ART & THE CITY: OSLO

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: ART & THE CITY, .WORLD BY TINA: CITY LIFE, .WORLD BY TINA: NORWAY / art and the city, oslo, oslo street art / Permalink / 4
GRAFFITI & STREET ART
 
Graffiti i form av både klotter och fantastiska väggmålningar hittas främst i tre områdena Grünerløkka, Töyen och Grönland. Bilderna i denna artikel är blandad kompott från samtliga ställen (...och ska jag vara helt ärlig så kommer jag inte riktigt ihåg alla placeringar av verken på bilderna nedan). 
 
Hausmania Culture House i Grünerløkka är definitivt den coolaste mötesplatsen för konstintresserade. Jag har visserligen hört att mycket har blivit rivet till förmån för nya hus - men jag tror att själva kulturhuset finns kvar och fortfarande fungerar som ateljé för konstnärer, gallerier, café, skateboard park och en graffitivägg som vem som helst får måla på. 
 
BONUSTIPS: Det finns också många grymma uteställen som fokuserar på annorlunda inredning och konst som tex: Blå, Oslo Mekaniske Verkstad, Mir - Oslo Lufthavn, Perestrojka, Prindsens hage, Dattera til hagen och Vulkan-området. 
 
Vill man inte gå runt och leta på egen hand kan man följa en smart karta som Visit Oslo tagit fram. Länk: https://www.visitoslo.com/en/articles/urban-art-in-oslo/
 
ARKITEKTUR & DESIGN
 
Barcode - designområdet vid vattnet bakom tågstationen som är uppbyggt av smala hus (därav streckkodsnamnet) med mycket stål och fönster med fokus på kvadrater. Väldigt designigt (...och med högsta sannolikhet svindyrt). 
 
Operahuset! Inget besök i Oslo är ett besök i Oslo utan att ha besökt detta magnifika byggnadsverk. Såväl utanpå som inuti. Är det soligt, glöm inte solglasögon, byggnaden är bländande vit.  
 
SKULPTUR & TRADITIONELL KONST
 
Vigelandsparken med alla stora stenskulpturer, mestadels i skepnad av människor och Nasjonalgalleriet där Skriet av Munch hänger, alltså inte på Munch Museet som man skulle kunna tro. Länk: http://worldbytina.se/2017/august/oslo-wknd.html
 
Vikingskipsmuseet var jag inte så värst imponerad av, men ändå kul att ha sett originalbåtarna från förr. Länk.: http://worldbytina.se/2018/may/bygdy.html
 
Personliga besöksprojekt: Astrup Fearnley ute på Tjuvholmen med bland annat Damien Hirst kontroversiella konst av döda djur. Jag bara besökt skulpturparken utanför med jättebrösten men ett besök inne är på tiden. Jag har också kvar att utforska National Museum, Munchmuseet, Ekebergparken och Påfågeln på Nordre Gate samt bananskulpturen som jag tror ska finnas på Henie Onstad Kunstsenter. Finns säkerligen mer att upptäcka, det verkar liksom aldrig ta slut på saker att göra i den här staden. Då jag planerar att bli Oslobo inom snar framtid tar jag gärna emot tips av alla de slag. 
 
 
 
 
#1 - - Eva på rucksack.se:

Är alla de där ställena i Oslo? Crazy nice! Jag måste ha varit i fel stad när jag var där, hittade bara till Vigelandsparken... :D Är det svårt att hitta till de andra ställena?

#2 - - dianasdrömmar:

Häftiga målnigar :)

#3 - - Emma Engström:

Alltså wow så häftigt, man blir ju så fascinerad!

#4 - - Linda:

Oslo är verkligen så häftig stad och Operahuset i sin
Svar: Nu finns svaret på din fråga i min blogg, från min frågestund;)

Till top