0 Läs mer >>

THE AZORES STORIES
The Green Island – The Grey Island – The Blue Island
15 dagar. 3 öar. 8 flygresor. 2 färjor. 5 boenden.

 

PICO – The Grey Island. Vi förstod ganska snart varför. Bara lava. Överallt. Till och med vindruvorna växte på lavastenar – och blev till deras populära lavavin. Supergott, speciellt det rosa. Hela ön består i princip av en enda stor vulkan – 2352 meter över havet. Ön är 46 kilometer lång (med andra ord jätteliten). 15 000 personer är bosatta på ön (troligtvis fler kor) och den största staden heter Madalena, där bodde vi en natt senare under resan, men först utforskade vi den lilla byn Sao Roque.


Dag 5. Mot nya äventyr. Vi startade dagen med balkongsolning och vin på hotellet i Ponta Delgada på ön Sao Miguel. Utcheckning och avresa till ön Pico med propellerflyg. Tog några timmar då direktflyg inte fanns så vi fick mellanlanda på en annan ö, Terceira. Vi var framme vid 18-tiden och blev upphämtade på flygplatsen av vårt boende i byn Sao Roque do Pico – Aldeia Das Adegas. Vilket boende! Värsta stugan, en tvårumslägenhet i toppskick, byggt 2016 – i traditionell lavasten. Spenderade kvällen med ostbricka och Bloody Mary i soffan framför kaminen. Så mysigt!

Dag 6. Djungelhike! Packade väskorna och begav oss ut på hike - visste såklart inte då hur jäkla skitjobbigt det skulle bli. En medelsvår trail är tydligen jättejättebrant och jättejättelång. 4 timmar upp, 2 timmar ner bland djungel, lavasten, klättring och försöka undvika att hamna i geggapölar. Men utsikten när vi väl kom upp var amazing, först såg vi bara en massa moln (och kossor) men när molnen väl skingrade sig och vulkanen Pico dök upp som ett stort monster - alltså wow. Under hiken plockade vi på oss apelsiner, lime och mynta - superbra till drinkar. Och en hel del frön av märkliga växter till min lägenhetsdjungel. När vi kommit hem igen tog vi en varm dusch och ölpaus framför brasan innan vi gick ut och käkade en rejäl köttbit på en av byns två restauranger. Givetvis från en av öns lurviga happy cows. Känns ändå bra att veta att köttet man äter är från lyckliga frigående kor.

Dag 7. Vaknade av ett skyfall. När regnet avtagit gav vi oss ut på vinpromenad (= vi fyllde våra vattenflaskor med vin). Efter några timmars vandring på en enklare trail än gårdagens gick vi hem till stugan och gjorde en fantastisk taco-lunch. Etersom det var sista kvällen på ön lyxade vi till det på byns lite finare restaurang – Casa Ancora. Väldigt gott – men underhållningen bestod av ett mycket märkligt band – så vi gick vidare. Till byns ”häng” - ett café dit tydligen ALLA hänger. Bar och spelhall med bowling, dart, biljard och air hockey. Vi spelade några omgångar air hockey (tydligen tillräckligt för jag fick träningsvärk i armarna dagen efter haha).  

 

To be continued. Next stop Faial. 

 

 

PICO

4 Läs mer >>

THE AZORES STORIES
The Green Island – The Grey Island – The Blue Island
15 dagar. 3 öar. 8 flygresor. 2 färjor. 5 boenden.

 

SAO MIGUEL - The Green Island. Mitt i Atlanten – någonstans mellan Lissabon och New York ligger de portugisiska vulkanöarna Azorerna bestående av nio olika (med betoning på olika) öar. Under vår tvåveckors resa dit hann vi med att besöka tre av dom. Vi startade (och avlutade) resan på den gröna ön - Azorernas huvudö - Sao Miguel. 60 kilometer lång. 140 000 invånare. Huvudort Ponta Delgada. 

 

Dag 1. Ankomsten till Ponta Delgada. 3 timmar försenade. Supersnabb taxiresa (vi fick reda på senare att taxibilarna tävlar om vem som kan köra flest personer mellan flygplatsen och staden). Incheck på *Hotel Ponta Delgada. Godnatt.

