SWEDEN | VISIT HELSINGBORG

THIS IS HELSINGBORG – Sveriges Barcelona! Av alla Sveriges städer är detta en av mina toppfavoriter – och dessutom en av Nordens äldsta. Det är liksom inte så många städer som har några minuters promenadavstånd till en lång vit finkorning sandstrand – mitt i staden! Förutom en lång sandstrand kan dom också stoltsera med restauranger i världsklass. Nedan listar jag mina bästa tips från min 3-dagars vistelse.

DOCKEN – I närheten av centralstationen hittar man sommartid det här lilla stället, alldeles vid vattnet, med palmer och utomlandsfeeling och öl för 40 spänn mellan 16-19. Som hittat. Jag hittade hit varje dag.

ANJO WINE & DINE – Vilket ställe, här blev vi sittandes i flera timmar på uteserveringen. Öl, räckmackor, lyxdesserter och en världstrevlig servitör. Nästa gång är det ostronen som gäller! Adress: Bruksgatan 19

INOM MAT & BAR – Suveränt ställe för lyxlunch placerat på torget intill Dunkers Kulturhus med en solig uteservering. Lite dyrare för lunch (ca 200 kr inkl öl), men så värt det! Husmanskost med en twist. Den gravade laxen med dillstuvad potatis och inlagd gurka was to die for! Adress: Sundstorget 7

THE TIVOLI – En nattklubb precis i hamnen där massor av kända större artister spelat genom åren. Under festivaldagarna var detta den officiella träffpunkten kvällstid – en av kvällarna delade vi festlokal med poliskåren och crashade deras personalfest med coverbandet Hyfsat.

FALAFEL & KEBAB – Malmö brukar ju skryta med sin falafel, men den här staden är inte långt ifrån ett skrytobjekt det heller. Överallt springer man på små kebab- och falafelställen. En kväll köpte vi med oss Shawarma kebab (finhackat kebabkött, lite som en blandning av pulled beef och kebab) och satte oss för att titta på en magiskt orangeröd solnedgång vid strandpromenaden. Ibland känns det väldigt onödigt att lägga 400 kronor på ett restaurangbesök när du kan få en sådan upplevelse för 40 kronor.

STRANDPROMENADEN – Går man utmed alla nybyggda höghus i Norra Hamnen kommer man så småningom fram till ett grönområde kallat Gröningen och strax därefter till Tropical Beach – en lång finkornig sandstrand med bryggor, lekplatser för barn, grillplatser, kallbadhus, beachbarer och palmer – som ni förstår – the place to be!

KÄRNAN – Helsingborgs bästa utsikt får du om du går upp i parken ovanför själva staden och till tornet Kärnan – det som står kvar efter ett medeltida slott. Just nu håller trapporna dit upp på att renoveras så det är avstängt, men man kan ta hissen upp för den märkliga summan av 13 kronor, eller ta en 5-minuters promenad runt. Vi tog promenaden runt. Vär däruppe satte vi oss och skålade i medhavt bubbel. Perfekt picknick-park!

KULTUR – Med Helsingborgs Stadsteater, Dunkers Kulturhus, Röda Kvarn, Konserthuset, Biblioteket (…och säkert fler som jag missat). För att vara en relativt liten stad som det ju faktiskt är så finns det förvånandsvärt mycket kulturbyggen som innehåller massa spännande föreställningar, utställningar, upplevelser och event. Dunkers är min favorit som dessutom kan stoltsera med Marianne Lindberg De Geers söta kaniner (…finns även i Kungsträdgården, Stockholm).

SECOND HAND – Jag hade inte så mycket tid över till att hitta grymma second hand butiker, men lyckades lokalisera en – pingstkyrkans. Ett par 10:or dyrare än de butiker jag brukar handla i fast med samma kvalité och utbud. Trots det kunde jag inte motstå en orange knyttopp, en retro-keps och ett par turkosa jeans (som jag gick tillbaka och köpte dagen efter).

HOTELLTIPS – Jag har bott på flera hotell under mina olika vistelser i Helsingborg, en av favoriterna är Elite Marina Plaza som ligger alldeles intill centralstationen och danmarksfärjorna. Superduperfrukost med färskpressad apelsinjuice och bacon, stora härliga rum med bra sängar, en schysst foajé att hänga i och hissar i glas.

EXTRA BONUS – Närheten till Danmarks såklart, hoppa på en färja och vips 20 min senare är du i Helsingör.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.