-års kontrakt till förmån för utländska företag och lyxhotell. Tragiskt. Backpackergatan hade flyttat och kunde nu hittas på en helt annan gata i Sisowath Quay. Jättetråkigt, och allra tråkigast för dom drygt 2000 personer som fått ta sitt pick och pack och flytta från sina hem. De flesta fick bosätta sig i slummen istället, och ersättningen var i princip obefintlig. Känns korrupt. 
 
En av dagarna spenderade jag och två resepolare på ett Wildlife Rescue Center som jag hade hittat som låg ca 1,5 timmar utanför staden, det blir också ett eget inlägg - varning för cuteness overload.
 
 

PHNOM PENH

2 Läs mer >>
To the ocean. Efter några dagar i Siem Reap och en övernattning i Kambodjas huvudstad Phnom Penh (kommer tillbaka dit senare under resan) begav vi oss till kusten, närmare bestämt till Sihanoukville (kan man inte uttala det korrekt går det lika bra att säga sickalurven, enligt en av mina nyfunna resepolare) - en av landets främsta orter för sol & bad. Folk förklarar det lite som att komma till Phuket - fast för 20 år sedan. 
 
Resan från Phnom Pehn tog typ 4 timmar. Checkade in på Beach Road Hotel - som jag verkligen kan rekommendera, mitt i city, bra rum, bra restaurang, trevlig personal - och framförallt - pool! Tyvärr blev jag dundermegaförkyld när jag kom hit och en av nätterna spenderades med en förfärlig feberfrossa - tur att apoteket bredvid hade starka australiensiska botemedel. Jag överlevde. 
 
Staden är full av vackra stränder, jag lyckades pricka av tre av dom och en paradisö. 
 
Independence Beach - här tillbringade vi första kvällen, med solnedgång och mat på en svenskägd restaurang med pepparkvarnar från Ikea. Maten var suverän! Man måste äta Fish Amok när man är i Kambodja, landets nationalrätt. Serveras med fördel i en skål flätad av bananblad eller i en kokosnöt. Tasty!
 
Otres Beach II. En av kvällarna träffade vi en svensk partytjej och hennes brittiska man, vi söp varandra under bordet på ett ställe som helst ville att vi skulle gå därifrån. Men det var inte vår plan. Vi drack tills ölen (och pengarna var slut) - vi gick hem och la oss och dom tog sitt motorfordon - enligt principen fullast kör. Under kvällen lyckades vi få ett bra strandtips, Otres 2 (absolut inte Otres 1). Tipset stämde, det var en suverän strand med ett 10-tal restauranger, några bungalows - men inga försäljare - förutom några massör- och hårborttagarkvinnor. Här hängde vi hela dagen, ölade, fick benen "vaxade" med sytråd, åt förfärlig lunch (ja den va så förfärlig att jag inte ens vill prata om den), drack solnedgångsöl och hade det sjukt bra. Life´s gooooood. 
 
Koh Rong Samloem. Welcome to paradise. Kan inte tänka mig att spendera nyårsaftons dag på något bättre vis än på en paradisö med turkost vatten och kritvit sand på en strand som så passande hette Lazy Beach. Heaven on earth. Förutom den lilla missen att ölserveringen var stängd på grund av nyårsfestfixande. Men vi överlevde det också, öl fanns på andra sidan ön, bara en liten djungelvandring bort. Vid solnedgång hoppade vi på en båt tillbaka till Sihanoukville - skumpan låg på kylning och nyårsfirandet närmade sig!
 
Serendipity Beach. Det här var något av det galnaste jag upplevt, nyårsfirande på en strand med 14000 andra raketskjutande firare. Helt galet. Hela himlen fylld av tusentals raketer och thailändska rislampor - khom Loy. Hittade en film på youtube därifrån. Går liksom inte att beskriva med ord. Titta på den. Vi hade lyckats hitta dom två sista skumpaflaskorna i en lite kiosk och fått köpa loss ett gäng plastglas från ett streetfood hak. På tolvslaget skålade vi och försökte att inte få allt för mycket raketstoft och sand i våra glas. Jag var mest rädd att håret skulle börja brinna. Säkerhet var inte prioriterat denna kväll. No one was killed. 
 