 

*Hotellet var helt ok, rent och snyggt, vettig frukost och extra plus för pool och jacuzzi (där vattnet visserligen smakade saltsyra och gjorde lila hår grönt). 

 

Dag 2. Julafton! Promenad i staden. På rekommendation av mamma köpte vi en flaska Vinho Verde - portugisiskt grönt vin med lite bubblor, hittade en cool djungelpark (Antonio Borges Garden), gick längst hamnen, tittade på frusna julbadare, upplevde ett 30 minuters ösregn, drack öl på någon lokal krog (den enda som var öppen i hela stan), badade jacuzzi på hotellet, drack Bloody Mary i hotellbaren, gick på matjakt (som gick sådär), julmiddagen fick bestå av en hamburgare och öl. Alla restauranger var stängda utom hotellets och den såg så tråkig ut att jag fick rastlösa ben och var tvungen att gå ut därifrån.

Dag 3. Ut på hike och leta skatter. Hopplöst att hitta öppna affärer på juldagen. Tillslut hittade vi en liten skruttbutik med kombinerad affär och bar. Perfekt! Köpte vin och picknick-mat. Hittade också en sushi-restaurang som var öppen så den testade vi (sushi for life!). Gick längst med vattnet, hittade min första geocaching skatt! Gick till utsiktsplatsen vid Sao Roque och hade picknick på dom svarta lavaklipporna. Promenad tillbaka genom staden bland kossor, arga hundar och hästar. 28 000 steg, 2,3 mil! Kvällen bestod av sushi- & kinamatsbuffé vid strandpromenaden - enda i hela stan som var öppet. Tack vare det gigantiska tyska kryssningsfartyget som dykt upp misstänkte vi.

Dag 4. Personal driver Rui. Redan hemma hade jag i förväg bokat en tur runt ön med fantastiska Rui på Azores Private Tours (var nervös över att inget skulle kunna gå att boka under julen men det gick ju alldeles utmärkt). Vi startade i Ponta Delgada där Rui plockade upp oss i sin välstädade svarta Merca och började färden till Santa Barbara beach i Ribiera Grande. Surfparadiset på ön, alltså vilka vågor. Mäktigt. Inne i staden Ribiera Grande fick vi gå runt och kika i staden på egen hand, kullerstenar och fyllegubbar. Där hittade vi också något av det märkligaste jag sett – Welcome to Disney World - en hel gräsmatta fylld med disneykaraktärer i mänskliga storlekar och julkrubbor = skjul med diverse djur och jesusbarnet. Hade liksom inte blivit förvånad om det låg ett riktigt barn där. Superkonstigt. Dom verkar gilla det där med juldekorationer. Inne i kyrkan hade dom byggt upp en miniatyr av hela staden framme vid altaret. Tacky men otroligt ambitiöst. Deras sätt att fira jul I guess.

 

Efter julchocken begav vi oss till ett teplantage och klappade kattungar, därefter till Furnas – tourens höjdpunkt – och som jag läst massor om innan. En fis-luktande, bubblande, rykande by med livsfarliga kokande hål överallt, lite förvånad över att man vågar bo där – men det är ju varmt året om iaf. Första gången jag fått se jordens inre på nära håll, först nu förstod jag på riktigt att det verkligen var vulkanöar vi var på. Givetvis tog man vara på värmen – genom att laga mat i stora grytor nergrävda i marken som sedan fick koka där i ca 6 timmar. Kött, kyckling, rotfrukter, potatis, kål – i praktiken låter det ju gott – men det var det inte – ALLT smakade precis som hela byn luktade. Fis. Svavel är liksom inte en parfymdoft direkt. Man äter det en gång. Check.

