2 Läs mer >>

ÄVENTYR PÅ AZORERNA AV WORLD BY TINA

  

Jag har fått nöjet att ansvara för den hedervärda lucka nummer 24 i saramadeleine.se´s julkalender! Då jag driver en reseblogg och - om allt gått som det ska (peppar peppar) befinner jag mig just nu på Azorerna största ö Sao Miguel och firar en alternativ jul med den bästa människan i världen. Han som gör mig jätteglad varenda minut. Det är så fantastiskt att hitta en person man passar perfekt ihop med. Vi har känt varandra i ungefär ett halvår, men det känns som alltid. Så självklart på något vis. Och det största plusset är att han vill följa med mig på alla äventyr jag hittar på - så därför befinner vi oss just nu på Azorerna ( - som egentligen var hans idé!). Jag ville helst till Kuba, men i slutändan räckte inte riktigt resekassan till det. Nästa år!

 

AZORERNA är ett ställe jag velat besöka jättelänge, men en massa andra resor har kommit mellan så det har inte blivit av. För er som inte vet vart det är någonstans så ligger det mitt i Atlanten, mellan Portugal och New York och består av nio öar. Vi har under vår 15-dagars vistelse tänkt att besöka tre av öarna. Sao Miquel, Pico och Faial. 

 

Vi landar på den största ön SAO MIGUEL dit det går mest flyg, vi flyger med Ryan Air från Oslo via London (Stansted) för ca 4000 per person tur/retur. För att vara i jultider så var det är riktigt bra pris vi hittade. Där har vi redan bokat in oss på ett hotell, övriga hotell bokar vi under resan. Det är lågsäsong nu så det ska inte vara några problem att hitta boende. Har redan kollat på några alternativ som verkar bra. Vi stannar på Sao Miguel i fyra dagar, lär känna staden, besöker Eldsjön och tvillingsjöarna, vandrar i nationalparken badar i varma källor, utforskar ett övergivet hotell och kollar på svarta svanar i Champagnesjön. 

 

Därefter flyger vi vidare till ön PICO (det går färja också men tyvärr inte under vintersäsongen) - men flyget var prisvärt, ca 800 per person en väg. Här har vi inte hunnit planera så mycket med ön är i princip en vulkan (som otippat heter Pico) så den har vi tänkt vandra upp på, beroende på vädret. Vi kommer på fyra nätter på öns enda stad, Madalena (övriga städer är mer byar). Det ska också finnas en vingård, så lite lokalt vin kan ju vara kul att prova. 

 

Från Pico tar vi färjan över till grannön FAIAL för att spendera tre nätter. Faial består också av en vulkan och har tydligen en historia om gömda skatter (?!) - det ska också vara populärt att rida runt ön. Jag är lite rädd för hästar, men kanske om vi hittar någon nybörjar-tour. Därefter flyger vi tillbaka till den stora ön, Sao Miguel och hänger där tre dagar till innan det är dags att påbörja hemfärden efter (vad vi tror och hoppas) kommer ha varit ett fantastiskt äventyr. 

 

Häng gärna med på min instagram @worldbytina som jag kommer uppdateras flitigt under resan. Efter resans slut kommer jag göra tre Travel Stories till bloggen, en för varje ö med restips och vackra bilder. Systemkameran hänger givetvis med! 

 

 
 

AZORERNA

1 Läs mer >>
Julfeeling i fina Oslo. Killen bor här så åkte hit igår kväll och imorrn flyger vi vidare till Azorerna - flygbiljetterna var både billigare och tiderna bättre härifrån. Så idag hade jag en hel dag för mig själv att strosa runt i Oslo. Har ju varit här massvis av gånger, men aldrig riktigt haft tid att uppleva staden. 
 
Började med Operan, så himla vacker byggnad - och med snön som gnistrar. Magi! 
 
