NORMANDIE

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: EUROPE, .WORLD BY TINA: EUROTRIP18, .WORLD BY TINA: FRANCE / Côte d’Albâtre, alabasterkusten, carolles, etretat, normandie, pourville / Permalink / 4
SWETRIP & EUROTRIP SUMMER OF´18
 
11 länder, 46 dygn och 1300 mil i en ombyggd Toyota Yaris Verso

Dalarna – Sörmland – Östergötland – Småland – Öland – Nederländerna – Belgien – Frankrike – Spanien - Portugal – Gibraltar – Andorra – Luxemburg – Tyskland – Danmark

_________________________

FRANKRIKE: Normandie & Côte d’Albâtre
 
…eller Alabasterkusten som det heter på svenska som ligger i norra Frankrike, närmare bestämt i Normandie. Kusten har fått sitt namn efter sina höga vita kalkstensklippor…eller ja, alabasterklippor borde det ju heta. Kusten är 130 kilometer lång och högsta punkten är över 100 meter. 
 
POURVILLE i närheten av kustens största stad Dieppe blev vårt första stopp. Här åt vi chicken a la normandie och french burger-lunch, kollade in en ostronodling och beundrade klipporna. Alltså dom är höga som tusan! 
 
I ETRETAT lletade vi upp den omtalade elefantklippan, blev förvirrad först eftersom jag tyckte mig se en elefant på båda sidor viken, men efter lite googlande fick vi reda på vilken som var vilken. Den som är till höger om man står på stranden är alltså den korrekta. Vi hade lite otur med vädret här, fantastiskt bra att fota i, men promenaden upp till högsta punkten skippade vi denna gång och fortsatte istället vidare neråt kusten. Kul fakta, just den här byn har inspirerat konstnären Claude Monet till många av hans målningar. 
 
Sista stoppet denna dag blev CAROLLES. Efter att ha kört i typ 8 timmar genom hundratals byar, det tar lite tid att ta sig igenom den snirkliga landsbygden. Men så mycket roligare än tråkig (och dyr) motorväg! Först stannade vi på en helt magisk utsiktsplats för att se solnedgången och eventuellt stanna för natten. Men beslutade att istället åka ner till byn för att övernatta, där det skulle finnas en ställplats och restauranger. Vi hade tur, ställplatsens bom var trasig så det blev en gratisnatt (igen) och trots att det var sent på kvällen var restaurangen fortfarande öppen. Öl och potatispizza* förgyllde denna kväll. Dagen efter fortsatte vi till det kända (sago)klostret Le Mont Saint Michel omringat av tidvatten. 
 
*Jag trodde att jag beställde pizza med äpple och tänkte, oj det lät spännande. Mina kunskaper från skolfranskan hade förträngt att pommes de terre betyder jordäpplen, alltså potatis och inte äpple. Men det var gott ändå. 
 
 
 
#1 - - Emma Engström:

Wow alltså! Detta skulle jag verkligen vilja uppleva med egna ögon <3

#2 - - Linda:

Åh helt fantastiska bilder även om man skulle ha velat se dem lite mindre oredigerade och lite mer åt det verkliga hållet ;) Men gillar ändå din redigering :) H¨åller med om att skippa motorvägen!
Svar: Samma för mig har också alltid ljudlös på och INGA notiser igång överhuvudtaget. Skönt!
Instagram som du säger tar ju inte så mkt tid. Perfekt likaså att man kan utnyttja pendlandet till blogg osv. Önskade man hade det alternativet. Nope här planeras det och tidsinställs ;)

#3 - - Fantasy Dining:

Vilket speciellt landskap, ser vackert ut. Potatis på pizza låter ju lite så där men varför inte..

#4 - - Linda:

Ja sant Tina, det är din prägel, men för en annan som inte varit på platsen så blir man ju lite nyfiken på den oredigerade varianten med såklart. Ja man kan åka dit själv. Men har man inte tiden eller pengarna så kan det bli svårt. Jag hade gärna rest mycket mer än vad jag gör. Men har ju familj och ett annat typ av jobb, så möjligheten finns inte. Du sticker absolut ut från bruset, jag menade inte att du skulle sluta upp med redigeringen, för den är ascool.

Till top