THIS IS INDIA

MY GREAT ADVENTURE THROUGH INDIA!

Varanasi – Delhi – Agra – Jaipur – Pushkar – Udaipur – Ranakpur – Mumbai – Calangute – Cochin – Alleppey – Thekkady – Varkala – Palolem – Mandrem

 

IN SWEDISH

VARANASI. Efter nästan ett dygns resande kom vi fram till vårt första stopp på resan – Indiens hjärta. Varanasi. Helt hysteriskt, vi kastades in i en taxi som tog oss till vårt Guesthouse, bland bilar, människor, moppar, rikshaws, kossor, hundar, getter och apor i ett enda kaos. Går nästan inte att beskriva Varanasi, man måste liksom vara här, känna lukterna, höra ljuden, se alla färger för att förstå. I tre dagar har vi ätit god mat, utan att magen brakat ihop, peppar peppar. Vi har druckit smuggelöl, alkolhol är förjudet här, virrat runt i trånga gränder, blivit förföljda av en man som kastade besvärjenser, besökt platsen där Buddha höll sitt första speach, besökt Shivas tempel, förundrats över apornas tempel, Hanuman. Oj vad många apor! Hängt på Lotus Lounge, mysigt, suverän utsikt över Ganges och billigt mat, här i Varanasi äter man tre-rätters för mellan 20-30 kronor. Nere vid floden kan man promenera längst med alla Ghats, badtrappor, där tvättar hinduerna sig i vattnet som sägs vara heligt. Det är väldigt dimmigt här under den här årstiden, fram till eftermiddagen är hela staden täckt i en vit mystisk dimma, senare på dagen blir det klarare och solen lyser starkt. Ikväll ska vi åka ut med en båt på Ganges och se likbränningen. Imorgon åker vi tillbaka till Delhi, och därefter till Agra för att besöka Taj Mahal.

DELHI & AGRA. När vi kom fram till Delhi tog vi oss till hotellet för att direkt bli inkastade i ett mötesrum där hela G-Adventure gruppen satt samlad, våra 12 resepolare + guide. Alla kommer från olika länder, från Australien, Österrike, Irland, England och USA. Vi stannade bara i Delhi en natt, innan soluppgången satt vi på ett tåg till Agra, en två timmars resväg. Där checkade vi in på vårt hotell och fick se gigantiska Red Fort samt fängelset med utsikt över Taj Mahal där mannen som byggde Taj satt fängslad av sin egen son för att han ville bygga en likadan byggnad i svart marmor – vilket skulle kosta ytterligare en enorm förmögenhet. Taj Mahal är ett mausoleum för hans fru som hade det som krav när dom gifte sig – att han skulle göra något för henne som ingen annan gjort – något fantastiskt. Resultatet blev Taj Mahal.. Hon dog när hon födde deras 14:e barn. Taj byggdes efter hennes död och tog ca 20 år att bli klart. Så jäkla mäktigt att få se det i verkligheten, enormt, bländande vitt, så vackert – magiskt! Det magiska tog dock slut när vi såg en hund, förmodligen smittad med rabies som fick ett epilepsianfall och bara låg och krampade med panik i ögonen och fradga ur munnen. Fruktansvärt, allt det magiska tog slut. Vi sov i Agra en natt, på morgonen placerade vi oss på en buss och for vidare till den rosa staden – Jaipur.

JAIPUR. ”Den rosa staden” som inte var det minsta rosa, vilken besvikelse, den var snarare terrakottafärgad. Men fantastisk stad ändå trots avsaknaden av rosa. Det tog ca 6 timmar med buss att ta dig dit från Agra. När vi kom fram checkade vi in på hotell Jaipur Inn – definitivt det bästa hittills – rummen såg ut som ett inredningsreportage från Indiska. Love It! Vi hade dessutom turen att få en balkong där vi drack rödvin på kvällarna. Vi började med att utforska staden, city tour med kryddmarknad. Besökte en av indiens mest berömda biografer, Raj Mantar, och såg en äkta Bollywood film. Oj vilken upplevelse – folk jublade, tjoade, klappade händerna under hela filmer, som var 2,5 timmar lång, på hindu – utan subtitles haha. Men det gick ganska bra ändå, efter halva filmen förklarade vår guide vad den handlade om. Fascinerande. Morgonen därefter bokade jag in mig på morgonyoga i soluppgången uppe på hotellets tak, fantastisk upplevelse att få göra solhälsningen medan solen gick upp över Jaipurs hustak. Efter frukost drog vi ut på sightseeing, bokade en tuktuk för hela dagen – ca 70 kr, galet billigt. Han körde oss överallt – och väntade på oss medan vi var på äventyr i staden. Vi besökte Vindarnas palats, Hawa Mahal, Jantar Mantar – ett observatorium för tiden, solsystemet och horoskop. Utanför staden låg ett gigantiskt fort, Amber Fort – mäktigt ställe med en konstgjord sjö. Hann även med en hel del shopping så nu har vi börjat lära oss talangen med att pruta. Vi stannade i Jaipur två nätter – nästa stad är Pushkar, en annorlunda stad där kött, ägg och alkohol är helt förbjudet – men enligt rykten ska hallucinerande ”kryddor” vara populärt istället.

