PHNOM PENH

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: ASIA / Permalink / 3
Capital city of Cambodia. På nyårsdagen fick vi motvilligt lämna Kambodjas vackra stränder för att känna på lite stadspuls igen. Efter buss buss och lite mer buss nådde vi fram till huvudstaden Phnom Penh. Staden beskrevs förr som Asiens pärla, men efter Röda Khmerernas utrotning av stadens befolkning återfann den aldrig sin forna glans. Legenden av Phnom Penh är enn jättefin historia om en kvinna, Penh, som hittade fyra bilder av Buddha bredvid Mekongfloden, hon förvarade bilderna vid en kulle, phnom - och runt den kullen växte staden fram. Efter att Angor övergavs på 1440-talet blev Phnom Penh kungarikets huvudstad istället. 
 
Phnom Penh har en grym historia, och då menar jag inte grym på ett bra sätt - utan grym som i blodig massutrotning av stadens invånare som antingen blev avrättade på Killing Fields eller inlåsta i tortyrfängelset, Tuol Sleng. Det är så viktigt att berätta om så det kommer i ett helt eget inlägg. 
 
Under vistelsen i staden hängde vi en hel del på FCC Foreign Correspondents Club (är man cool och världsvan kallar man det bara "The F"). Under kriget var detta en frizon för journalister och andra very important persons. Nu mer är det öppet för alla med bra mat och happy hour priser på takterassen. Tips: Kampot Snapper - Kambodjansk Bloody Mary. 
 
Jag hade läst en hel del om en sjö, Boeng Kak, som skulle ligga mitt i staden, en oas för backpackers, till min, och förmodligen tusentals andras besvikelse fick vi reda på att sjön var såld och igenfylld med sand - uthyrd på ett 99-års kontrakt till förmån för utländska företag och lyxhotell. Tragiskt. Backpackergatan hade flyttat och kunde nu hittas på en helt annan gata i Sisowath Quay. Jättetråkigt, och allra tråkigast för dom drygt 2000 personer som fått ta sitt pick och pack och flytta från sina hem. De flesta fick bosätta sig i slummen istället, och ersättningen var i princip obefintlig. Känns korrupt. 
 
En av dagarna spenderade jag och två resepolare på ett Wildlife Rescue Center som jag hade hittat som låg ca 1,5 timmar utanför staden, det blir också ett eget inlägg - varning för cuteness overload.
 
 
#1 - - Malin:

Sv: Ja, det ska jag göra.

Härliga bilder!

#2 - - Veronika Lindh:

Vilken grym resa du har varit på. Härliga bilder!!

Sv: Jag är egentligen väldigt rädd för att köra bil, allrahelst vintertid. haha ((: Men precis som du så var jag en gång i tiden ensam och singel - och därav blev jag tvungen att köra i ur och skur. När jag alldeles nyligen tagit mitt körkort så fick jag och några kompisar ett infall och drog iväg till Tyskland då och då - öl och spritresor. ((: Därefter kom körvanan.

Jag har väldigt många resedrömmar. Först på listan ligger nog Australien, tasmanien. Har en gamla bästis som bor i Perth sedan flera år tillbaka och det verkar vara ett helt otroligt häftigt land att resa till. Vill dit!! Har du varit där? Jag skulle även vilja utforska mer av Asien, jag blev riktigt avundsjuk över din senaste resa. ((: Som liten drömde jag om Jamaica och det gör jag även fortfarande. Men som sagt, den dagen jag får in lite mer pengar så ligger nog Australien som prio 1. Drömmer du om någon speciell resa?

#3 - - Linda-Mamma till Alfred:

Tänk att snart framöver så är det jag & du som tar oss på äventyr, skall kolla möjligheterna med dina förslagna datum där;)

Till top