DOWN UNDER

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: SWEDEN / Permalink / 6
PÅ ÄVENTYR I GÖTEBORGS UNDRE VÄRLD
 
En jäkligt kall vinterdag i februari bestämde vi oss för att utforska Göteborgs undre värld. Förutom spänningen av att vandra omkring på platser som många inte vet om fick vi också en sammanfattning av Göteborgs historia, från tiden då staden låg i Lödöse. 
 
Vi får gå igenom en liten låst gallergrind under det som nu är Pedagogen. Under kullen ligger bastionen Carolus Dux som byggdes på 1600-talet som en del av Göteborgs försvar. Men vad jag förstod så kom den aldrig att användas till det utan var mest förvaringsrum åt döingar och fisk - och nu bostad åt stalaktiter och spindlar. Utrymmet bestod av tunnlar som ledde till olika rum av olika storlek. Inte speciellt märkvärdigt. 
 
Därefter kollade vi på någon mur i ett parkeringshus, måste erkänna att jag inte riktigt förstod vad vi tittade på. Var mest glad över att det var lite värme där inne. Avslutningsvis gick vi till den stora muren vid Esperantoplatsen, där fanns en dörr till vilken man kom in med en gigantisk nyckel märkt Göteborgs katakomber - där inne blev jag förvånad över den gigantiska sal som dolde sig där. Alltså wow. Det blev inte mindre intressant när det berättades att det varit förvaringsrum för ryska krigsfångar.
 
Vandringen tog kanske 1,5 timme och vi höll på att frysa ihjäl, men varenda gång jag går förbi muren vid Esperantoplatsen tänker jag nu på det där gigantiska rummet och fotbollen som legat där inne i typ 80 år...
 
Vandringen guidades av Walknet. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anna, Travel on a Cloud:

Vilken otroligt häftig upplevelse! Ja, det finns mycket dolt under jorden. Jag kände inte till detta, det var intressant att höra.

#2 - - Christine - 29°:

Wow, va coolt! Tänk så mycket man inte vet om, men som finns så nära. :)

#3 - - Kattis:

Låter som en rätt häftig tur trots kylan!:)
sv: Du har ju så rätt, kläder och resor hör verkligen ihop!:D

#4 - - Mirre:

Men vad coolt, det man minst kunde ana

#5 - - Veiken:

Det är häftigt därnere. Du vet att pedagogen är en ganska ny sak i dom lokalerna. Innan var det Sociala Huset där Sahlgrenska sjukhuset låg. 1855 till 1900. Du kanske visste det innan men kan vara intressant att veta. Själv gick jag till tandläkaren i Sociala Huset när jag var barn! :)

#6 - - Fantasy Dining:

Låter spännande det där. Har inte tänkt på att man kan gå en sådan tur i Göteborg. Jobbigt med kylan. Jag besökte nyligen Mary King´s Close i Edinburgh, det var riktigt coolt.

Till top