ROADTRIP DALARNA

PARTYLIFE, TINA / Permalink / 0
On the road to Dalarna. I veckan bestämde jag och en killpolare oss för att åka upp och hälsa på en annan killpolare. På en folkhögskola utanför Avesta, Sjövik i Folkärna. Många namn att hålla koll på. Sagt och gjort. Typ fem timmar tog det att komma dit, inklusive korsande av Götakanal, matstopp i Laxå och Bäversafari. Väl framme korkade vi upp vinet och började dela ut presenter, ja, vi fyller år dagarna efter varandra så det passade fint att hurra för oss. Presenter delades ut i form av alkoholhaltiga drycker, vildmarksprylar, en betonggris och ett pizzapussel - det roade vi med oss resten av kvällen. Blev rätt tidig kväll då en av oss skulle upp och göra högskoleprovet dagen efter. Ps. det var inte jag. 
 
På äventyr i Avesta. En av oss låste in sig på högskoleprov. Två av oss bestämde oss för sightseeing deluxe a la Dalarna. Först drog vi till nåt ställe som hette Krylbo, rimmar på pryl, det tyckte jag var jättekul. Vi hittade en prylbutik (aka second hand) där ja shoppade några konstiga saker, en mässing Jesus och en bok om helgonet San Michel. Kände mig religös på nåt vis. Just det, vi åt räkmacke-frukost på ett 50-tals café och beundrade det superfina stationshuset. Next stopp - visenparken (stora buffelliknande djur). Det var stängt. Vi besökte Verket (konst & kulturhus). Det var stängt. Skulle köpa dalahäst på turistbyrån. Det var stängt. Blev en My Little Pony från Ica istället - nåväl, det är ju en häst köpt i Dalarna = dalahäst. Eftersom allt verkar vara stängt i Avesta så blev det rätt mycket promenerande istället, i Gamla byn, genom kyrkogården, på nån bro, upp till Razpunzel-tornet. Åt glass. Åt mat. Åt äckliga godispapperspengar. Det var nog allt. Nej just det, vi kollade på den jättejättejättejättestora Dalahästen och tog hundra kort också. Vi var dom enda turisterna. Sen plockade vi upp plugghästen och och åkte hem till champagnen. Som intogs vid en solvägg tills solen gick ner och det blev kallt. 
 
Fira Earth Hour. I bästa folkhögskoleanda bjöds vi in till en lägereld i en timmerstuga med en massa sjungande människor. Det var mysigt. Fast man luktar rätt illa efterråt. Sen pratade vi om färgers betydelse tills det blev morgon. Nästan. 
 
På söndagen roadtrippade vi hem igen. Vi hade planerat att åka till en koppargruva, Riddarhyttan i typ Skinnskatteberg, men snön kom och förstörde allt. Det fina blåskimrande berget såg ju bara ut som en skidbacke. Men vi hittade några blå stenar att titta på, slaggsten från masugnen - sånt som blir över när man utvunnit koppar från sten. Gjorde även turiststopp i Hova och Mariestad, men där fanns inget spännande förutom en ful turistbyråborg och en halvgod pizza. 
 
 
Till top