LUXEMBOURG | VALLEY OF THE SEVEN CASTLES

EUROTRIP 2018: Luxembourg – Valley of the Seven Castles

SKYMNING ÖVER LYON

Här börjar hemfärden till Sverige, nu är vi bara ett par dagar från slutet av den här fantastiska resan. Från Andorra åkte vi vidare genom ett tokvarmt Frankrike, utomhustermometern i bilen toppade på 44 grader i Montpellier (vill inte ens veta temperaturen inne i bilen), men med nervevade rutor och fläkt på högsta volym så överlevde vi färden upp till Bulgnéville via Lyon i skymning, en blodröd måne och miljoner stjärnor. Det är då man hade önskat att man kunde öppnat upp taket på bilen och sova under öppen himmel, precis som på Rosa Bussarna i Afrika. i Bulgnéville hittade vi en bra ställplats med tillgång till både toalett och vatten, vackert placerad vid en ankdamm. Det kostade en liten slant, kanske 10 euro, men det var det värt för att få besöka en riktig toalett (som inte är ett dike vid en vägkant haha) och kunna tvätta av sig efter gårdagens värmekaos.

VALLEY OF THE SEVEN CASTLES

“Valley of the seven castles” eller Eischdalen som den egentligen heter men som fått namnet ”de sju slottens dal” för att  – ja, precis som namnet avslöjar så ligger det sju slott i dalen. Det tog ungefär en timme att besöka alla med bil men det finns också en 37 kilometers vandringsled man kan gå. Några i runier andra i full prakt!

Koerich Castle. Från 1100-talet. det här var min favorit då jag gillar ruiner mer än byggnader. Dock såg det ut som dom hade börjat restaurera slottet för framtiden. Man hade kunnat boka tid för att få en rundvandring, men det skippade vi denna gång och nöjde oss med att betrakta det från utsidan. Ägs av staten.

Septfontaines Castle. Hit kommer man om man åker uppför en kulle på en snirklig väg förbi byns kyrka. Även detta slott är byggt på 1100-talet och har en historia om att ha byggts om, varit utsatt för eldsvåda och återuppbyggnad under tidigt 1900-tal. Privatägt.

Old Castle of Ansembourg. Även detta byggt på 1100-talet och ägs av greven av Ansembourg. Hit har du ingen tillgång om du inte bokar ett av dom lyxiga rummen på boutique hotellet Temps d´Or. En natt där ligger på mellan 1600 kr – 3000 kr beroende på val av rum. Men jag tror att det kan vara värt det! Tänk att få bo på ett riktigt slott och priserna är ju inte överdrivna om man jämför med många andra unika hotell. Vi kunde inte komma i närheten av slotte då vi inte var hotellgäster, men i backspegeln kunde jag skymta slottets torn bland granarna högt uppe på en kulle.

Grand Castle Ansembourg. I samma by som det gamla slottet finns även det nya slottet som började byggas 1639. Slottet är inte öppet för allmänheten men det går fint att besöka 1700-tals trädgården med alla ståtliga skulpturer. Där går det också att boka guidade tourer. Den dagen vi var där var det en vildigt massa ståhej, bilar och folk överallt, dock lite oklart om det var ett public event eller privat. Vi nöjde oss med att titta på avstånd.

Hollenfels Castle. Detta kändes som ett äkta medeltidsslott med sina tinnar och torn, byggt på 1000-talet. Tänker man på lego-slotten på barndomen så är detta den äkta upplagan, eller åtminstone så som man kan tänka sig att ett äkta medeltidsslott ser ut. Precis bredvid ligger ett vandrarhem och slottet används även som ett utbildningscenter med fokus på miljö, ecological center.

Schoenfels Castle. 1100-tals slott som nu ägs av staten. Slotet har en historia av många ägarbyten, renoveringar, förstörelse. Sedan 1971 ägs det av staten och är öppet för allmänheten året runt, helt gratis. Just nu är inomhusdelen stängd för renovering men kommer öppna igen så snart det är klart.

Mersch Castle. Byggt på 1200-talet av en riddare, även detta slott har en lång historia av att blivit förstört och återuppbyggt flertalet gånger. På ägorna finns även ett kapell. 1960 tog staten över slottet och används nu som byns stadshus. Det här var lite speciellt då ena delen var målad i rosa, lite ovanligt för ett slott kan tyckas.

TRUCKER STOP & GRÄNSHANDEL

Efter slottsresan i Luxemburg åkte vi över gräsen in i Tyskland. Vi stannade för mat på ett klassiskt tyskt trucker-stop hak och blev serverade det som såg godast ut från buffén, kyckling/kött och stekt potatis. Nattens camp blev på en ställplats i Kaltenkirche en bra bit ovanför Hamburg, bredvid en industri som spelade hårdrock natten lång. Innan vi körde in i Danmark stannade vi vid den obligatoriska gränshandeln i Flensburg och shoppade öl inför sommarens sista festival som snart skulle gå av stapeln, Krökbacken i Leksand.

Luxemburg blev land nummer 59 av mina besökta länder!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.