TOKYO | TOP 10

TOP 10 TOKYO & TOKYO FACTS
 
SWEDISH: Innan jag åkte till Japan och Tokyo hade jag många frågor och funderingar. Kan det verkligen vara så att det bara är maffian som är tatuerad, varför har vissa munskydd och vad är dom sociala reglerna kring alkohol och rökning? Detta och mycket annat fick jag svar på. Men först – mina tio bästa tips om vad jag tyckte märkte ut sig allra mest och som man under inga omständigheter bör missa som förste-gångs-turist.

TOP 10 TOKYO

1. Körsbärsblomningen – Hanamifestivalen! En vecka varje år, oftast i början av april.

2. Harujuku – Tokyos modemecka! Ett område fullt med fashion students, modedesigners, märkesbutiker och inspirerande människor.

3. Kvarteret Golden Gai. Ett område i Shinjuku med ca 200 mini-barer. Mina favoriter: Kenzo´s Bar, Bar Araku och Ace´s.

4. Alla spelhallar med massa våningar fyllda av diverse olika spel – och min favvo – klomaskiner!

5. Den japanska rostbiffen – så sjukt jäkla gott! Speciellt den på Red Rock i Harujuku! (länk)

6. Se tokyo från ovan från Tokyo Sky Tower – världens (än så länge) näst högsta byggnad. 634 meter över marken.

7. Gotokuju, katt-templet i Setagaya – ett tempel bestående av tusentals maneki neko = lyckokatter

8. Färsk sushi på Tsukijis fiskmarknad – tips för att komma undan billigare och utan timslånga köer, köp sushin i saluhallen.

9. Statyn av den kända hunden Hachiko vis Shibuya Crossing.

10. Åka bullet train – shinkansen – som det japanska snabbtåget heter, men den fart på 300 km i timmen. Swisch!

10 TOKYO FACTS

1. JAPANER HAR TATUERINGAR. Att det bara är maffian som är tatuerade är en fullständning bluff. Många japaner är tatuerade – men dom döljer det väl. En kvinnlig bartender vi träffade hade hela bröstet tatuerat, väl dolt under kläderna. Tatuerade personer (japaner såväl som turister) är dock fortfarande strikt förbjudna att besöka badhus och spaanläggningar. Vi fick inte använda hotellets poolområde eller spa.

2. ALLT ÄR DIGITALT. Ofta räcker det med rörelser för toaletter, vattenkranar, papperskorgar och taxibilarnas dörrar (försök aldrig stänga dörren själv, det löser bilen åt dig). Och maten – beställ och betala i en maskin utanför restaurangen, sen går du in och lämnar kvittot, blir placerad och serverad. Så himla smidigt!

3. DEN BEIGA TRENCHEN. Fick aldrig något svar på varför – men typ ALLA – eller i alla fall uppskattningsvis 80% av alla kvinnor är klädda i beiga trenchcoats.

4. RÖKNINGEN. Det är helt okej att röka på restauranger och barer – inomhus – men nåde dig om du tänder en cigg på gatan. Vid vårt hotell fanns en ”rökruta” men där får du inte stå efter klockan 22 på kvällen, då får man traska upp till den nattöppna mataffären lite längre upp på gatan och låna deras rökruta – inne i affären. Vid dom flesta parker finns också rökrutor – som inhängnade rastgårdar för hundar ungefär. Rökning kändes inte direkt populärt. Det fanns även en maskin att köpa som man fäste på cigaretten för att minska röken. Undrar när fler städer/länder kommer haka på den här synen på rökning?

5. TOALETTERNA. Välj hur varm du vill att sitsen ska vara, vad slags ljud du vill lyssna på, vanligtvis fågelsång eller vattenfall och vilken typ av ”dusch” du vill tvätta dig med. Undrar om japanerna (främst det kvinnliga könet) spenderar mycket tid på toaletten haha. Det jag blev förvånad över är att det finns offentlga, rena och snygga toaletter överallt (speciellt i tunnelbanorna och i parkerna) – och nej det kostar inget att göra sina behov. Det borde vara en rättighet som borde vara standard överallt. Att vi i Sverige tar betalt för att gå på offentliga toaletter tycker jag är helt vansinnigt. Heja Tokyo!

