BELIZE | CAYE CAULKER

En Resa med Rosa Bussarna genom Centralamerikas alla sju länder. Från Mexico åkte åkte vi över gränsen till Belize och därifrån med båt vidare till ön Caye Caulker. Denna lilla (med betoning på lilla) ö ligger en kort båttur från fastlandet och består av hälften människor, hälften alligatorer. Skor är ”förbjudna” och istället för vakthundar har man vakt-leguaner. Rastafarikulturen är stor och reggaemusiken hörs överallt. Kommer du hit, bege dig till beachbaren Lazy Lizard omedelbums.

Resedagbok dag 4, lördagen den 26 februari. Klockan fem på morgonen startade bussen från Mexiko till Belize. Vackert att se gryningen genom bussfönstret. Buss är ett av de färdmedel jag gillar bäst – man får uppleva och se så mycket medan man åker. Det gick smidigt att ta sig över the mexican border mellan Mexico och Belize efteråt fortsatte vi resan mot Belize City. Längst med hela vägen kunde man se små hus som stod på pelare från marken, förmodligen skydd mot ormar och krokodiler. Vet inte exakt hur många timmar resan tog, det är lätt att tappa tidsuppfattningen helt. Det spelar liksom ingen roll vad klockan är. Gissar på att den var runt två-tre när vi väntade på båten som skulle ta oss till packpacker-reggae-slowdown-ön Caye Caulker. Båtresan tog ca en timme – vilken ö! Man blev helt fylld av lycka när man steg iland – det här är verkligen karibbien på alla vis man kan tänka sig. Liten ö, ingen aning om hur många som kan bo här, men absolut inte mer än en tusen, skulle gissa på att det tar max en halvtimma att gå långsamt runt hela ön. Man får inte gå fort här. Varenda skylt uppmanar ”no stress” & ”slow down”.

Caye Caulker är den vackraste plats jag någonsin (hittills) besökt. Misstänker att det kan komma fler sådana platser under resan. Om Playa del Carmen i Mexico var vackert – så är det här tusen gånger vackrare. Och vilken stämning! Underbart. Det finns inga bilar och alla vägarna som finns är helt av sand. Hela ön består alltså av vacker vit sand och palmer, massor av palmer.

Man går barfota överallt.

Vi bor på Toms Hotel – mitt på stranden, fem meter från havet. Delar rum tre stycken. Vi drog vinstlotten och fick ett rum med egen dusch och toa=) Efter att vi burit upp vår packning och tagit varsin välbehövd dusch gav vi oss ut för att leta upp ett reggaeställe (Lazy Lizard) som vi hade hört skulle vara suveränt. Allt vi hört stämde. Baren låt alldeles vid havet, vissa av barborden var till och med placerade i havet. Skön musik flödade ur högtalarna, alla såg otroligt glada ut, fyllt av folk med långa rastaflätor. Den lokala ölen heter Belikin, vi drack ett par sådana var innan vi började bli hungriga och gav oss vidare för att leta upp en restaurang. Hittade en som flera av Rosa Buss-folket redan hittat så vi slog oss ner med dom. Maten var vansinnigt god: kycklingbröst med apelsinsås som serverades med kokos & lime ris. Kan utan att tveka säga att det var en av dom godaste middagarna jag någonsin ätit. Kanske för att ön gör mig lycklig och för att jag innan maten druckit fyra öl – och inte ätit något sedan lunch. Men ändå. Det karibiska köket är helt min grej, att blanda in frukt i mat är något jag tycker är riktigt gott! Efter maten drog vi till ett annat reggaeplace (I & I) som vi blivit tipsade av från en boende på ön, tydligen dit man gå efter man ätit så dit gick vi. Väldigt trevligt! Tre våningar, skön, musik, hängmattor och glada människor. Vi var ganska trötta efter dagens resa, så trots lyckan av att befinna sig i ett riktigt paradis så bestämde vi oss redan innan midnatt för att gå hem och sova. Vi ska vara tre dagar på detta härliga ställe innan vi åker vidare ner mot Guatemala.

One thought on “BELIZE | CAYE CAULKER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.