SCUOLA GRANDE DI SAN ROCCO

SCUOLA GRANDE DI SAN ROCCO – Venedigs dolda juvel? Ok, kanske inte så dold, men den kommer definitivt i skymundan. Markuskyrkan och Rialtobron har du säkert hört talas om men vet du vilken konstskatt som gömmer sig inne i Scuola Grande di San Rocco?

THE HIDDEN GEM OF VENEZIA

Mitt inne i Venedig, bland alla världsberömda sevärdheter och kanaler ligger denna gömda juvel. Nej, dold är den faktiskt inte, men jag vill ändå benämna den som en ”hidden gem”. Byggnaden gör inte innehåller rättvisa. Jag är ganska säker på att väldigt många inte har en susning om vilka konstskatter som gömmer sig innanför väggarna. Efter en snabb googling inser jag att Scuola Grande di san Rocco varken står med på ”Venedig topp 10” eller ”Venedigs bästa sevärdheter”, åtminstone inte i de guider som inte specialiserat sig på konst.

SCUOLA GRANDE DI ROCCO

Tintorettos mäktiga och religösa konst har jag läst om när jag studerade konstvetenskap men att det fanns en hel byggnad tillägnad hans mästerverk hade jag sämre koll på. Trots tidigare besök i vackra Venedig har guideböckerna helt missat att guida mig hit. Tack vare min nyfikenhet befann jag mig plötsligt mitt inne i en av de vackraste konstsalar jag någonsin kunnat föreställa mig. Bilderna kommer inte i närheten av att kunna förmedla den magiska känslan jag fylldes av, där och då.

Byggnaden grundades 1478 och fick sitt namn efter San Rocco eller Helgonet Rochus som han är mer känd under på engelska och svenska. San Rocco var de pestsjukas skyddshelgon och kanske är det just honom en borde be till nu under 2020-talets version av pesten. Corona-viruset som precis i detta nu drabbat norra Italien och Venedig.

Förutom alla verk skapade av Tintoretto representeras också flera av de Italienska mästarna här. Sammanlagt finns över 60 välbevarade verk i de mäktiga salarna vilket gör det till en extremt unik konstskatt med ett bibliskt formspråk.

TINTORETTO & MANIERISM

Jacobo Robusti eller Jacobo Comin – känd som mästerkonstnären Tintoretto föddes i Venedig 1518 och levde fram till 1594. Men vad betyder egentligen Tintoretto? Efter ett snabb googling fick jag svaret. Tintoretto har den italienska betydelsen ”den lille färgaren” eller ”färgarens son” efter sin far vars yrke var just färgare.

Från 1560-talet och drygt 30 år framåt kom Tintoretto att smycka byggnadens väggar och tak med målningar inspirerade av bibliska berättelser, mestadels från Gamla Testamentet. Tintoretto skapade mörka dramatiska tavlor med spännande perspektiv för eftervärlden. Detta sätt att måla definieras som ”manierism” och står för stilfullhet och grace som en kontrast till högrenässansens ”ordning och reda” både Rafael och Michelangelo klassificeras inom denna konstkategori. Så också Tintoretto som hade en stor fascination och beundran för Michelangelos verk. Hans allra mest kända verk är Korsfästelsen som han skapade 1565 som finns att beskåda inne i Scuola Grande i otroligt bra skick. Känns ganska mäktigt att tänka på att målningen är nära 500 år gammal…

Om en inte har möjlighet att ta sig till Venedig så finns hans verk även att beskåda på närmare håll. Närmare bestämt på Nordiska Museet (porträtt av påven Sixtus V) samt på Nationalmuseum (flera verk bland annat oljemålningen Bebådelsen) i Stockholm. Vill man gå ännu djupare i konsthistorien rekommenderar jag den grekisk/spanska ikonmålaren El Greco som sägs ha varit Tintorettos elev under en period. Kolla också in Tizian aka Titian som benämns som Venedigs crème de la crème inom 1500-talets konstelit.

Den enda sal jag kan komma på som kan mäta sig med denna vackerhet är replikan av Napoleons hem som finns att beskåda i Louvren, Paris. Kanske har du besökt någon extraordinär vacker byggnad eller konstnärligt smyckat rum du vill dela med dig av?

5 thoughts on “SCUOLA GRANDE DI SAN ROCCO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.