 

Vidare till djungeln och parken Terra Nostra, svinstor anlagd park med dinosaurier och naturliga varma källor. Vi sa hej till en långhals och plaskade runt i vattnet ett tag. Sen tyckte Rui det var dags att ta en öl, så det gjorde vi, på en lokal kvarterskrog utanför parken med en jätterolig liten hund som lärt sig att alltid se till att hans ägare hade plånboken med sig när han gick. På vägen tillbaka till Ponta Delgada åkte vi via staden Vila Franca do Campo (betydelse: den fria staden på landsbygden), tidigare öns största stad, staden förstördes av en jordbävning 1522 och då blev Ponta Delgada den största staden istället. På kvällen besökte vi superpopulära restaurangen A Tasca (bokning rekommenderas alltid här) väldigt god mat, bra service och trevlig ställe trots fullknökat vid varenda bord och massor av folk i kö. Jag hade inte hört så värst mycket bra om den azoriska maten innan mer att den skulle vara smaklös och tråkig. Men jag måste säga att dom är suveräna att använda sina lokala råvaror - ost, kött och vin! Allt man någonsin behöver.

 

To be continued. Next stop Pico! 

 

 
 

SAO MIGUEL

0 Läs mer >>

[Sponsrat samarbete med Nettbuss]

 

RESTIPS #2
Att spendera tid på tåg, buss och flyg utan att bli uttråkad.

 

Jag är en rastlös själ, allt jag gör måste gå fort som tusan, får panik i köer och har aldrig kunnat hålla mig från att öppna adventskalendern ungefär 23 dagar innan jul. Men att fördriva tid under resor har jag ändå lyckats med ganska bra – det gäller att se själva transportsträckan som ett äventyr i sig, en del av resan. Jag menar, när jag åkte genom Afrika så var det själva bussen som var hela grejen – 5 veckor åkande och boendes på en rosa buss – det var äventyr 24 timmar om dygnet och jag älskade varenda minut!

 

Buss framför tåg. Om jag får välja väljer jag mycket hellre buss framför tåg. Visst, tågen går oftast snabbare och det finns oftast möjlighet att köpa mat ombord. Men på bussen gillar jag att man har sitt eget lilla krypin (föredrar att sitta längst bak i bussen intill fönstret). Ingen som tittar på dig när du somnar (och råkar dregla) ingen som kikar i din matlåda eller kastar nyfikna blickar på vad du håller på med på din dator. Som sagt, jag gillar bussen. Mer privacy och mindre tekniska problem vilket är guld värt. Eftersom jag ofta åker mellan Uddevalla och Oslo är dessutom bussen det absolut billigaste och snabbaste alternativet för mig, kostar typ 100-200 kr per resa (beroende på tid på dygnet) och tar 2,5 timme med Nettbuss. Bil hade varit snabbare såklart, men med vägtullarna i Oslo – svindyrt i längden. Dessutom vill man ju vara klimatsmart – och får tid över till en massa annat som jag tipsar om här nedan.

 

Tåg framför flyg. I dom fall det går att ta båt eller tåg istället för flyg så gör jag gärna det, främst för miljön – och för att det är roligt att kunna se världen utanför sig när man reser – inte bara moln och himmel. Känner mig kass som det är för att jag flyger så mycket som jag gör - även om jag miljökompenserar på väldigt många andra sätt genom att vara matsmart och bara använda bilen när jag måste. Läste ett tips häromdagen hur man räknar ut hur mycket man sabbar världen genom att flyga och sedan plantera träd genom Vi-skogen. Vi gör det redan via jobbet då vi har skippat premiärblommor och presenter – istället ger vi bort ett gäng planterade träd för var och en. Känns bra!  

 

SAKER ATT PYSSLA MED PÅ TÅG/BUSS/BIL/FLYG

 

Kolla serier. Via Netflix-appen kan man ladda ner massor i förväg och kolla på när man har tid över (…och inget fungerande wifi). Perfekt tillfälle att kolla på dom där serierna du kanske inte tyckte var bäst i världen men ändå vill kolla klart på. Eller slötitta på någon sådan där film som ALLA pratar om men du inte varit så värst intresserad av. Mest så att du också kan säga din version om den kommer upp på diskussion i fikarummet.