6. TRAFIKEN. Man skulle ju kunna tänka sig att i en stad med nästan 38 miljoner människor så skulle trafiken vara helt galet kaotiskt. Det är precis motsatsen. Jag märkte knappt av trafiken alls. Det går inte ens att jämföra med städer i Indien och Thailand, knappt heller med rusningstrafiken morgon och eftermiddag i Sveriges mindre städer. Trafiken existerar knappt i Tokyo, det är lugnt, välorganiserat och INGEN tutar.

7. KOMMUNALTRAFIK. Att trafiken är så lugnt är mycket tack vare Tokyos välbyggda tåg, bussar och tunnelbanesystem där tågen alltid kommer på sekunden och går hela tiden. Åtminstone fram till midnatt. Sen är det promenad eller taxi som gäller. Inga nattbussar. Trots trängsel så är det inga vassa armbågar, eller kaos i rulltrappor – till skillnad från Stockholms och Londons morgonrusning i tunnelbanan som är helt fruktansvärd. Jag avskyr det. Vi har ett och annat att lära oss angående stresshantering. Du kan vara stressad, men det behöver inte synas och man behöver inte vara otrevligt.

8. ALKOHOL. Japaner är tydligen glada i alkohol, vi märkte nog av det mer än vanligt under vår vistelse eftersom resan sammanföll med körsbärsfestivalen. Det skålades i parkerna från morgon till kväll. Fick berättat för mig att många asiater saknar någon enzym för att bryta ner alkohol. Däckar du på en bar blir du inte utslängd utan du får helt enkelt sova kvar tills baren stänger på morgontimmarna.

9. MUNSKYDD. Jag har alltid trott att munskydden används för att man inte vill bli smittad – det visade sig vara precis tvärtom – de används om du själv har en förkylning i kroppen. Väldigt omtänksamt och smart. Det är definitivt något vi borde ta efter. Skulle vi gått runt med munskydd här i sverige i dagsläget  (vilket vore supersmart nu under pollensäsongen) så skulle ju folk tro att man var smittad av pesten.

10. TOKYO ÄR DYRT. Ok, folk varnade oss innan om hur dyrt allt är. Det stämde. Allt är sjukt dyrt. Inga som helst problem att spendera ca 2000 kr per dag på typ tunnelbana, mat och öl. Snarare norska priser än svenska. Vi valde flera gånger att köra picknick i parker istället för att äta på restaurang. Jag spenderade mer pengar på den här knappt två veckor långa resan än jag gjorde under sex veckor i Indien.

BONUSTIPS. What not to do. Saké på tetrapack är skitäckligt. Undvik!

HOTELLTIPS. Vi bodde på APA Hotel & Resort Nishi Shinjuku Gochome Eki Tower (jag vet världens längsta namn). Rummet kostade ungefär 1000 kr per natten, vilken är ett väldigt bra pris för ett sådant här hotell i detta området – promenadavstånd till Shinjuku. ”Continental” frukost ingick i priset, bestående av salladsbuffé, friterad fisk, kyckling och coca cola. Dessutom var det alldeles nyöppnat! Den enda nackdelen för oss var att vi som tatuerade inte kunde använda spaavdelningen och poolen då. Men det fanns att tillgå för dom som inte valt att dekorera sin kropp med bläck=) Hotellevar var också VÄLDIGT frikostiga med gratisprylar. Vi äger nu 18 stycken extra tandborstar, ett gäng tofflor och varsin kimono – dock osäker på om den egentligen ingick i priset haha. Extra plus för att dusch, schampo och balsam var av den fabulösa märket Shiseido. Lyx!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *