TIME TRAVEL

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: RESTIPS & TANKAR, COLLABORATIONS / 2017, restips / Permalink / 2

[Sponsrat samarbete med Nettbuss]

 

RESTIPS #2
Att spendera tid på tåg, buss och flyg utan att bli uttråkad.

 

Jag är en rastlös själ, allt jag gör måste gå fort som tusan, får panik i köer och har aldrig kunnat hålla mig från att öppna adventskalendern ungefär 23 dagar innan jul. Men att fördriva tid under resor har jag ändå lyckats med ganska bra – det gäller att se själva transportsträckan som ett äventyr i sig, en del av resan. Jag menar, när jag åkte genom Afrika så var det själva bussen som var hela grejen – 5 veckor åkande och boendes på en rosa buss – det var äventyr 24 timmar om dygnet och jag älskade varenda minut!

 

Buss framför tåg. Om jag får välja väljer jag mycket hellre buss framför tåg. Visst, tågen går oftast snabbare och det finns oftast möjlighet att köpa mat ombord. Men på bussen gillar jag att man har sitt eget lilla krypin (föredrar att sitta längst bak i bussen intill fönstret). Ingen som tittar på dig när du somnar (och råkar dregla) ingen som kikar i din matlåda eller kastar nyfikna blickar på vad du håller på med på din dator. Som sagt, jag gillar bussen. Mer privacy och mindre tekniska problem vilket är guld värt. Eftersom jag ofta åker mellan Uddevalla och Oslo är dessutom bussen det absolut billigaste och snabbaste alternativet för mig, kostar typ 100-200 kr per resa (beroende på tid på dygnet) och tar 2,5 timme med Nettbuss. Bil hade varit snabbare såklart, men med vägtullarna i Oslo – svindyrt i längden. Dessutom vill man ju vara klimatsmart – och får tid över till en massa annat som jag tipsar om här nedan.

 

Tåg framför flyg. I dom fall det går att ta båt eller tåg istället för flyg så gör jag gärna det, främst för miljön – och för att det är roligt att kunna se världen utanför sig när man reser – inte bara moln och himmel. Känner mig kass som det är för att jag flyger så mycket som jag gör - även om jag miljökompenserar på väldigt många andra sätt genom att vara matsmart och bara använda bilen när jag måste. Läste ett tips häromdagen hur man räknar ut hur mycket man sabbar världen genom att flyga och sedan plantera träd genom Vi-skogen. Vi gör det redan via jobbet då vi har skippat premiärblommor och presenter – istället ger vi bort ett gäng planterade träd för var och en. Känns bra!  

 

SAKER ATT PYSSLA MED PÅ TÅG/BUSS/BIL/FLYG

 

Kolla serier. Via Netflix-appen kan man ladda ner massor i förväg och kolla på när man har tid över (…och inget fungerande wifi). Perfekt tillfälle att kolla på dom där serierna du kanske inte tyckte var bäst i världen men ändå vill kolla klart på. Eller slötitta på någon sådan där film som ALLA pratar om men du inte varit så värst intresserad av. Mest så att du också kan säga din version om den kommer upp på diskussion i fikarummet.

 

Bärbart kontor. Jag är fullt medveten om att alla inte har ett jobb som fungerar att bära med sig –om inte – hoppa över detta stycke). Jag, som jobbar på kontor i Uddevalla och Borås (16 mil mellan orterna) har en hel lista med saker som jag sparar till ”buss- och tågkontoret”. Perfekt att kunna ta sig från A till B och dessutom få betalt och jobba undan saker under tiden. Utmärkt tillfälle att ta tag i dom där adressregistren som skulle uppdaterats för två år sedan, gå igenom webben, snygga till texter eller skissa på kommande affischer – dessvärre brukar jag inte hinna till något av detta då det oftast dyker upp mail som måste redas ut på studs - och vips har det gått två timmar och jag är framme. Men i min låtsasvärld hade jag fått gjort allt annat också. När jag planerar att jobba så bokar jag (för några extra kronor) VIP-avdelningen på Nettbuss när det finns att tillgå, större säten och bra placerade uttag. Helt klart värt.

 

Sov dig fram. Alla är ju inte så bra på att sova på kommando. Jag är jätteduktig på det. Lite för duktig faktiskt. Missar nästan alltid både start och landning när jag flyger (…och all mat). Det är något med bullret och folk som tjattrar överallt som gör att jag blir jättetrött. Väldigt praktiskt. Men det finns ju också knep att tillgå om man vill utnyttja tiden till att ta igen…eller vara förutseende och sova i förväg så du är pigg på destinationen. Mitt bästa knep är två glas rödvin och en tråkig bok.  

 

Layover på flygplatsen. Något jag tycker är superdupertråkigt är att vänta på flygplatser. Visst med fantastiskt sällskap och en bar går det hur bra som helst – men när man sitter på någon av lågprisbolagens långt-utanför-stan-flygplatser och allt är stängt – nej, då är det inte lika roligt att ha en kall och hungrig natt framför sig. Men folk brukar vara väl förberedda med luftmadrasser, sovsäckar och picknickar. Min roligaste layover var för jättemånga år sedan när vi var strandsatta i på Gatwick en natt, den natten slutade med en bonfire i ankomsthallen (utan eld då såklart haha) men med folk från hela världen, en kille med gitarr och en flaska sprit. Då var den nästan tråkigt att skiljas åt på morgonen när alla vandrade iväg till respektive flyg – mot nya äventyr någonstans i världen. Men bäst är ju såklart att kolla möjligheterna att ta sig in till närmsta stad några timmar, precis det gjorde vi på senaste resan när vi hade en 12-timmars layover i Stansted. Dom 12 timmarna blev till 6 timmars speed-sightseeing i London.

 

Anteckningsboken. Jag har alltid alltid alltid en anteckningsbok med mig – och pennor i diverse olika färger. Jag skissar content till kommande blogginlägg, ritar upp idéer till nya konstverk eller övar skissteknik genom att måla av människorna runt omkring mig (givetvis väldigt diskret). Ibland är det någon som blir nyfiken - ett smart sätt att starta en konversation på.

 

Prata med din (eventuellt) nya kompis. Det är spännande – man vet ju aldrig vem man hamnar bredvid, speciellt inte om man som jag oftast reser själv. Ibland har jag hamnat bredvid vänner (som jag inte haft en aning skulle med samma flyg) diverse kändisar (kanske inte typ Madonna men olika tv-personligheter och dokusåpakändisar), bekantas bekanta (som vi upptäckte genom gemensamma vänner på facebook) men oftast helt random folk som jag troligtvis aldrig kommer träffa på igen – men ändå värt ett par timmars snack för att få tiden att gå. Men ibland vill man ju bara vara ifred – då är ögonmasken min bästa vän (och att sitta längst in till fönstret).

 

Det här tänker ni säkert är ju inga nya tips utan det är väl i princip vad alla sysslar med för att få tiden att gå - true that! Har du något supertips så dela gärna med dig i kommentarerna! 

 

 
#1 - - Sofia:

Bra tips!

#2 - - FlyingDryden:

Jag föredrar också buss framför tåg av den anledningen, att det blir mer som ett krypin än en ganska outad plats. Tågets benutrymme i all ära men särskilt privat är det ju inte direkt.

Till top