SWEDEN | VISIT JÖNKÖPING

Dekorativ sushi, ett coolt sätt att bevara gamla fabriker, en överraskande meny och en färgkoordinerad second hand butik. This is Jönköping.

Som ni märker reser jag rätt mycket både på min fritid samt via jobbet, både utrikes och inrikes. Denna gång gick färden till Jönköping och en träff för Sveriges danskommunikatörer via Dansnät Sverige. I Jönköping har jag varit tre gånger tidigare, på möte, på Scenkonstbiennalen och på musikfestival – varje besök genererar självklart nya stories att berätta.

KULTURHUSET SPIRA
Mötet hölls på vackra och välplanerade Kulturhuset Spira ritat av Gert Wingårdh och som invigdes 2011. Vet att det varit många debatter kring både bygget och husets innehåll under åren. Min åsikt är att det stärkt kommunen och det håller nog dom flesta med om nu i efterhand. Jag kan inte låta bli att vara lite smått avis på det hundratalet anställda som kan kalla det sin arbetsplats – med utsikt över Munksjön. Där, med utsikten över Munksjön kan man också inta brunch, lunch eller föreställningsmiddag från Restaurang Spira. Fräsch mat med bra råvaror och utmärkta vego-alternativ. Jag är inte vegetarian men minskar gärna mitt köttätande om det finns bra alternativ att tillgå.

TÄNDSTICKSOMRÅDET
Ett ganska unikt område för Tändsticksområdet i Jönköping. I mitten av 1800-talet var Jönköping känt för att tillverka tändstickor – i början av 1900-talet tog Ivar Kreuger över rollen som Sveriges tändstickskung. 1970 tog den eran slut och lokalerna tömdes – de lokaler som nu är restauranger, barer, gallerier, scener och tändsticksmuseum. Ett måste om man besöker Jönköping, både som invånare och turist!

TEGEL MATBAR & GALLERI
På kvällen bestämde vi oss för att gå i samlad trupp till en närliggande restaurang i Tändsticksområdet – Tegel. Väldigt snyggt och framnförallt instagramvänligt ställe. Genomtänkt industriell inredning, ett galleri som skymtade fram på övervåningen och mycket snyggt upplagd mat. Menyn var också den lite speciell, man valde hur många rätter man önskade, vi tog ”small” som bestod av fem mindre förrätter – som kocken själv valde för kvällen, en så kallad överraskningsmeny. Kanske låg fokus lite för mycket på att sätta krångliga ord på maträtterna och använda fancy synonymer för olika sätt att tillaga saker som exempelvis ”emulsion” (som vi var tvungna att googla och hade ganska roligt åt ett tag). Men utöver det – all cred till kocken – maten var utmärkt, speciellt musslorna! 

TOKYO 18
Efter att mötet var slut och jag sagt hejdå till mina dans-snacks-kollegor hade jag ett par timmar över för kafé-jobb och lunch innan tåget tog mig hem till västkusten igen. Tripadvisor tipsade mig om det bästa sushistället som skulle vara Tokyo 18. Dom hade rätt. Superduper bra sushi. Bra ris! Bra lax! Snyggt dekorerad tallrik och det bästa av allt – prisvärt. 10 bitar för 89 kr inklusive misosoppa.

MYRORNA
Jag älskar second hand butiker och förutom sushi så är det det första jag googlar på när jag kommer till en ny stad. Man har ju sina rutiner. Jag brukar vanligtvis inte välja just Myrorna eftersom jag tycker dom ofta tar överpriser, kanske främst i storstäderna. Men i Jönköping gav jag det en chans, en kort promenad bort från city fann jag deras lokal – och blev positivt överraskad. Väldigt välsorterat, färgkoordinerat – och dessutom rea. 50% på alla jackor! Jag fyndade mig en svart volangig ankellång kjol, en annorlunda skjorta och en bomberjacka i brons. Två av plaggen var helt oanvända och kom direkt från Lindex andra hands sortering gissar jag.

BERNARDS KONDITORI
När man är på resande fot under kontorstid behöver man oftast slå sig ner någonstans och svara på mail och lösa andra akuta saker. Så även under denna resa. Bästa ställen för detta brukar vara bibliotek eller kaféer, något bibliotek såg jag inte skymten av (och letade inte heller) men hittade ett sådant där klassiskt gammalt konditori som jag bestämde mig för att bosätta mig på ett par timmar. Bernards med anor från 1919.Jag kommer ursprungligen från Alingsås, staden som sägs vara Sveriges caféstad nummer 1 – kanske just därför jag gillar sådana här caféer allra mest. Men min personliga favorit finns i en helt annan stad – Café Nordpolen i Vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.