MASTER OF COUTURE

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: ART & THE CITY, .WORLD BY TINA: SWEDEN / BALENCIAGA, Borås,, textile fashion center, textilmuseet / Permalink / 1
 
TEXTILE FASHION CENTER
 
Jag har hyllat det här inspirerande fashionhuset i Borås förut och den dåvarande utställningen NEXT LEVEL CRAFT. Länk: http://worldbytina.se/2018/may/textile-fashion-center.html Nu har jag varit där igen och sett helt andra typer av mästerverk - där kvalité och exklusivitet står i fokus. 
 
BALENCIAGA - MASTER OF COUTURE
Just nu, och fram till april 2019 presenterar Textilmuseet i Borås en av modevärldens allra största ikoner, eller nej, mästaren som han kallas inom modekretsar, den spanske modedesignerna Cristobal Balenciaga. ”The master of us all” som Christian Dior lär ha sagt om honom. Jag hade förmånen att bli inbjuden till en guidad visning bland hans kreationer. Utställningen kommer från Victora and Albert Museum i London och Borås är en av tre platser i världen som har förmånen att få visa den. 
 
HAUTE COUTURE
…är ett begrepp som man hör ofta. Men vad betyder det egentligen? Det står för skicklighet och exklusivitet och började användas i dom franska modehusen när dom sydde upp specialanpassade kläder för enskilda modeller på catwalken. Varje modell hade sitt eget specialsydda plagg, plagget gjordes enbart i ett exemplar och kunde efter visning specialbeställas till kunder som efterfrågade plagget. Otroligt exklusivt med andra ord. Inte undra på att summorna för ett sådant plagg är obeskrivligt höga och att enbart en väldigt liten skara personer hade möjlighet att bära mästaren Balenciagas plagg. 
 
FASHION BY TINA
Helt plötsligt vill jag ha en ful blå skidjacka (inte helt olik den jag redan har) och vira in mig i rosa sjalar. Jag är sjukt lätt att påverka när det kommer till mode, går på dom märkligaste trender och gillar att mixa och matcha. För att ta ett exempel. Idag bär jag ett par turkosa mjukisbrallor a la 80-tal inköpta på second hand, ett par stickade benvärmare i lila, rosa och gult med mönster som härstammar från Peru och en svart hoodie jag ägt i minst 15 år. To be fashion or not to be fashion - that is the question. 
 
Balenciaga - Master of Couture pågår fram till 21 april 2019. 
 
 
 
#1 - - Lena i Wales:

Spännande!
Jag har skam att säja aldrig varit på Textilmuseet i Borås, trots att när jag bodde i Sverige bara bodde 40 min bort. Dessutom är jag intresserad av textilt och en gren av familjen kommer från Borås och de har alla varit i textilbranschen, inkl min far.
Ska till trakterna om några veckor och hoppas komma dit då.

Svar: Ja det får du verkligen göra, ett magiskt ställe. Missa inte heller alla väggmålningar som dykt upp i staden. Heja Borås!
WORLD BY TINA

Till top