Sen gick jag upp mot shoppingstråket Karl Johan - kunde inte låta bli att kika in på Monkis före-julrea och köpa lite julklappar till mig själv. Lönen kom ju faktiskt in idag:) 
 
Mellan slottet och Karl Johan pågår Jul i Vinterland med parisehjul, karuseller, tomteverkstad, snöslott, kanderade äpplen, glögg, julmarknad och skridskobana. Supermysigt och juligt. Värt ett besök för att få lite julfeeling. 
 
Därefter gick jag vidare upp mot slottet för att beskåda utsikten över stan. Ganska dålig utsikt. Vigelandsparken är mycket bättre om man vill ha utsikt. Men slottet är ganska pampigt och vackert med snön och julgran.
 
Några timmar i Oslo City fick räcka för idag. Tog trikken (spårvagnen) tillbaks till killens lilla stuga i Furulund, en kvart från centralstationen. Ikväll ska vi ha lite minijul med portugisiskt vin och svensk julmat. Vi misstänker att det kan vara svårt att styra upp det i Ponta Delgada. 
 
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
(null)
 
 
 
 

 
 
 

JUL I OSLO

1 Läs mer >>
[Sponsrat samarbete med cykelkraft.se]


RESRASTLÖSHET OCH PACKNINGSPROCEDUR

Azorerna närmar sig med stormsteg, två dagar kvar! Rastlösheten som skriker "vill vara framme nu" har funnits där ett bra tag. Det stillar man bäst genom att packa, fundera, packa om, fundera lite till och packa om igen.

Jag brukar vanligtvis börja packa redan en månad innan, mest för att jag hatar att tvätta så måste planera i god till så jag inte använder det jag vill ha med mig innan. Tror det kallas lathet. Sen gäller det att räkna hur många dagar du ska vara där, men andra ord hur många outfits som behövs. Jag brukar räkna två per dag, en dag, en kväll. Har nästan aldrig samma kombo på mig flera gånger. Det är tråkigt. 

Sen gäller det att fundera ut vad man kan tänkas göra under resan, so i det här fallet vandra, kanske hyra cyklar och bada i varma källor. Och samtidigt tänka på att vädret kan vara lika varierande som en svensk sommar. Regnjacka, vandringsskor, bikini, sandaler, hiking-kläder och festblåsan för nyår - och allt på 10 + 7 kg då flygbolaget vi åker med inte har möjlighet att checka in bagage, men istället erbjuder två handbagage var. Inför denna resa har jag kompletterat med lite nya bra-å-ha-prylar från Cykelkraft

Termos - praktiskt att ha kylt vatten för varma dagar. Kan eventuellt också funka till vin:) 

Regnskydd till skorna - visste inte ens att sådana fanns, men verkar ju ursmart. Istället för att gå runt i obekväma stövlar eller blöta fötter (det värsta jag vet). Visserligen är dom anpassade till cykelskor - men tänkte att det borde ju funka till vanliga gympaskor också - jag meddelar resultatet när jag testat:) 

Värmesulorna kommer att sparas till någon av vinterns iskalla dagar. Supersmart, när man öppnar förpackningen händer någon reaktion och dom blir varma (jättevarma) och håller sig så i typ 5 timmar. Toppen! Skulle definitivt haft med mig sådana till vinterpromenaden genom meterhög snö i Luleå. Nästa gång! 

Mössan lade jag till i shoppingkorgen för att den var förbaskat snygg och jag älskar mössor. Bästa knepet för bad-hair days. Då jag försöker hålla mig till att tvätta håret en gång i veckan så är mössor räddaren i nöden. 

På köpet fick jag en sån där turbanhalsduk som är jättebra mot kyliga vindar och snabba cykelturer och som extra bonus har dom just nu mellandagsrea i förtid med upp till 70% rabatt på det mesta i sortimentet. 

Nu är jag så jäkla redo för äventyr! 
 
 
 

PACK-A-BAG

1 Läs mer >>
[Betalt samarbete med flightright.se]
 
 
RESTIPS #1
Mer än tre timmar försenad? Då kan du ha rätt till ersättning! 
 
Mycket av resandet handlar tyvärr om pengar. Är man inte gjord av pengar - som ju dom flesta inte är så är det ofta viktigt att hitta bra priser på flygbiljetter och hotell. Men man behöver inte leva snålt för att resa med bra standard. Det finns massa knep att tillgå. Jag skulle säga att jag är ganska bra på att hitta smarta dealar för att ha möjlighet att resa mycket. Bara i år har jag varit på 14 olika resor till Indonesien, Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Polen, våra tre grannländer och strax avslutar jag året på portugisiska Azorerna. Allt på en vanlig medelinkomstlön med mission att resa en gång i månaden, och det brukar jag lyckas med - med råge. 
 
Flera olika flygersättnings-bolag har ploppat upp på marknaden senaste tiden, ett av dem är Flightright som erbjuder upp till 600 euro i ersättning
 
Vad tjänar flightright på din försening? Dom tar 29,75% (vilket jag tror är lägst på marknaden) av summan du har rätt att få i ersättning - skulle du nekas ersättning kostar det dig ingenting. Så det är en win-win situation. Du kan dessutom ansöka om ersättning upp till tio år efter en försenad flygresa. 
 
5 timmar försenad - fick 250 euro i ersättning!
 
Jag råkade själv ut för en ganska kraftig försening för ett par månader sedan när jag skulle åka hem från Helsingfors - flyget kom aldrig, och när det väl kom blev vi ombedda att ta ett annat plan via Köpenhamn istället för Stockholm. Med slutdestination Göteborg. Rörigt och knöligt. Istället för att landa på kvällen som planerat kom vi fram en bra bit efter midnatt. På plats erbjöd (det stora skandinaviska flygbolaget som inte behöver nämnas vid namn) en ersättning på 10 euro för mat, räckte ungefär till en halv öl i flygplatspriser räknat. 
 
Dagen efter tog jag kontakt med både flygbolaget och mitt reseförsäkringbolag för att kolla om jag kunde få ersättning. Svaret var nej från båda - med motiveringen att det måste vara minst 6 timmars försening. Då tog jag till plan B och kontaktade ett av alla flygförseningsbolag liknande Flightright - och vips var jag berättigad till 250 euro - och efter att dom dragit sin den 1700 riksdaler direkt in på kontot. Vilket är mer än vad flyget kostade! Summan av kardemumman - lita fan inte på varken flygbolag eller försäkringar, dom gör allt för att komma undan och att kämpa mot sådana bjässar själv är svårt. Så detta är mitt tips - är du mer än tre timmar försenad - begär ersättning! 
 
Hur mycket pengar kan du få i ersättning hos Flightright? 
 
"Om flygbolaget är ansvarigt har de berörda passagerarna rätt till ersättning på upp till 600€. Storleken på beloppet beror på flygresans längd, inte på biljettens pris. I förordningen anges att passagerare som blir fyra timmar eller mer försenade på en flygning på 3 500 kilometer eller mer är berättigade till 600€ (5.710 kr; Beroende på aktuell växelkurs) i ersättning. För försenade flygningar inom 1 500-3 500 kilometer ska 400€ (3.807 kr; Beroende på aktuell växelkurs) att betalas ut av flygbolaget. Om längden på flygningen är under 1 500 kilometer, har passageraren rätt till 250€ (2.379 kr; Beroende på aktuell växelkurs) i ersättning."
 
Här kan du läsa hela texten om dina rättigheter vid försenade flyg hos flightright.se. Du kan också läsa mer om dina rättigheter hos konsumentverket
 
 
 

RESTIPS #1

1 Läs mer >>
Norrländsk långweekend i Luleå med roadtrip till Storforsen, pitepalt på paltzerian i Piteå, osynliga renar och norrskensjakt tillsammans med ett växtproffs (vem annars kan förvandla en liten julstjärna från förra året till en stor buske), en äventyrlig vildmarksluffsare och en betong- och gourmetfantast. Fantastiska vänner. 

