NATIONALMUSEUM

 
NATIONALMUSEUM STOCKHOLM
Den 13 oktober 2018 öppnade Sveriges största konst- och designmuseum åter upp för allmänheten efter att ha varit stängt för renovering i över fem år. Byggnaden stod klar 1866 men museet har funnit sedan 1792 - därmed räknas Nationalmuseum till ett av Europas äldsta museum. 
 
SAMLINGEN
Samlingen innehåller ca 700 000 tavlor, skisser, statyer, konstföremål, bruksföremål, smycken, möbler - ja allt du kan tänka dig egentligen från 1500-talet och framåt. Det är en mäktig samling med kända verk av Rembrandt, Ernst Josephson, NIls Kruger, Edgar Degas, Anders Zorn, Edouard Manet, Paul Cezanne, Auguste Renoir, Toulouse-Latrec, Carl Larsson och John Bauers sagovärld. Och många många fler såklart! De kanske mest kända, åtminstone för mig var dom stora entrémålningarna av Carl Larsson, den vackra Damen med slöjan av Alexander Roslin, nakna Näcken av Ernst Josephson och Karl XII´s likfärd av Gustaf Cederström som länge hängde i Marmorpalatset i Sankt Petersburg. 
 
UPPLEVELSEN
För mig som - märkligt nog, aldrig varit där förut så var det en cool upplevelse att få se många av dom kända tavlorna och skulpturerna live. Visserligen finns en upplaga av likfärden även i Göteborg på Konstmuseet där och Näcken eller Strömkarlen som den också heter finns även att beskåda på Waldemarsudde, även dom original. Men om jag ändå ska vara lite ärligt och kritisk så tyckte jag att ljuset var lite skumt, många spotlights reflekterades tavlorna och utrymmet var inte tillräckligt stort för att göra de större verken rättvisa. Konst bör du kunna betrakta både ära och på avstånd. Lite överambitiöst använt utrymme. Luft är bra! Speciellt i konsthallar! 

Jag vill också passa på att hylla skulpturparken på entréplan, inte helt olik Glyptoteket i Köpenhamn och dess skulpturträdgård. Ni som varit på Nationalmuseum förut, vet ni om den fanns innan renoveringen? 
 
 
 

#1 - - Eva/Leva som Eva:

Före renoveringen var det servering där skulpturerna är nu, kanske någon enda liten förskrämd skulptur i något hörn...

Svar: Aha tack för info:) Då var det som jag misstänkte, nytt! Och ett väldigt bra initiativ. Gillar att kunna gå runt skulpturer och titta från alla håll.
Tina Axelsson

Till top