.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: EUROPE, .WORLD BY TINA: HAPPY CAMPER andorra, billig bensin, el serrat, la massana, ordino arcalis, skatteparadis

ANDORRA

SWETRIP & EUROTRIP SUMMER OF´18
 
11 länder, 46 dygn och 1300 mil i en ombyggd Toyota Yaris Verso

Dalarna – Sörmland – Östergötland – Småland – Öland – Nederländerna – Belgien – Frankrike – Spanien - Portugal - Gibraltar - Andorra - Luxemburg – Tyskland – Danmark

_________________________
 
ANDORRA: La Massana, El Serrat & Ordino Arcalis
 
Andorra är ett litet furstendöme i Pyrenéerna på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Det bor ca 86 000 personer uppdelat på 470 kvadratkilometer, huvudstaden heter Andorra la Vella och det pratas huvudsakligen Katalanska i landet. Högsta punkten nås på 2946 meter över havet och lägsta på 870 meter över havet (fortfarande rätt så högt upp med andra ord). Det går inte att komma till Andorra med varken flyg eller tåg, buss eller bil är vad som gäller då närmsta flygplats ligger 2-3 timmar bort. 80% av landets inkomster kommer från turismen och landet räknas fortfarande som ett skatteparadis. 
 
Här besökte vi två byar en liten, och en jättejätteliten. I den större, La Massana på en höjd av 1200 meter åt vi mat på en liten restaurang i solen och sedan tog vi liften upp ytterligare 700 meter. Praktiskt att liftarna används för skidor på vintern och vandrare och cyklister under resten av året. 
 
I den mindre byn, El Serrat, 1500 meter över havet stannade vi för natten på en utsiktsplats, hajkade i nationalparken Sorteny och kollade på växter i en botanisk trädgård med flora för den här typen av höjd - alltså jättehögt. Där hittade jag en ny favoritblomma, sea holly, martorn på svenska - en alldeles vackert blå taggig blomma, inte helt olik en blå tistel fast med väldigt mycket längre taggar. 
 
Innan vi lämnade Andorra för Frankrike och Luxemburg på vår hemfärd mot Sverige åt vi croissant-frulle i skidorten Ordino Arcalis bland snirkliga vägar, fjällkor och vandrare på 2200 meters höjd. 

Andorra, vilket spännande litet land! Där bensinen kostar 11-12 kronor litern och man får 24 stycken 33 cl öl för 60 spänn. Detta blev mitt 58:e besökta land! 
 
 
 
#1 - - Eva - Leva som Eva:

Va!? Jag åkte ju tåg dit 1982. Är det nedlagt? :-)

Svar: Är du säker på att du var inne i Andorra med tåget? Som jag förstått det ligger närmsta järnvägstation i Frankrike, några kilometer från gränsen - därifrån tar man buss eller taxi.
World by Tina / Tina Axelsson

#2 - - Eva/Leva som Eva:

Du har rätt, minnet svek mig. Enligt dagboken (18/7-82) åkte jag tåg till Tour de Carol och sedan buss. Nåväl, det var ju ett tag sedan!

#3 - - Linda:

Åh så häftigt landskap med alla dessa djupa dalar och berg! Blomman ser ut som en tistel blomma, hihi.
Svar: Ja hösten är verkligen tråkig. Hihi så himla roligt att du träffade din själsfrände, underbart! Ni kommer få det riktigt nice i Bukarest, verkar så nice! Ja och en flytt till Oslo och sen, jaaa det kan man ju räkna ut med lilltån.
Jag gillar äventyr/resor men jag trivs också väldigt bra hemma med familjen. Men gärna några äventyr. Jag kompenserar upp det med mina event,hehe.

#4 - - Christine - 29°:

Så vackert! Och vilken läcker blomma. :)