ROSA BUSSARNA | A PINK ADVENTURE

A PINK ADVENTURE. Resa ensam men inte själv. Då är Rosa Bussarna det perfekta valet. Backpacking light. En hyllning till ett lite annorlunda sätt att uppleva världen på.

Min mamma pratade ofta när jag var liten om att hennes dröm var att åka till Afrika i en rosa buss, först flera år senare såg förstod jag vad hon menade då jag såg en annons i en välkänd resetidning. Ännu något år senare tog tag i saken och berättade för min dåvarande kille att jag ville åka genom Centralamerika i fem veckor i en buss. Det ville inte han. Jag bestämde mig ändå för att åka – själv. Längtan efter äventyr var för stor och radhuset på västgötaschlätta kunde inte riktigt släcka den törsten. Sagt och gjort. Jag bad om tjänstledig, packade en väska och drog på det som skulle bli början till något som aldrig kom att sluta – längtan efter nya äventyr. Året var 2011.

BUSSÄVENTYRET
Du åker buss, många långa timmar, du lagar mat vid afrikanska väggrenar, du sover på ett busstak, ibland i några få grader, ibland i alldeles för många plusgrader. Du vaknar till klarblå himmel och strålande sol…eller ett regnväder som plötsligt dragit in. Vägen har regnat bort. Någon blir magsjuk. Sandloppor från Namibias öken har bosatt sig i madrasserna. Gränskontrollen tar en halv dag. Chipsen är slut. Bussen får punktering, någonting i motorn pajar – chauffören fixar biffen. Du äter pastasallad fem dagar i rad och är konstant kissnödig – och törstig på samma gång. AC och toalett är inget för en pinkare. Visst låter det fantastiskt!?!

FRIENDS FOR LIFE
Om jag rekommenderar att åka med Rosa Bussarna? 100 procent!!!!! Garanterar ett äventyr du sent kommer glömma plus vänner för livet. Det sistnämnda är anledningen varför jag gillar konceptet att bo på trång buss och dela sängtak med 25 andra. Det är inte alla som gillar det här sättet att leva och resa, men de som gör det – de åker igen och igen och igen. Jag pratade med Anders som är företagets grundare och VD och han sa att hela 60 procent av Rosa Bussarnas kunder är återkommande resenärer. Över 700 personer har gjort över sju resor med bolaget och ett 20-tal resenärer har hela 20 resor i bagaget. Jag kan själv stoltsera med fyra långresor i fyra olika världsdelar samt flertalet festivalresor till Sweden Rock Festival och årliga återträffar i Tiveden.

MY PINK ADVENTURES
Nu, 2020 har jag hundratals resor och 67 besökta länder i bagaget. Jag försöker göra minst en långresa varje år, flera med Rosa Bussarna men också med vänner och min nuvarande andra hälft, ja, äkta hälft faktiskt. Då och då blir jag också erbjuden resesamarbeten med bloggen och spännande uppdrag som reseledare. 2020 blev också året som jag kan titulera mig TRAC-diplomerad Resekonsult. Lite dåligt timing mitt upp i en pandemi…men jag är hoppfull inför framtiden och vill gärna fokusera mer på hållbar turism.

HIGHLIGTS OF THE WORLD
Tänk er att få simma med valhajar i Mexico, forsränning nedanför Victoriafallet, bestiga Mayaruiner i Guatemala, se soluppgången över Angkor Wat, närvara vid likbränningen i Varanasi, uppleva fyra årstider i Marocko, få sällskap av en vild havssköldpadda utanför Balis kust, vandra bland Meteoras mäktiga bergskloster, se Saharas sanddyner från en kamelrygg, promenera barfota på Caye Caulker, simma i Zanzibars turkosa hav, beundra Picassos Guernica i Madrid, se Nattvarden i Milano och Mona Lisas mystiska leende i Paris, närvara vid den världsberömda konstbiennalen i Venedig, moona från Empire State Building, flyga luftballong över Masai Mara, smyga runt i det övergivna lyxhotellet på Azorernas huvudö Sao Miguel, uppleva körsbärsblomningen i Tokyo, roadtrippa 1300 mil genom Europa, leta efter Dracula i Transsylvanien, upptäcka den gömda staden Petra, gå i Jesus fotspår på Via Dolorosa, havsfiske i Lofoten, tågluffa genom Österrike och Italien, se de naturliga stenformationerna i Kappadokien, fira den perfekta honeymoonen på Malta och se miss Aurora dansa över Nordnorges mörka stjärnhimmel. Alla dessa magiska höjdpunkter är jag evigt tacksam över att få uppleva – och ändå finns det så många äventyr kvar där ute som bara väntar…

Här finns samtliga resedagböcker jag skrivit från mina resor med Rosa Bussarna: https://worldbytina.se/category/rosa-bussarna/

THE BALKAN TRIP 2016: https://worldbytina.se/2019/07/29/the-balkan-trip/

MOTHER AFRICA 2015: https://worldbytina.se/2015/12/01/mother-africa/

INDOKINA 2014
Bangkok: https://worldbytina.se/2014/12/24/one-night-in-bangkok/
Kambodja: https://worldbytina.se/category/asia/cambodia/
Vietnam: https://worldbytina.se/category/asia/vietnam/

CENTRALAMERIKA 2011: https://worldbytina.se/category/central-america/

ROSA BUSSARNA
Företaget grundades 1970 och har sedan dess erbjudit resor till alla världens kontinenter och långt över hundra länder. Rosa Bussarna arrangerar runt 80 resor per år. För mer information besök Rosa Bussarna på webben: https://www.rosabussarna.com/

 

Nu är du väl sugen på äventyr i en rosa buss?! Kom bara ihåg den viktigaste grundregeln – inga paxade platser.

Hörde jag en….?

5 thoughts on “ROSA BUSSARNA | A PINK ADVENTURE

  1. Haha vad jag känner igen mig i dina första rader, vi hade en vän till familjen som ville åka i en rosa buss. Jag kommer ihåg att jag tyckte att han var jättelustigt specifik i sin önskan 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.