Sokha Beach. Något trötta efter gårdagens nyårsfirande drog jag och en resepolare iväg till Sokha beach för att maxa med sol och bad dom sista timmarna innan det var dags att lämna strandlivet och åka tillbaka till huvudstaden Phnom Penh. Ett bra val. Nyårsdagen spenderas bäst sovandens på en strand under skuggan av en palm - med vågor som enda ljud. Nice life. 
 
 
 

SIHANOUKVILLE

4 Läs mer >>
Ruinstaden Angkor. Man åker inte till Kambodja utan att besöka Angkor, nej det gör man bara inte. En av jordens coolaste platser. Angkor ligger alldeles utanför Siem Reap och var världens största miljonstad, det är gigantiskt. Hela riket kallades Angkor och var levande mellan 800-1400-talet. Efter 1400-talet övergavs Angkor, troligtvis på grund av naturkatastrofer och klimatförändringar - och hittades inte förrän slutet av 1800-talet av franska upptäckare. Givetvis visste befolkningen att det fanns där, gömt av djungeln, men resten av världen hade ju såklart ingen aning. 
 
Jag trodde att det handlade om typ 4 tempel. Oj så fel jag hade. 72 tempelruiner på ett område om 24 x 8 kilometer, samt några ännu längre bort. Det är bara det som byggdes i sten som finns kvar, tempelbyggnaderna, alla bostadshus och liknande var byggda i trä och har således ruttnat bort med tiden. Mäktigt att vandra runt där och tänka på att det en gång varit världens största stad. Khmerriket. 
 
Angkor Wat - stadstemplet, Angkors mest berömda. Tillägnat guden Vishnu. Det här ska man se i soluppgång. Magisk upplevelse att se ruinerna sakta torna upp sig mot den långsamt ljusnande himlen. 
 
Angkor Thom - stadskärnan i Angkor som bestod av flera tempel. Bland annat Bayon - om man kan ha ett favorittempel så är det här mitt. Byggt efter väderstreck och geometriska former. Tempelruinen består sammanlagt av 54 torn, med fyra ansikten - Buddhas eller Jayavarmans - det verkar råda lite delade meningar om det, jag röstar på Buddha. Det största tornet hade åtta ansikten. Sammanlagt 220 ansikten. 
 
Ta Prohm - det överväxta djungeltemplet med banyanträd som tagit över ruinerna. Man har valt att låta det se ut som när man hittade det, överväxt av djungeln. Ett av de mest kända templen - främst för att det var här som delar av Tomb Raider spelades in. Här spenderade vi ganska mycket tid med att gå omkring och utforska olika delar av stenhögar och krypin. Spännande. 
 
Jag har aldrig varit uppe i en luftballong förut, i Angkor fick vi chansen att se hela Khmerriket från ovan, 200 meter upp i luften, i gryningsdimma. Då jag är lite (ok ganska mycket) höjdrädd vad detta skitläskigt, men läskigheten övervanns av den mäktiga känslan. Kändes som att vi var i en helt annan värld. En sagovärld.  
 
 

ANGKOR

1 Läs mer >>
Cambodia next. Tidigt på juldagens morgon hoppade vi på en buss som skulle ta oss över gränsen från Thailand till Kambodja. Efter tre timmar av Thailändsk motorväg kombinerad med landsbygd följt av fyra timmars gränskontrollskrångel där korrupta gränspoliser hade sålt våra passuppgifter och försökte lura oss på pengar. Men nej, vi lät dom inte vinna utan stod snällt i kö den tid som krävdes för att få komma igenom, utan någon extra hitta-på-kostnad. Det handlade visserligen bara om 6 dollar, men det är en principsak. Väl på andra sidan gränsen stod en ny buss och väntade på oss, redo att ta oss till Kambodjas näst största stad Siem Reap. Vägen dit tog drygt 4 timmar inklusive ett stopp på en restaurang mitt ute i ingenstans som kryllade av insekter. Toaletten var som ett zoo. 
 