PUSHKAR. Hit tog vi oss med buss från Jaipur, 4 timmars resa. Vårt hotell var toppen, fanns till och med en pool, surprise! Lugn stad för omväxlingsskull, helig. Hela staden är byggd kring en lite sjö – en helig sjö. Man får inte gå i närheten med skor. Staden tillhör guden Brahma och man tror att sjön bildades av en lotusblomma som föll ner till marken. Många hippies kommer hit och stannar flera månader, alkohol och kött är helt förbjudet – men droger var tydligen helt okej. Blev varnade för att beställa en Lassi Bang haha. Råkade inte ut för några skumma saker. Tur det. Bra shopping här, och billigt som tusan (min väska är redan fullproppad och vi har bara varit i Indien i typ en vecka, fem kvar – hur ska det här gå?). Den första morgonen gick vi upp långt innan soluppgången för att bestiga ett berg, Savitri Temple, det jobbigaste jag någonsin gjort! Höll på att dö flera gånger. Men helt klart värt det när vi väl kom upp och fick se en helt otrolig soluppgång över bergen, staden och sjön. Obeskrivligt magiskt! Berget var dessutom fullt av ursöta och nyfikna apor. Fick så många otroliga bilder. Eftermiddagen spenderade jag i solen, vid poolen – jeeej, min första indiska solbränna! Jag var den enda som hoppade i den sviiiiinkalla poolen. Det är så märkligt här, på dagarna är det 25-30 grader – men så fort solen går ner sjunker temperaturen, en natt var det bara 2 grader ute. Alla tänder små eldar och värmer sig vid – mest sopor som eldas upp så allt luktar skit, men man vänjer sig. En av dom coolaste upplevelserna hittills var kamelsafari – men jag rekommenderar ingen att sitta på en kamel i tre timmar, min rumpa, aj, aj, aj! Alla fick varsin kamel, livrädd först, man är så högt upp – jag är ju till och med rädd för att sitta på en häst. Men jag gillade det, kändes grymt att rida runt på en kamelrygg i öknen. Stannade och drack chai i solnedgången och sen red vi till ett läger med campfire, indisk dansshow, mat och massa vin. Bästa kvällen hittills, barnen var fantastiska och lärde oss dansa på indiskt vis – värsta discot. Har ont i käkmusklerna idag av allt skratt, och rumpan efter kamelen, ryggen är trött efter backpacken , och musklerna i benen är helt slut efter bergsbestigningen – men ändå hur lycklig som helst. Jag är kär i Indien!

UDAIPUR. Från Pushkar till Udaipur åkte vi tåg, vi hade turen att hamna bredvid en supertrevlig indisk familj, deras 9-åriga son var duktig på engelska och pratade med oss hela vägen – i fem timmar. Vi visade bilder från Sverige och han visade bilder på sin familj och sitt hem. Hotellet vi bodde på var suveränt, stora fina rum med grön marmor överallt. Fancy. Här firade vi julafton, eftersom alla utom vi firar den 25 blev det så för oss också, indierna firar egentligen inte jul – men i de stora städerna där det är mycket turister firas det med dekorationer och fyrverkerier – och hotellpersonalen hade tomteluvor haha. Udaipurs största turistattraktion är ett enormt palats, The City Palace – vi vandrade runt där ett par timmar och beundrade utsikten och lyxhotellet som är byggt mitt ute i sjön. Där hade vi inte råd att bo. En av dagarna gick jag på en målarkurs där jag fick lära mig vad dom använder för färger och deras detaljerade teknik, coolt. Målade en påfågel med naturliga mineralfärger. På kvällarna åt vi god mat, drack kingfisher (indisk öl) och rökte vattenpipa. På julaftonsmorgon åt vi en suverän brunch på vårt grannhotell och gjorde julklappsleken, secret santa. Resten av julafton spenderade vi vid pollen, sol & öl. Lovely. På kvällen överraskade vår guide oss med en julpyntad roof top, så vackert, blomblad och glitter, musik och en blinkande julgran – men utsikt över sjön. Mat, dans & musik. När vi kom tillbaka till hotellet crashade vi en indisk fest och dansade med barnen. Det har blivit vår grej att dansa med barn – dom är grymma på dom indiska movesen som vi vill lära oss. Dessutom tycker dom att det är superkul att träffa vita människor. Helt fascinerade och alla vill ta kort med oss. Det är liksom vi som är turistattraktionerna här.