 

Bärbart kontor. Jag är fullt medveten om att alla inte har ett jobb som fungerar att bära med sig –om inte – hoppa över detta stycke). Jag, som jobbar på kontor i Uddevalla och Borås (16 mil mellan orterna) har en hel lista med saker som jag sparar till ”buss- och tågkontoret”. Perfekt att kunna ta sig från A till B och dessutom få betalt och jobba undan saker under tiden. Utmärkt tillfälle att ta tag i dom där adressregistren som skulle uppdaterats för två år sedan, gå igenom webben, snygga till texter eller skissa på kommande affischer – dessvärre brukar jag inte hinna till något av detta då det oftast dyker upp mail som måste redas ut på studs - och vips har det gått två timmar och jag är framme. Men i min låtsasvärld hade jag fått gjort allt annat också. När jag planerar att jobba så bokar jag (för några extra kronor) VIP-avdelningen på Nettbuss när det finns att tillgå, större säten och bra placerade uttag. Helt klart värt.

 

Sov dig fram. Alla är ju inte så bra på att sova på kommando. Jag är jätteduktig på det. Lite för duktig faktiskt. Missar nästan alltid både start och landning när jag flyger (…och all mat). Det är något med bullret och folk som tjattrar överallt som gör att jag blir jättetrött. Väldigt praktiskt. Men det finns ju också knep att tillgå om man vill utnyttja tiden till att ta igen…eller vara förutseende och sova i förväg så du är pigg på destinationen. Mitt bästa knep är två glas rödvin och en tråkig bok.  

 

Layover på flygplatsen. Något jag tycker är superdupertråkigt är att vänta på flygplatser. Visst med fantastiskt sällskap och en bar går det hur bra som helst – men när man sitter på någon av lågprisbolagens långt-utanför-stan-flygplatser och allt är stängt – nej, då är det inte lika roligt att ha en kall och hungrig natt framför sig. Men folk brukar vara väl förberedda med luftmadrasser, sovsäckar och picknickar. Min roligaste layover var för jättemånga år sedan när vi var strandsatta i på Gatwick en natt, den natten slutade med en bonfire i ankomsthallen (utan eld då såklart haha) men med folk från hela världen, en kille med gitarr och en flaska sprit. Då var den nästan tråkigt att skiljas åt på morgonen när alla vandrade iväg till respektive flyg – mot nya äventyr någonstans i världen. Men bäst är ju såklart att kolla möjligheterna att ta sig in till närmsta stad några timmar, precis det gjorde vi på senaste resan när vi hade en 12-timmars layover i Stansted. Dom 12 timmarna blev till 6 timmars speed-sightseeing i London.

 

Anteckningsboken. Jag har alltid alltid alltid en anteckningsbok med mig – och pennor i diverse olika färger. Jag skissar content till kommande blogginlägg, ritar upp idéer till nya konstverk eller övar skissteknik genom att måla av människorna runt omkring mig (givetvis väldigt diskret). Ibland är det någon som blir nyfiken - ett smart sätt att starta en konversation på.

 

Prata med din (eventuellt) nya kompis. Det är spännande – man vet ju aldrig vem man hamnar bredvid, speciellt inte om man som jag oftast reser själv. Ibland har jag hamnat bredvid vänner (som jag inte haft en aning skulle med samma flyg) diverse kändisar (kanske inte typ Madonna men olika tv-personligheter och dokusåpakändisar), bekantas bekanta (som vi upptäckte genom gemensamma vänner på facebook) men oftast helt random folk som jag troligtvis aldrig kommer träffa på igen – men ändå värt ett par timmars snack för att få tiden att gå. Men ibland vill man ju bara vara ifred – då är ögonmasken min bästa vän (och att sitta längst in till fönstret).

 

Det här tänker ni säkert är ju inga nya tips utan det är väl i princip vad alla sysslar med för att få tiden att gå - true that! Har du något supertips så dela gärna med dig i kommentarerna! 

 

 

RESTIPS #2

3 Läs mer >>
När en rosa mördarkanin blir inbjuden till en konstsalong. 
 
Ni som följt mig länge vet att jag också är konstnär och tillbringar mycket av min fritid med att skapa färgstark konst i min ateljé, de senare åren har jag börjat intressera mig för skulptur mer och mer. För någon månad sedan blev ett av mina verk antaget till Bohusläns Museums jurybedömda utställning Bohussalongen i Uddevalla. Jag har blivit antagen två gånger tidigare, men eftersom jag varit bosatt på annan ort under flera år så har jag inte kunnat söka igen förrän nu. Känns väldigt peppande, ibland behöver man en sådan boost för sitt skapande. Att bli uppmärksammad och få lite cred för det man gör.  
 