Siem Reap var en fantastisk stad, skön feeling trots att det är Kambodjas just nu snabbt växande stad, både befolkning och turism. Anledningen är med stor sannolikhet att den ligger i anslutning till den berömda ruinstaden Angkor. Trots det väljer dom flesta turister (med pengar) att flyga dit, bo på något av stadens alla lyxhotell, besöka Angkor och sen flyga vidare igen. Jag kan verkligen rekommendera att hänga några dagar i staden, som sagt, skön feeling. På kvällarna hänger man på Nightmarket och Pubstreet - på bekvämt avstånd från varandra. Och det bästa av allt, vi hittade ett ställe där ölen kostade 50 cent (mindre än 4 kronor!). Beer heaven. Det resulterade i ganska dimmiga kvällar med bland annat Filippinsk hårdrock och en nattklubb med skateboardramp på taket (hur vi kom dit tänker jag inte gå in närmare på, men dagen efter visade det sig att vi åkt runt halva staden med tuktuk när vi upptäckte att den låg typ 50 meter bort haha). Hann även med en tydligen ganska högljudd hotellfest, jag och mina två partners in crime satt lungt och stilla och pimplade öl - sen dundrade det in tre 20-någonting svenska killar och vände upp och ner på stället. Typ så. Det kan ha varit en flaska whisky inblandad också. 
 
Förutom en massa galna partykvällar körde vi poolhäng på dagarna, följde guidebokens tips till suveräna restauranger, shoppade på nattmarknaden, fick gratis drink av Angelina Jolie, kollade in stadens helt hysteriska juldekorationer, i december sparar man då inte in på el det är ett som är säkert. En av dagarna spenderade vi givetvis i Angkor, det var mäktigt, så det blir ett helt eget inlägg. 
 
När vi var klara med Siem Reap hoppade vi åter på en buss, pimpad av maria Montazami, tofsar och bling bling i lila och guld. Åtta timmar av bumpy dusty road stod på agendan. 
 
 

SIEM REAP

4 Läs mer >>
The beginning of a great adventure. Två dagar innan julafton påbörjade jag och mina 25 nya resepolare vårt Asien-äventyr med Rosa Bussarna (fast utan rosa buss) i Thailand. När ni läser detta kan ni nynna på "One night in Bangkok" den hade jag i huvudet under typ hela Bangkok-vistelsen. Vi checkade in på ett hotell i stadsdelen Silom - bra area att hänga på om man inte har så mycket tid att utforska staden på. Bangkok har liksom inte en stadskärna utan det är väldigt utspritt, man får hitta sina egna favoritdelar. Ett ställe man inte bör missa är världens mest kända backpackergata - Khao San Road - här dricker man Singha och spanar på folk, en av mina favoritsysselsättningar. Julafton spenderade vi med maxad sightseeing, longtailbåt på floden, The Grand palace, Emerald Buddha, Reclining Buddha - och typ hundra andra Buddhastatyer och lika många tempel. Bangkok kryllar av dom. Ett av våra missions på resan startade här - att hitta bästa skybaren i varje stad (rooftops räknas också). Lebua State Tower levererade (dyra!) drinkar och julaftonsfirande på 64:e våningen. Grym utsikt! Jag har aldrig sett fyrverkerier från ovan förut. Check! 
 
På juldagen vinkade vi bye bye till Bangkok för att ta oss vidare över gränsen till Kambodja via en inte helt okomplicerad gränskontroll. 
 
 

BANGKOK

4 Läs mer >>
I´M BACK. Efter tre veckors resande i Asien är jag nu hemma igen. Fantastisk resa som jag försökt sammanfatta lite snabbt. Resedagboken kommer att uppdateras, land för land, stad för stad. Ska bara gå igenom mina drygt 591 bilder och försöka tyda mina anteckningar från skumpiga bussfärder. 
 
Pink Caravan on tour i Thailand/Kambodja/Vietnam. I Bangkok firade vi julafton, besökte gigantiska buddhan, Khao San Road-shopping och lyxdrinkade på 64:e våningen. Kingdom of Cambodia erbjöd skumpiga bussfärder, insekter, Angkor Vat i soluppgång, luftballong, 3 droppar regn, Kambodjansk Bloody Mary, fantastiska paradisstränder, partys, galen nyårsafton, Pol Pots förintelse, massgravarna vid Killing Fields, tortyrfängelset (fruktansvärt!) och ett animal rescue center. Vietnam levererade båtturer i Mekongdeltat, övernattningar på fancy hotell, floating city & floating market, träsktur, fiskhuvuden, flådda råttor, vietnamesisk skräpfest, bussfest, Marocko-reunion, Limousinefärd, beach & poolhäng, klaustrofobiska tunnlar, karaoke och hotpot - men framförallt 25 nya härliga vänner och en himla massa öl. Check!
 
Grand Palace Bangkok
 

INDOKINA