PARADISE BEACHES | TOP 5

I´m all about party beaches & hidden gems!

SWEDISH: Jag är inte så värst förtjust, inte alls faktiskt i vårt mörka vintersverige. Då passar det extra bra att minnas mina favoritstränder – mina fem mest minnesvärda stränder. Alla har ju olika kriterier hur en ”fantastisk strand” ska vara, jag gillar både ödsliga stränder och galna turistplayor, men undviker nudiststränder och stränder fullknökade med barnfamiljer. Jag föredrar att variera sol- och badandet med att dricka kall bärs från närmsta beachbar – gärna i sällskap av kul folk.

PALOLEM – GOA – INDIEN
Bästa 5-dagarsfesten EVER. Alla vet ju att Goa betyder party – vi, jag och en av mina bästa vänner besökte ett 10-tal olika stränder och den bästa enligt oss båda var utan tvekan Palolem. Här träffade vi härliga människor från hela världen. Sol, bad, nattbad, fyrverkerier, bonfire, silent disco, vackra solnedgångar, yoga och ungefär tusen Kingfisher – alltså inte fågeln utan den lokala ölen. Om ni någonsin besöker Palolem, missa inte restaurangen Ma-Ritas, bästa stället med bästa personalen!

ALBANDEIRA – ALGARVE – PORTUGAL

Algarvekusten har så vackra stränder med sin bärnstensfärgade sand och kalkstensklippor. Under sommarens roadtrip åkte vi längst med hela kusten och där hittade vi en alldeles perfekt liten strand. Albandeira som bestod av två små pyttiga stränder inklämda mellan höga sandstensklippor med grottor och valv. Ett 100% magiskt ställe som jag tror mest lokalbefolkning hittar fram till – eller turister som har bil med sig som oss och chansar lite. Här stannade vi ett dygn, platsen var så perfekt då vi kunde parkera precis ovanför stranden – och vi var inte ensamma, många mindre camper vans hade parkerat där för natten. Alvor har också en jättefin strand med mycket grottor att simma igenom, se bara till att hålla koll på tidvattnet.
BASTIMENTOS – BOCAS DEL TORO – PANAMA
Utanför Panamas kust hittar man den färgglada ön Bocas Del Toro – och 10 minuter med båt utanför den hittar man ön Bastimentos. Väl framme på ön får man vandra genom djungeln i ungefär en halvtimme för att slutligen nå fram till THE BEACH. Jag tror att den hette Wizard men är inte helt säker. Tips: Ta med mycket vatten och byt flipflopsen till gympadojjor för djungelvandringen (det gjorde inte vi – big mistake). Som tur var kom det två killar förbi som var ute och plockade kokosnötter som öppnade en åt oss. Det finns ingenting att handla på ön. Bara sand och djungel. Men så wow.

WISSANT BEACH – FRANKRIKE
Wissant beach, en lååååång strand i den lilla kuststaden med samma namn i Nord-pas-de-Calais.Wissant har drygt 1000 invånare och är placerad strax nedanför Calais (minns ni melodifestivalslåten med Style från -86?). Märkligt att jag aldrig hört talas om den här fantastiska stranden förut, alltså på riktigt. Helt otrolig. Här spenderade vi ett par dagar med sol, bad, beach-hiking, sandstensklippor, franskt rödvin, lyxig brieost och franska solnedgångar – innan vi fortsatte färden längst med den fascinerande Alabasterkusten med sina skyhöga klippor.


ZAKYNTHOS – GREKLAND – NAVAGIO BEACH

Navagio beach eller shipwreck beach som den också kallas är troligtvis Europas mest fotograferade och turistiga beach som hittas på den grekiska ön Zakynthos, längst med smugglarkusten. Och jag erkänner – det var en upplevelse att se skrovet efter det gamla fartyget och sanden var obeskrivligt vit. Jag var där för 8 år sedan och det är jag glad över. Nu är stranden stängd för turister då en av klipporna rasat.BONUS BEACH
Priset för bästa service minded beach går till stranden i Sousse, Tunisien. Under hela veckan där tog en kille hand om oss exemplariskt, som en privat butler som fixade kall öl, varm pizza – ja allt vi bad om. Han var helt fantastisk och det vägde upp hela upplevelsen för ska jag vara helt ärlig så var staden rätt tråkig och beachen rätt kass. Men det betyder inte att jag inte vill åka tillbaka och utforska landet mer, det var trots allt många år sedan.

Bland alla vackra, roliga, minnesvärda stränder jag besökt i Indonesien, Centralamerika, Asien, Europa och Afrika var det här jättejättesvårt att välja ut fem stycken, nästan omöjligt faktiskt. Jag vill också slå ett slag för öarna utanför Sihanoukville i Kambodja (se första bilden) som erbjuder otroligt vackra och orörda stränder. Men snabba er dit, snart är det orörda likvärdigt med thailandsturismen….och Costa Rica och Malawi och Vietnam. Och då har jag inte ens varit i Sydamerika eller Australien – gissar att den här listan kommer att förändras med tiden.

Vilka stränder har jag missat att besöka?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *