TUREBORG

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: SWEDEN / tureborg, uddevalla / Permalink / 6
Borgsruinerna på Tureborg
 
En av mina favoritplatser i Uddevalla är borgsruinerna uppe på Tureborg, Ture Borg eller Tureborgen - lite osäker på korrekta namnet. Borgen är dock inte så gammal som man skulle kunna tro. Borgen byggdes av Ture Malmgren, grundare av tidningen Bohusläningen som uppenbarligen hade ett extremt stort ego och alldeles för mycket pengar. Borgen stod klar 1912 och 1950 brann den ner. Då hade Ture inte kunnat besöka sin borg på flera år då han blivit för tjock för hästvagnen som tog honom dit. Nu finns det en stig uppför berget från en parkeringsplats,någon annan väg har jag aldrig hittat. Fast å andra sidan så har jag inte letat heller. 

Det sägs att fanns en massa lönngångar bland annat har jag genom rykten hört att det skulle finnas underjordiska gångar som ledde tills hans hus Villa Elfkullen som ligger nedanför borgen och vidare ner till stan. Bullshit tror jag. Men man hittade faktiskt en liten gömd gång för ett par år sedan, men den var bara några meter lång, från ett rum till ett annat. 
 
Det är fritt fram att gå upp i tornet med utsikt över hela Uddevalla, vill man undersöka rummen under mark rekommenderas gummistövlar och ficklampa. 

Under några år har ett gäng arrangerat Tureborgsfestivalen som är en grym liten festival med band, öl och flygande drakar. Bilder från Tureborgsfestivalen 2015 och 2017

Hos Sällskapet Tureborgen finns mer fakta om borgen och bilder på hur den såg ut innan branden.


 
 
#1 - - Linda:

Häftigt att dom anordnar saker där uppe med!
Svar: Ja den stämmer inte helt, har med varit med om motsatsen än vad listan säger. Sedan beror det VART de har gjort mätningarna med, turistställe, inte turistställe osv. Tycker det är ganska kul med sådan här "oviktig" fakta emellanåt, hehe. Åh jisses den ölen skulle jag gärna vilja veta vad den kostade. Av erfarenhet så känner jag väl till att du är både ölproffs & Bloody Mary proffs *asg*

#2 - - Jeanette:

Oj den där Tureborgsfestivalen ser verklige ut som nått jag hade velat gå på :)

#3 - - Linda:

Svar: Ja kommer bli så jobbigt med de nya mynten. För min del i Sverige så hade dom gärna ha kunnat försvinna åtminstone 1-kronan & 2-kronan!

#4 - - Anonym:

Åh ser fint ut. Ligger ju rätt nära också:)

#5 - - Fantasy Dining:

Oj vet inte vad som hände ovan. Det ser coolt ut i alla fall:)

#6 - - Christine - 29°:

Ser verkligen ut som en läcker plats. Coolt dokumenterad dessutom, riktigt härliga bilder. :)

Till top