.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: EUROPE, .WORLD BY TINA: EUROTRIP18 amsterdam, camping de watermolen, groningen, nederländerna eller holland, opende

NEDERLÄNDERNA

SWETRIP & EUROTRIP SUMMER OF´18
 
11 länder, 46 dygn och 1300 mil i en ombyggd Toyota Yaris Verso

Dalarna – Sörmland – Östergötland – Småland – Öland – Nederländerna – Belgien – Frankrike – Spanien - Portugal – Gibraltar – Andorra – Luxemburg – Tyskland – Danmark

_________________________

NEDERLÄNDERNA: Groningen & Amsterdam
 
Vi börjar med lite kort fakta över något som nog inte bara förvirrar mig utan dom flesta. Holland eller Nederländerna, vilket är egentligen korrekt? Snabbt sammanfattat: Sedan 1815 har landet officiellt varit benämnt som Nederländerna. Att många ändå kallar det Holland är för att alla ”viktiga” städer som Amsterdam och Haag ligger i provinsen Holland, om man ska vara helt korrelt, provinserna syd- och nordholland. Invånarna i Amsterdam hävdar bestämt att dom bor i Holland, är Holländare och snackar Holländska. (Rätta mig om jag har fel). Jag väljer att använda dess officiella namn - Nederländerna - som innefattar hela landet. 
 
Efter att vi rullat av färjan åkte genom Tyskland via Hamburg och Bremen och sen in i Nederländerna mot området Groningen (som jag läst om och blivit tipsad om av flera resebloggarkollegor, inte staden utan provinsen). Vi som precis hade lämnat Öland bakom oss kände lite som att, vad nu, är vi tillbaka? Vi möttes av ett platt landskap med stora naturreservat, Nordsjön, små byar, tegelhus, väderkvarnar, sjöar, storkar och pyttehästar. Väldigt vackert! 
 
Vi hittade en camping efter mycket om och men. De två första vi försökte med var helt fullbokade - eller ”voll” som det heter på Nederländska. Campingen vi hittade låg i området Groningen, i staden Opende. En camping som jag varmt kan rekommendera - Camping de Watermolen (eller vattenmelonen som jag valde att döpa om det till av självklara skäl). För drygt 20 euro blev vi tilldelade en bra campingplats med tillgång till dricksvatten, i närheten fanns två sjöar, en liten servicebutik och restaurang, välskötta duschar och toaletter och kall öl i baren. Vad mer kan man önska? Jo just det, en magisk orange solnedgång över sjön. Vi stannade bara här en natt (men jag kommer gärna tillbaka och spenderar mer tid) dagen efter fortsatte vi färden mot Amsterdam för att checka in lite coola husbåtar, äta Argentinsk biff på ett steakhouse och prata med katter. Därefter - in i bilen igen - mot Belgien!
 
 
 
 
#1 - - Linda:

Så fint det verkar att vara! Jisses vad platser ni har plöjt igenom, grymt!
Svar: Ah coolt! Men Tina du måste ju haka på detta!

#2 - - Marias Memoarer:

Amsterdam är fint! Men cyklisterna gjorde mig tokig tyvärr..

#3 - - FREEDOMtravel:

Holland, eller jag menar Nederländerna, har vi rest väldigt lite i. Vi har varit i Amsterdam, men aldrig åkt runt med husbil. Nästa resa kanske?