På onsdagskvällen blev vi hämtade på Luleå flygplats med välkomstskumpa i bilen för att sen flytta in en grön studentlägenhet i skogen (Porsön) och fira lussekvällen med pizza & GT. 

Torsdag. Hemgjorda BLT-sandwich frukost med efterföljande Luleå City Tour i -16 grader. Kikade på domkyrkan från 1800-talet, betraktade utställningarna på Norrbottens Länsmuseum, besökte konsthallen på Kulturens Hus, drack kall öl på Corsica (en restaurang som glömt att folk vill ha värme inomhus när det är vinter ute), dryckes-shopping och hemfärd för konstvin och chili con carne med extra chili. Avslutade kvällen med obligatorisk julkalender-tittade och nån norsk katastroffilm där tydligen både berg och vatten kan börja brinna. 

Fredag. Stötdämparna på polarens bil var obefintliga så för att ta oss runt på upptäcktsfärd beslutade vi oss för att hyra bil. Rent-a-wreck. Roadtrip till Storforsen. Vitt vitt vitt. Snö snö snö. Vatten vatten vatten. Piteälven. Naturen är rätt cool alltså. Renkötts-shopping och varm choklad. Snöhögsklättring. Roadtrip till Piteå och Paltzerian - testade palt för första gången, fy alltså. Deg med kokt fläsk som äts med mängder av smör. INTE min grej. Åt typ en fjärdedel av jättebollen, mest bara deg. Kommer aldrig testa det igen. Men check på den. Man måste ju testa allt en gång. 

"Oj en till. Oj vilken trafik. Oj det är ju nästan kö" - när man (mot all förmodan) får möte på dom ensliga norrländska vägarna. 

På fredagskvällen hade vi bokat bord på lyxiga restaurangen Hemmagastronomi, bredvid Norrbottensteatern i Norra Hamn. Ostron, hängmörad ko, kalix löjrom och älgråbiff. Sjukt god mat! Även första gången jag åt ostron - och till skillnad från palten så var det inte sista gången! 

Lördag. Skumpafrulle. Vildmarksutflykt i Gammelstadsvikens naturreservat. Korvgrillning och ölprovning. Kan inte minnas när jag var ute i snön senast, måste varit när jag var barn, då var vi ofta ute med kälken på isen, jag och pappa och pimplade fisk och drack varm choklad. Men sen dess har jag bara gjort vinteraktiviteter tre gånger, åkt skidor i fejk-backen i Ulricehamn (räknas det ens?), på skolresa i Hemsedal och en skidhelg med vänner i Hassela utanför Sundsvall. 
 
Lördagskvällen bestod av pizza och film och trevligt häng med hemgjort vinbärsvin från Härjedalen plus tjejen som hade gjort det som kom och sa hej. 

Söndag. Vaknade vid 9-snåret och fick se en vacker soluppgång, helt sjukt att solen bara är uppe tre timmar per dag, den kommer liksom bara till grantopparna innan det är dags att vända och gå ner igen. Det gäller verkligen att ta vara på dygnets små ynka ljusa timmar. Så det gjorde vi, polaren tog oss på en guidad visning genom Luleå Universitet där några flitiga studenter spenderade söndagen med pluggeri. Nästan så att jag saknade det lite. Jag gillade verkligen högskoletiden, sjukt kul, inte alls så kämpigt som jag trodde det skulle vara. Proffspluggare som spenderade mest tid med att dricka öl - men klarade mig trots det genom alla tentor galant (nästan iaf). 
 
Inget norrsken denna gång heller. Nästa gång, då tusan! När solen gått ner och vi fått lite renkött i magen blev det dags att bege sig mot flygplatsen och för min del tillbaka till västkusten för en veckas jobb och julfirande innan nästa äventyr kallar - två veckor på Azorerna! 
 
 
 

NORRLAND

1 Läs mer >>
DANMARK TUR OCH RETUR PÅ 7 TIMMAR
 
I lördags, efter lite promenerande i Majorna med loppis och ölfika mötte vi, jag och bästekillen upp ett gäng vänner och ett par kollegor till mig för att hoppa på partybåten Stena Danica till Danmark över kvällen - där en annan kollega skulle vara DJ. Vadå över kvällen? Ja alltså man går ombord på båten vid 18-snåret och efter en vända i danska Fredrikshamn (utan att gå av) är man tillbaka i Göteborg vid 1-tiden på natten. Som en nattklubb till havs helt enkelt. Och inte var vi ensamma heller, ett stort göteborgsföretag (behöver kanske inte nämnas vid namn) hade valt att förlägga sitt årliga julbord på båten just den här kvällen. Vi hoppade julbordsbuffén till förmån för att få plats med alkoholhaltiga drycker. Jag blir jätteillamående och trött om jag äter och dricker samtidigt. Får liksom välja antingen eller, kan kanske låta märkligt men så funkar jag. 
 
Efter timmar av dansande, ölpimplande, rökpauser i hagelstorm och någon som drabbades av sjösjuka (nämner inga namn) så lyckades vi hinna med nattbussen hem till Uddevalla och vaknade superpigga (nä nu ljög jag) för att spendera söndagen med sushifrulle, julmarknad i stan och hälsa på min monsterkanin som just nu står utställd i Bohusläns Museums konsthall för allmän beskådan. Monsterkaninen ska självklart få ett helt eget inlägg, det kommer upp inom snar framtid. 
 
Så tips om du inte vet vad du ska hitta på med dina vänner en fredag eller lördag - åk med partybåten, 99 spänn tur och retur. Ps. detta är inte ett sponsrat inlägg. 
 
 

PARTY CRUISE

1 Läs mer >>
THROWBACK NOVEMBER
 
November var full av skojigheter. Jag och bästa killen i världen åkte på bussresa till Polen, vi var en sväng till Tjörn och hälsade på mina föräldrar och deras katter. Jag hann också vara medarrangör på en tvådagars musikfestival, såg en hel del dans och teater samt röjde på punkspelning med Charta 77, The Headlines och Smash it Up . Heja November. 
 
 

TBT NOVEMBER

5 Läs mer >>
THIS IS UDDEVALLA - travel story om min hemstad. 
 
Jag skriver travel stories om alla platser jag besöker - men konstigt nog nästan aldrig om den staden jag just nu är bosatt i och har varit i åtta år under två olika perioder. Det är dags att sätta Uddevalla på kartan. Den här gången har jag bott här i tre år och lärt känna staden på ett helt annat sätt än jag lyckades med när jag bodde här sist, då i fem år, studerade på Högskolan Väst 2003-2005. Studentlivet var helt annorlunda. Andra fokus. Kanske kan ha sin naturliga förklaring till att det var mest fest - mest koll på vem som hade billigast öl på vilken dag - än på omgivningen. Nu har jag stenkoll på båda delar. 
 
MAT
Min Min Sushi - helt klart bästa sushin, nu med rullband!
Yomo - min favorit! Fantastisk mat, suveräna drinkar och prisvärd lunchbuffé.
Solkällan - vegokäk, yoga och massage, extra plus för rabatt på maten om du bokar lunchyoga.  
Orienthallens kebab- och falafelvagn - allra bäst nattetid efter krogen.
Cyrano - bästa (och dyraste) pizzan, extra plus för alkoholtillstånd så man kan få sig ett glas rött till maten.
Pinchos - tapas på app. Finns i många städer nu, snygg inredning och bra mat.
Kerstin på torget - mat med bra kvalité och bra bar - perfekt för dejtkvällar, tjejhäng och födelsedagsmiddagar.
Yerba - mysigaste caféet sommartid. En liten röd stuga med trädgård - mitt i city. 
Roomer - italienskt matcafé, helt klart bästa salladerna i stan, deras karl-johanpesto är to-die-for. 
 
