WHEN IN ROME

På äventyr med vännen Linda i den antika staden dit alla vägar leder – häng med oss på 5 dagar i Rom!

Dag 1. Tog fel shuttlebus från flygplatsen. Åkte lite fel med tunnelbanan. Hittade inte hotellet…som visst va typ en receptionslös lägenhet högst upp i en trappuppgång. Gick runt i cirklar innan vi hitta den gömda porten. Låst. Skulle visst ha fått nån kod på mail. Strul. Kom tillslut in. 3 timmar senare. Positivt överraskade. Top Floor Navona. Promenad över floden Tiben, promenad till piazza popolo, promenad och ölhäng i parken Borghese, pasta middag på nåt enligt oss “typiskt italienskt” matställe. Höll på och somna mitt i maten. I säng innan tio. Bra jobbat. Imorrn gör vi om och gör rätt.

Dag 2. Vaknade 07.00 (ska aldrig mer lägga mig tidigt). Frukost på en caffeteria. Gick till det 2000-år gamla Pantheon. Vackert. Lyckades virra fram på små gator till Fontana Di Trevi, kastade pengar i fontänen och önskade oss magiska saker (typ som en rockgud) – gjorde en “Britt Ekland” och badade foten, fick skäll av en sur vakt. Check! Gick vidare till Forum Romanum och försökte peta på Colosseum, gick ju inte att komma in 300 timmars kö ungefär. Ovärt. Gick runt ett varv. Blev hungriga gick över bron till “boho”-kvarteret Trestavere, bästa pizzan på nån trattoria, bästa drinken – Sparkling Martini Bianco med mynta, på – enligt guideboken rekommenderade – Enoteca. Rekommenderat även enligt oss! Gick vilse nånstans på ett berg ovanför Trestavere, letade efter en staty – don’t ask why. Gick å gick å gick, i säkert två timmar tills vi hittade tillbaka till “rätt” sida floden och torget Piazza Navona – prosecco o’clock! Shot-race på hotellet. 3-timmars 3-rätters middag på “pubstreet”. Festade med italienare och ryssar på en irländsk pub till 4-ish.

Dag 3. Morgonpromenad till Vatikanen. Lyckades pricka in sista söndagen i månaden då det är gratis inträde och påven är på plats. Det va som en jäkla rockkonsert. Folk va helt galna med sina kameror. Vi lyckades inte ens få en skymt av han när han åkte förbi folkmassorna i sin svindyra specialdesignade vita mercedes. Sen gick vi till capuccionomunkarnas krypta och kollade på 4000 skelettformationer. Lite otäckt men fascinerande. Sen lunch och wifi-paus på en hamburgeria vid Piazza Berberini, great place. Köpte finaste väskan i italienskt läder, kollade hästhoppning och drack öl i parken Villa Borghese, gick runt sjön, matade gåsar och lekte romerska statyer. Pimplade Spritz på nån fancy gata och blev indragna hos en fantastisk lady, Miss France som hade en galen vintage butik som bata var öppen sena kvällar (ibland), köpte ett par tokiga utsvängda cerisa knälånga shorts i nåt slags silkesmaterial, ja ni hör ju! Fynd! Körde hotell-picnic till middag och gick sen och kollade på Fontana di Trevi by night. Ganska magiskt, trots alla selfiesticks.

Dag 4. Planen va poolhäng, men när vi väl hittat dit öppnade den för säsongen först om en vecka. Skit också! Besvikna gick vi och köpte en flaska prosecco och plastglas – ny plan – parkhäng i Borghese. Skulle hitta ett lunchställe, kunde inte bestämma oss, helt plötsligt dök vårt hotell upp. Noll koll på Roms förvillande gator. Ny plan igen. Fixa till oss och sen dra till boho-kvarteret Trastevere. Sagt och gjort. Middag på Antica Osteria Rugantino, som givetvis tog ett tag att hitta eftersom inga gator stämmer med några kartor. Hopplöst för nån utan lokalsinne. Körde pubrunda i Trastevere, sista stoppet – Mr Brown där vi drack några för många choklad & chilli-shotsjävlar.

Dag 5. Efter alldeles för lite sömn (ramlade hem vid 5-tiden kvällen innan) tog vi oss till Vatikanen igen för att se Michelangelos mästerverk i Sixtinska kapellet. Wow. Alltså, shit va stort! Mäktigt! Spenderade eftermiddagen i parken Borghese igen, vårt favvoställe där alla eftermiddagar har avslutats. Fixa till oss för last night in Rome. Begav oss till Trastevere (igen) käkade inte så god mat på Birreria Trilussa, Via Benedetta – the street to be. Men god öl, och stället mittimot, ännu godare öl, nåt hipsterställe. Sen gick vi till Mr Brown och drack gratisöl. Vid 2-tiden insåg vi att shit, måste ju hem å packa, taxi till flygbussen va bokad till 03.45. Det gick inte så bra. Åt helvete faktiskt. På hotellet råkade vi somna, vaknade klockan 05.05. Panik!!!! Missat både taxi och flygbuss. Fick packa ihop oss på två minuter, fick tag på ny taxi och ilfart till flyget. Hann med 25 minuters marginal. Note to self: Ha ljud på mobilen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.