OSLO ON TOUR

CITY OF CONTRASTS: Nytt möter gammalt, natur möter betong – välkommen på en rundtur genom kontrasternas Oslo.

Jag har nu bott i Oslo i drygt 9 månader och känner att det är dags att sammanfatta min nya hemstad, dels som turist, dels som Oslobo. För att få med mig lite fakta hängde jag med på en av Olso Guidebureau´s tre city walks. ”City of contrasts” avgår varje måndag med samling klockan 17.00 utanför Oslo Turistcenter i Østbanehallen på Jernbanetorget. Ps Glöm inte säga hej till Oslo-Tigern av Elena Engelsen när du går förbi, troligtvis den mest fotograferade statyn i hela staden. Oslo är i folkmun även kallad ”tigerstaden” nästa gång jag träffar på guiden Stian måste jag fråga varför.

GRØNLAND & VATERLAND. Grönland – som inte har någonting att göra med ön Grönland utan har den logiska betydelsen grönt-land. Det var långt innan bebyggelsen tog fart och havsnivån var betydligt högre än var den är nu. Här låg arbetarkvarteren med fabriker längst med Akerselva. Grønland gränsar till Oslo S och Bussterminalen tillsammans utgör de stadsdelen som också kallas Gamla Oslo. Här finns en 25 år gammal second hand butik med vykort, lp-skivor och möbler, det är också platsen för bra och prisvärd kebab och falafel, flera grönsakshandlare och asiatiska butiker. Missa inte heller pubarna kring bron vid Vaterland – the place to be för en klassisk ölkväll. Min favorit är Bob´s som då och då överraskar med livemusik. Dessa pubar kallas i folkmun för ”brun pub” och är detsamma som en pub med mycket historia och många stammisar – ofta med en inredning som går in toner av..ja just det, brunt. Ölen får gärna vara  billig också, men vad som är ”billigt” i Oslo är lite av en definitionsfråga då en bärs under 100 norska kronor ingår i kategorien billigt. Sommartid är badplatsen vid Sørenga the place to be för sol & bad.

BJØRVIKA & BARCODE. Här står geometriska byggnader uppställda som en streckkod. Därav namnet. De nymoderna husen tilltalar inte alla men jag tycker att det tillför Olso det där lilla extra. Spännande kontraster mellan nytt och gammalt. Här ligger också det vackra Oslo Operan som stod färdigställt 2008. Det som är unikt med huset är taket som är byggt som ett promenadstråk och utsiktsplats. Precis bredvid, strax innan operan har en ny byggnad tagit form, det är det nya huvudbiblioteket som öppnar i slutet av mars 2020. Tanken är att det inte bara ska vara ett bibliotek utan en mötesplats för kultur. Rätt tänkt! Inte nog med att staden får ett sprillans nytt ”kulturhus” även det nya Munchmuseet är snart redo för invigning, det ligger placerat ett stenkast bakom operahuset. Jag har fortfarande inte riktigt förstått konceptet med just denna byggnaden. Helt ärligt så tycker jag den är rätt anskrämlig, men det är väl innehållet som räknas. Eller?

VIPPA & SALT. Ok, det här är inga ”området” utan snarare sociala samlingsplatser, Vippa är en stor food court som är omåttligt populär, speciellt under sommarmånaderna och Salt är en modern bastuklubb med bar och café. Båda ligger ute på udden mittemot Operan. Här har jag skrivit mer om min upplevelse av Salt: https://worldbytina.se/2020/01/08/oslo-salt/

KVADRATUREN. Om en går ut från centralstationen och riktar stegen mot vänster kommer en till området som kallas Kvadraturen. Här ligger de äldsta gatorna i Oslo, formade av Kung Christian IV efter den stora branden 1624. Här finns inte särkilt många butiker eller restauranger utan består mestadels av lägenheter, kontor och byggnader där militären huserar. Man tror dock att denna stadsdel kommer att bli allt mer populär, så om en vill investera i en lägenhet är detta helt rätt område att göra det i.

AKERSHUS SLOTT & FÄSTNING. Jag ställer den stora frågan är det ett slott eller en fästning…och får svaret – båda. Från medeltida 1200-tals kunglig fästning som sedan gjordes om till ett renässans slott på 1600-talet och därefter användes som ett av Norges strängaste fängelser under 1800-talet. Nutid = militärt högkvarter. Det går att boka guidade visningar om en vill se mer av vad som finns innanför väggarna, nöjer man sig med att komma innanför murarna är det öppet varje dag från soluppgång till solnedgång.