BUBBLARE: Musselbaren i Ljungskile.
 
PUB & CLUB
Varvet by Butlers - hit går alla. Punkt. 
Bastionen - svartklubbs-feeling med livemusik i form av rock och punk, både små och större band. Hit går jag så ofta jag kan. 
1803 - relativt nyöppnad engelsk pub. Bra ölutbud och mysig inredning. 
Mortens - nattklubb för alla åldrar över 18. Går endast hit på spelningar tex när musikfestivalen Uddevallakassetten tar över övervåningen ett par gånger per år. 
 
BUBBLARE: Har hört rykten om att hotell Carlias gamla snackis Grottan har fått nytt liv. 
 
FESTIVALER & SPELNINGAR
Uddevalla Solid Sound (USS) - Stor svensk poprockfestival sedan 2012. 
http://worldbytina.se/2017/june/uss17.html
Körpehölafestivalen - Anrik festival som tidigare ägde rum i Regementesparken, nu mer på Bastionen. 
http://worldbytina.se/2017/may/imagine-korpehola-2.html
Uddevallakassetten - Kulturförening som arrangerar musikfestivaler på nattklubben Mortens. 
Club Adrian - Drivs av MF Adrian och fokuserar på rock, spelningarna sker på Bastionen. 
Tureborgsfestivalen - liten gemytlig gratisfestival uppe i ruinerna av borgen. 
http://worldbytina.se/2017/august/tbgfestivalen.html
Imagine Sweden - Finalen! 9-12 maj. Europeisk musiktävling + massor av stora band. Släppta bokningar: Slowgold & Maxida Märak 
UA Pride - Prideparad och festival som drivs av Uddevalla Pride
http://worldbytina.se/2017/august/ua-pride-17.html
Westcoast Punk & Oi - Punkkvällar lite varstans (håll utkik på facebook). 
 
BUBBLARE: NovemberEmber - ny indiepoprock-festival som startades 2016 av Kulturföreningen Kaus.  
 
KULTUR & SHOPPING
Regionteater Väst - självklart måste jag tipsa om min egen grymma arbetsplats, min arbetsplats sedan 2005. Nya utmaningar hela tiden, det blir aldrig tråkigt här. Hojta till om ni vill se nåt vi gör, vi turnerar i hela Västra Götaland och jag är ansvarig för VIP-biljetterna *blink blink* Under våren kommer vi ha två otroliga kompanier på besök, Cas Public från Kanada och den finska koreografen och dansaren Virpi Pahkinen. Som vi med stolthet kan skryta med att det är fjärde gången hon gästar lilla Uddevalla. Det är stort! 
 
Bohusläns Museum - alltid spännande utställningar på gång. Från 9 december till 25 januari ställer jag dessutom ut en monsterkanin på Bohussalongen, en jurybedömd utställning för konstnärer i Bohuslän. Så har ni vägarna förbi, in och kika! Mycket grym konst - jag har varit där och tjuvkikat. Dom har också en jättefin butik där jag ofta köper presenter. Uddevallas shopping utbud är väldigt begränsat men ett ställe måste jag bara tipsa om: Pingstkyrkans Second Hand! Öppet tisdag och torsdag eftermiddag samt lördag förmiddag. Men kom i tid, en timme innan börjar köerna. Folk är som tokiga. Jag har aldrig varit där utan att köpa något…
 
BUBBLARE: Folkets Hus second hand, Återbruket. 
 