Detta är andra gången jag fått möjlighet att ställa ut en av mina skulpturer, sist var det i Skövde Konsthall med Holy Cow.  
 
Utställningen pågår fram till och med den 25 januari 2018. 
 
Är ni nyfikna på min konst så kan ni kika in i mitt digitala galleri - allt är till salu om inget annat står eller om dom redan är sålda förstås - jag gör även verk på beställning, med konstnärlig frihet. Det går också fint att komma och hälsa på i min ateljé i centrala Uddevalla. 
 
 
 
 
 

PINK BUNNY

6 Läs mer >>
HIGHLIGHTS 2017
 
ANTAL RESOR 31 - inklusive resor till Oslo, festivalresor, Stockholm, Dalarna, Tiveden och Norrland.
ANTAL LÄNDER 11 - Indonesien, Danmark, Italien, Norge, Frankrike, Monaco, Spanien, Grekland, Finland, Polen och Portugal. 
 
JANUARI
Startade året med en månad på Bali med tre vänner jag mött på andra resor. 
 
FEBRUARI
Besökte Satans Demokrati i Stockholm och var på äventyr i Göteborgs undre värld
  
MARS
Firade sweet 35 med tårta från nordpolen och asiatisk mat.
 
APRIL
Aerowaves dansfestival i danska Aarhus, weekendtrip med bloggaren Linda till Milano (del 1 och del 2), firade påsk i ett folktomt Oslo, levde nice life i Nice, spenderade en dag lyxiga Monaco och vandrade till medeltidsstaden Eze
 
MAJ
Scenkonstbiennal i Norrköping, festivalerna Imagine Sweden och Körpehöla i Uddevalla, beundrade tavlorna på konstmuseet Louisiana i Danmark och campade i Tiveden
 
JUNI
Fullspäckad festivalsommar med Muskelrock i Småland, Sweden Rock i Blekinge, Uddevalla Solid Sound och midsommarfirande på Tons of Rock i Norge
 
JULI
Warsawa weekend, värmeböja i Madrid, några dagar på Mallis, Vicious Rock i Trollhättan och 90-talsfesten i Göteborg
 
AUGUSTI
Tureborgsfestivalen i Uddevalla, hälsade på världens bästa kille i Oslo för första gången, tog tåget till festivalen Krökbacken i en sandgrop i Dalarna och hejade på Uddevalla Pride
 
SEPTEMBER
Skatefest i Göteborg, Piratfestivalen på ett skepp i Oslos hamn och några soliga dagar med bloggvänner i Grekland
 
OKTOBER
Konstbiennalen i Venedig och personalresa till Helsingfors
 
NOVEMBER
Bussresa till polska Szczecin och November Ember-festivalen
 
DECEMBER
Stockholms weekend med bästisar på Söder, partycruise till Danmark, snöäventyr i Norrland och avresa till Portugisiska Azorerna
 
 
På en av Gili-öarna, Indonesien.
 
Utforskar Aarhus, Danmark. 
 
Redo för sightseeing i Milano. 
 
På roadtrip till Oslo. 
 
Franska rivieran. 
 
Konstresa till Louisiana, Danmark. 
 
Vackra Norrköping. 
 
Midsommar på rockfestival i Halden, Norge. 
 
Hittade beachen i Warsawa. 
 
Lägenheten i Madrid. 
 
Beaching i Magaluf, Mallorca. 
 
Krökbacken, Dalarna. 
 
Uddevalla Pride.
 
På promenad i Furulund, Oslo. 
 
En av Greklands alla stränder. 
 
Streets of Venedig. 
 
Skyltfönster i Helsingfors. 
 
Rysk skumpa i badet, Polen. 
 
Påpälsad för snöäventyr i Norrland. 
 
Ps. Vilken frisyr får bäst betyg? Märkte att jag gått igenom alla mina favoritfärger under året=)
 

HIGHLIGHTS 2017