AKER BRYGGE & TJUVHOLMEN. En cool mix mellan Östermalm i Stockholm och Nyhavn i Köpenhamn. Aker brygga är precis som det låter en lång brygga vid Olsofjorden kantad av restauranger som leder fram till Tjuvholmen längst ut på udden. Här finns också många gallerier, orimligt dyra kontor och lägenheter med fantastisk utsikt över havet. Här rekommenderar jag ett besök på Astrup Fernley Museet för att se Damien Hirsts halva kossor: https://worldbytina.se/2018/11/21/oslo-astrup-fearnley/

KARL JOHAN & SLOTTET. City go the city. Mitt I Oslo centrum ligger det kungliga slottet, med utsikt över Nationalteatern, Domkyrkan och Stortinget samt den berömda gatan, Karl Johans Gate. Vid juletid, under december förvandlas torget också kallat Spikersuppa till en mysig julmarknad med namnet ”Jul i Vinterland”.

BYGDØY. På tur runt BYGDØY eller Bygð som det hette på vikingatiden – Oslos svar på Djurgården i Stockholm. Även fast Västkusten ligger närmare till hands påminner Oslos kust mer om Stockholms Skärgård. Bygdøy är en stor halvö väst om Oslo centrum, fullt av stora grönområden, fina hus, cykelvägar, skogspromenader, slott, klippor och stränder – men framförallt centrum för flera av Olsos många museum bland annat Vikingaskeppsmuseet och Norskt Folkemuseum. Här kan du läsa mer om vad som finns att göra på ”Museum Island”: https://worldbytina.se/2018/05/15/oslo-bygdoy/

FROGNER, MAJORSTUEN & ST HANSHAUGEN. Den så kallade ”gräddhyllan” med stora fancy hus, ambassader och märkesbutikerna längst med Bogstadveien. Området är kanske främst känt för Frognerparken, eller Vigelandsparken som den också heter, fylld av mänskliga statyer skapade av Gustav Vigeland. 15 minuters promenad från parken bor jag, i området Marienlyst. En bit bortanför Majorstuen ligger St Hanshaugen, även här stora maffiga hus till ännu maffigare priser. Här finns också en stor park med fin utsikt över staden. På Norges födelsedag, 17 maj är detta ett populärt vattenhål.

GRUNERLÖKKA & AKERSELVA. Det här är mitt favoritstadsdel med alla trevliga barer utmed Akerselva och området Vulkan. Här finns mycket utomhuskonst, restauranger med olika teman och boutiquer. Det är hit en beger sig på fredags och lördagskvällarna – och på söndagarna för en promenad längst med älven. Vill en se ”det gamla Olso” rekommenderar jag att gå genom området Rodeløkka där många charmiga trähus finns bevarade.

TØYEN. Här finns den botaniska trädgården med olika teman på växtlighet och växthus. Palmer blandat med växter från Vikingatiden. Här ligger också det Naturhistoriska Museet som är väl värt ett besök och snart öppnar det nya Klimahuset. I Tøyen finns också mycket cool street art och är du sugen på pizza, bege dig till Postkontoret. Väl här måste du också testa stadsdelens specialité – Tøyen-cola!

EKEBERGPARKEN. En gigantisk skulpturpark med anrik restaurang med utsikt över staden. Beräkna minst en halvdag, det tar lång tid att gå runt i skog i mark och upptäcka alla skulpturer från såväl nationella och internationella konstnärer såsom Salvador Dali, Auguste Rodin, Damien Hirst, Sean Henry, Louise Bourgeois och Jeume Plensa.

HOLMENKOLLEN & GREFSENKOLLEN. Två av de många ”kollarna” i staden. På Holmenkollen kan du få massa informativ skidhistoria och Grefsenkollen erbjuder våfflor med magisk utsikt. Jag föredrar den sistnämnda, Grefsenkollen för utsiktens skull och därifrån ser man också Holmenkollens berömda skidbacke.

SOGNSVANN. Gillar du natursköna promenader är sjön Sognsvann ett utmärkt alternativ. Tunnelbanan går hela vägen och du är framme på ca 20 minuter. Det tar ca en timme att gå runt.

OSLOFJORDEN. Till sommaren ska jag utforska kusten och öarna lite närmare (det finns tydligen 40!!! öar) – en båtluff i Olsofjorden står definitivt på agendan!

Artikeln är ett samarbete med Oslo Guidebureau men skriven helt utifrån mina egna upplevelser.

3 thoughts on “OSLO ON TOUR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.