NATUR & SEVÄRDHETER
Havet - det är väldigt lyxigt att kunna se havet, om man vill, varje dag! 
Tureborgs borgen - en spännande historia och cool plats. Jag gillar ruiner. Har tillägnat ett helt inlägg till borgen: http://worldbytina.se/2017/may/tureborg.html
Klocktornet - utsiktsplats mitt i stan, med utsikt över Kungstorget. Perfekt ställe att titta på solnedgången från. 
Hasselbacken - promenadstråk vid bäveån, tillhåll för diverse fåglar. 
Strandpromenaden - överskattad, men Gustafsberg är fint fika ställe alldeles vid havet, en gammal badort från förr. 
Riversideängen - just nu delvis avstängd men annars en bra plats för somriga grillkvällar. 
Skansberget - stort berg med utsikt över staden och hamnen, här finns också två utgrävda skansar man ibland får besöka. 
Bjursjön - vacker badvänlig skogssjö en halvtimmes promenad från mig, dock har jag bara hittat dit en gång. Måste lära mig att hitta rätt väg. 
Herrestadsfjället (eller häschtafjället som det uttalas på uddevallamål) - inte besökt än, men det borde jag verkligen, ut och vandringscampa några dagar i sommar kanske.  
Byfjorden - under sommarhalvåret kan man ta Byfjorden-båtarna ut på äventyr. Rekommenderas! 
Uddevallabron - Uddevallas stolthet, vår vackra bro. Finast i skymning! 
 
BUBBLARE: Hela Uddevalla är fullt av en massa berg med skansar från kriget på varendaste en, kul att utforska. 
 
BOENDE
Spahotellet Bohusgården, med utsikt över havet. Liten bit utanför stan, men utsikten gör det värt. 
Hotell Viking, litet gulligt hotell nära centralstationen, trevlig personal och hemtrevliga rum. 
Sköna Rum, har aldrig bott här själv, men när jag bokat in gäster för jobbets räkning så har dom varit väldigt nöjda. Har hört rykten om att alla rummen är inredda i olika stilar, även detta nära centralstationen. 
 
EXTRA PLUS: Närheten till Oslo, Göteborg, Smögen och Nordens Ark med alla söta djur. 
UNDVIK: Torp Köpcentrum - hemskheternas hemskheter för alla som avskyr stora jobbiga köpcentrum - men ett jätteplus för många som gillar det såklart.  
 
 
 

THIS IS UDDEVALLA

5 Läs mer >>
CATS OF EUROPE - Eurotrip summer of ´16
 
Under sommaren 2016 hoppade jag på en Rosa buss i Bulgarien och sov sedan på deras tak i hela vägen ner till Kroatien. Via Grekland, Makedonien, Albanien, Montenegro och Bosnien. 3 veckor, 7 länder, 26 nya vänner och 83 katter. 
 
83 katter? Under resans gång roade jag mig med att räkna katter, små som stora, snälla som arga, gosiga som skygga. En liten kattunge satte extra stora spår, jag hade till och med planer på att smuggla med i bussen hem till Sverige, men efter några tankevändor övertalade vi en campingägare till att ta hand om lilla Rosa istället. Han lovade. Jag var tveksam. Men om ni någonsin hamnar på Rinos Camping vid Lake Ohrid i Makedonien - så lova mig att fråga efter katten Rosa. Kan verkligen rekommendera både campingen och sjön. Väldigt vackert. men akta er för sjöodjur. 
 
Jag har aldrig varit rädd för att klappa katter utomlands. Kanske dumt. Men den risken är värd att ta. Dom är ju så söta och behöver kärlek. Fast en gång var jag med om en märklig sak, tror det var i Larnaca på  Cypern, så fort jag satte mig i baren hoppade en söt svart katthona upp i knät och ville använda mig som sovplats - då blir man ju såklart superglad. Bartendern varnade lite skämtsamt om att ”nu blir du kvar här”. Jag fattade ju inte då vad han menade - inte förrän det blev dags att dra vidare och jag försökte putta ner katten från knät. Jäklar vilken liten argbigga, fräs och alla klor rakt i låret, hon ville då rakt inte bli av med sin nyfunna sovplats. Och så gjorde hon tydligen med alla gäster som lät henne komma upp i knät. Därav bartenderns kommentar…
 
