ART & THE CITY OSLO

GRAFFITI & STREET ART: Graffiti i form av både klotter och fantastiska väggmålningar hittas främst i tre områdena Grünerløkka, Töyen och Grönland. Bilderna i denna artikel är blandad kompott från samtliga ställen. 

Hausmania Culture House i Grünerløkka är definitivt den coolaste mötesplatsen för konstintresserade. Jag har visserligen hört att mycket har blivit rivet till förmån för nya hus – men jag tror att själva kulturhuset finns kvar och fortfarande fungerar som ateljé för konstnärer, gallerier, café, skateboard park och en graffitivägg som vem som helst får måla på.

Vill man inte gå runt och leta på egen hand kan man följa en smart karta som Visit Oslo tagit fram. Länk: https://www.visitoslo.com/en/articles/urban-art-in-oslo/

ARKITEKTUR & DESIGN

Barcode – designområdet vid vattnet bakom tågstationen som är uppbyggt av smala hus (därav streckkodsnamnet) med mycket stål och fönster med fokus på kvadrater. Väldigt designigt (…och med högsta sannolikhet svindyrt).

Operahuset! Inget besök i Oslo är ett besök i Oslo utan att ha besökt detta magnifika byggnadsverk. Såväl utanpå som inuti. Är det soligt, glöm inte solglasögon, byggnaden är bländande vit.

SKULPTUR & TRADITIONELL KONST

Vigelandsparken med alla stora stenskulpturer, mestadels i skepnad av människor och Nasjonalgalleriet där Skriet av Munch hänger, alltså inte på Munchmuseet som man skulle kunna tro. Update: Under 2020 flyttar Munchmuseet in bredvid Operan i helt nybyggda lokaler. Det ser jag fram emot!

Astrup Fearnley – museum för samtidskonst där bland annat Damien Hirsts itudelade kossor finns att beskåda: http://worldbytina.se/2018/11/21/oslo-astrup-fearnley/

Vikingskipsmuseet var jag inte så värst imponerad av, men ändå kul att ha sett originalbåtarna från förr. Nya hittas hela tiden, snart måste dom nog hitta nya lokaler om alla ska få plats.

Personliga besöksprojekt: Kontiki-museet, Påfågeln på Nordre Gate & Ekebergparken

DRINKS & ART

Det finns också många grymma uteställen som fokuserar på annorlunda inredning och konst som tex: Blå, Syng, Oslo Mekaniske Verkstad, Misfornojelsebar (hela stället är ett stort konstverk!), Mir – Oslo Lufthavn, Perestrojka, Prindsens hage, Dattera til hagen och Vulkan-området. 

One thought on “ART & THE CITY OSLO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.