TEXTILE FASHION CENTER

.WORLD BY TINA: ART & THE CITY, .WORLD BY TINA: SWEDEN / Borås,, Klubb Undergrunden, next level craft, pumphuset, textile fashion center, textilmuseet, the company borås / Permalink / 0
ART & THE CITY BORÅS. När jag publicerade min artikel om Borås som konst och nöjesstad (länk) var det många som reagerade på att jag inte tog upp Textile Fashion Center - det var ett medvetet val då jag tänkt ägna en helt egen artikel åt det kreativa området placerat vid högskolan i Borås, Simonsland. Nu är den artikeln klar - välkomna in i Textile Fashion Centers kreativa värld!
 
Simonsland är för många känt som textilindustrins hjärta i Borås. Byggnaderna innehöll förr väveri, spinneri, färgeri och syfabrik - sedan några år tillbaka är lokalerna fyllda av mode, konst, textilhögskola och ett par populära uteställen. Pumphuset som fokuserar på öl och spelningar, i samarbete med Klubb Undergrunden och The Company som kör lunch, café och after work. Men nu lämnar jag restaurangtipsen och övergår till det jag hade tänkt fokusera på - KONST!
 
Om ni läst mina tidigare researtiklar så har ni nog också förstått vart mitt intresse lutar åt - ja just det. Konst. När jag är ute och reser besöker jag nästan alltid konstmuseum på platsen och letar ständigt efter street art, i mindre format såväl som gigantiska väggmålningar. Här är ett exempel från när jag vandrade runt på Barcelonas gator (länk) under några dagar. 
 
Borås är en grym konststad. Kanske en av dom bästa! No Limit-festivalen har gjort ett fantastiskt jobb, kommunen gör intressanta investeringar när det gäller skulpturer och framför allt - Textilmuseet - där konst och mode kan mötas i en galen mix. Just nu pågår en utställning som jag tycker är helt lysande (både fysiskt och psykiskt) - NEXT LEVER CRAFT (länk) där ett 40-tal olika konstnärer med olika hantverkskunskaper, i olika åldrar fått mötas och experimentera fram den här vackra och inspirerade utställningen som skapades i Norrland 2014. Utställningen pågår till oktober 2018. Missa inte! 
 
BIlderna är delvis fotade från invigningen av utställningen och på en av dom syns en av Regionteater Västs dansare som dansade in publiken in i utställningslokalen. Jag är otroligt glad över att min arbetsplats valt att samarbeta med ett av de mest kreativa platserna i Borås. Regionteater Väst har också nära samarbete med Textilhögskolan som ligger i samma område. Det kanske man inte tänker på, men att designa och sy kläder som ska passa en dansares kropp och rörelser är inte alltid det lättaste, valet av material är ytterst viktigt och kräver en hel del tester och provningar innan man hittar rätt. 
 
Jag själv är uppväxt med en mamma som är textilkonstnär och tycker det är oerhört fascinerade med hantverk och slöjd. Även om jag själv aldrig ens lärt mig trä en symaskin, blev utkickad från syslöjden och fick hänga med killarna i träslöjden. Så var det i min skola, tjejer skulle ha syslöjd och killar träslöjd, tror vi fick testa på båda under korta perioder - men det var inga blandade klasser, om då inte syslöjdsläraren ansåg att man inte var tillräckligt engagerad i att trä trådar i symaskiner - då var det tydligen träslöjd som gällde. Som i mitt fall. Men på senare år har jag i alla fall lärt mig virka och sticka och har stolt lyckats skapa en virkad bikini överdel, en mössa och ett par vantar. Hur är era hantverkskunskaper? Lärde ni er i slöjden eller på egen hand? 
 
 
Till top