Jag älskar listor. Topplistor. Bucket Lists. Listor på citat som folk i min närhet kläcker ur sig. Listor över länder jag besökt. Packlistor. Ja alla slags listor. Speciellt för, under och efter resor. Har ni några specialgrejer för er under resor? Typ som min bästa vän som fotar ALLT hon äter, eller mamma som har mani på att fota dörrar - eller som jag som springer runt och blir kompis med en massa kissekatter. 
 
Vill ni läsa mer om länderna jag besökte under Europaresan med Rosa Bussarna så finns dom under kategorin WORLD BY TINA: Europe. Inom kort kommer jag också att knåpa ihop ett inlägg om hur det är att resa med Rosa Bussarna, jag har hittills varit med dom i fyra världsdelar och 24 länder (Centralamerika, Asien, Afrika och Europa) samt på ett gäng festivalresor. 
 
 
 
 

CATS OF EUROPE

2 Läs mer >>

STHLMWKND - Julbord, Satans död och bloody breakfast. 

 

FREDAG
Hornstull. Vin & tacos i hor(n)huset. Vem tänkte till där egentligen när val av namn var på tapeten? Vinkväll hos bästis och hennes kille. Öl på Stage mötte upp bästis nr 2 och drog sen vidare till Judit & Bertil. Avslutade kvällen med att tömma lägenhetens spritförråd. Snäppet onödigt i efterhand. 

 

LÖRDAG
Hotellfrulle i lägenheten. Julbord på Stallmästargården. Fantastiskt! Och spännande att gå på familjejulmiddag med två familjer du inte ens är en del av haha. Fick julklapp å allt. Efteråt blev det dags att fira min födelsedag, eller iaf utnyttja presenten jag fick i mars på min födelsedag. Biljett till sista delen av Satans Demokrati som vi var på i våras (här kan ni se bilder från den upplevelsen) - nu var det dags för Satans Död. Satans cool alltså. Himla snyggt scenkonstprojekt med fokus på konst. Ett rivningshus ute i Sickla där alla rum är inredda av smarta konststudenter. I början blir du tilldelad en mask, en handbok med uppdrag och en ficklampa. Mer tänker jag inte avslöja. Men jag rekommenderar starkt att haffa någon av dom få biljetter som finns kvar! Spelas fram till och med nyårsafton. 

 

SÖNDAG
Bloody Breakfast framför Den oändliga historien. Vi hade först tänkt att se den på frukostbio - men biljetterna var slut så vi fick lösa en egen variant. Eftermiddagen spenderades med en promenad vid Årstaviken, Tantolunden och alla gulliga kolonistugor. Men är det ett skämt att man måste stå i kö i 30 år för att få tag på en? Bygg fler - och låt folk få bo i dom. Varför ska folk ha löjligt stora boytor när bostadsbristen är åt skogen. Jag hade lätt klarat mig på en 20-ish kvadratig stuga. 

 

Sen var det dags att ta evighetståget tillbaka hem. Lyssnandes på Mordpodden i fyra timmar. Någon mer som tycker den ena som snackar har väldigt släpig röst? Som att hon drar ut på varje sista ord i meningar för att göra det mer spännande. Kanske är extra känslig mot röster, har aldrig lyckats ta mig igenom en enda ljudbok pga att jag blir irriterad på uppläsaren. Jag övar på det. 

 

Den blå bilden från Satans Död (där en person sitter vid ett bord med mask på sig) är en pressbild och fotad av Anja Dahlgren. Men det var så vi såg ut när vi vandrade runt i dom 150 olika rummen och utförde våra personliga uppdrag och upplevde påhittade minnen. Jag blev tilldelad karaktären Felicia. 

 

 
 

#STHLMWKND