RANAKPUR. Tre grymma Jeepar kom och hämtade oss vid hotellet i Udaipur för att köra upp oss i bergen, i djungeln – till en resort. Trivdes så bra där, sol & bad & öl & fest. På kvällen hängde vi vid en lägereld med en annan G-adventure grupp, träffade dom första svenskarna vi sett under hela resan. Sista dagen hängde vi vid poolen mest hela tiden, på eftermiddagen kom våra Jeepar och hämtade upp oss för att köra oss ut till Jain templet – så cool byggnad, tusentals detaljer i marmor. Vackert! Efter templet drog vi vidare till en tågstation där vi tog nattåget till Mumbai. Kom fram 12 timmar senare, sov halvkasst på det skumpiga tåget – men trots det gick det över förväntan. Inte så fruktansvärd upplevelse – men jag är inte helt nöjd med att vi har en likadan tågresa till att se fram emot. Men det ska nog gå fint, bara man ser allt som ett äventyr!

MUMBAI. Efter att vi checkat in på hotellet och fått lite Indisk fast-food i magen drog vi ut på sightseeing. Det bor galet många människor i Mumbai, typ 16 miljoner. Går liksom inte riktigt att föreställa sig så många i en enda stad. Vi besökte Gandhi´s hus, hängande trädgården, Flora fontänen, moskén ute i havet, marinan med alla skyskrapor, Mumbais big ben, Victoria stationen (där Slumdog delvis spelades in), Gateway of India (indiens triumfbåge), washing gath (där alla tvättar sina kläder), slummen (från avstånd) vi var starkt rekommenderade att inte gå i närheten – inte ens indierna själva vågar gå i närheten. Om man inte vill bli rånad då vill säga. På kvällen träffades alla på Leopolds (känd backpacker bar) åt mat och beställde in Beer Towers – efteråt drog vi till det lyxiga och kända hotel Taj Mahal. Kändes fantastiskt att besöka rena toaletter som doftade rosor – toalett upplevelserna här i indien är vidriga. Vi beställde in champagne och hade en suverän kväll! Sista stoppet gjorde vi på en bar där vi drack Mojitos. Nu lämnar vi norra indien och reser vidare till södra, flyg från Mumbai till Goa.

CALANGUTE. Bodde vid Calangute i norra Goa, en beach som lokalbefolkningen hängde på, mycket folk, mycket shopping, mycket musik. Första dagen såg vi solnedgången och åt middag vid en restaurang på stranden. Efter middagen gick vi vidare till partydelen av beachen. Dagen efter tog vi en taxi till Anjuna beach och åt en fantastisk frukost, omelett med avokado + färskpressad fruktjuice – det var så gott att nästan alla åt dubbla frukostar. Resten av dagen spenderade vi på beachen i varsin solstol med varsin öl i handen (konstant) – efter fyra timmars solande och badande såg vi ut som tvättbjörnar runt ögonen av solglasögonen hahaha. På kvällen hade vår tour guide reserverat ett bord på ett ställe vid Baga beach – vår sista kväll med G-Adventure gänget – nattklubbade på huvudgatan och hade ytterligare en suverän kväll. Kändes sorgligt att skiljas från våra nya vänner, speciellt efter att man hängt tillsammans varje dag i två veckor. Men i Kochi kommer vi möta upp ett nytt gäng – det blir skoj. Vi har så många vänner i olika länder att besöka nu. När vi utforskat södra Indien kommer vi åka tillbaka till Goa och stanna i ytterligare 12 dagar på olika stränder och hotell – sol, bad och yoga!

COCHIN. Nyårsafton! Kom fram på kvällen, mötte upp den nya gruppen – åt middag och firade in det nya året på en restaurang. Galen nyårsafton, det ösregnade och vi dansade regndansen till Bollywood musik. Efter midnatt började kaoset, folk försökte ta sig in på restaurangen, klättrade på staketen och gapade och skrek – tydligen helt i sin ordning för att vara nyårsafton. Vi kunde inte lämna stället förrän flera timmar senare då en taxi äntligen kunde ta sig förbi folkmassorna och det var säkert för oss att gå ut. Minnesvärd kväll, helt klart. Kochi var en mysig liten stad, en fiskeby, dock väldigt skräpig, skräpigare än det flesta andra ställen vi besökt. Stränderna var inte direkt badvänliga om man säger så. På eftermiddagen åkte vi vidare till nästa stopp på resan, till Alleppey i Backwaters.

ALLEPPEY. Backwaters är ett område i södra Indien – en grön oas med palmer, husbåtar, vatten och risodlingar. Så vackert! Vi bodde hemma hos en familj, homestay, på en av öarna som hette Alleppey. Där blev vi bjudna på fantastisk hemlagad mat, gjorde en paus i min vegetariska kost, godaste kycklingen jag någonsin ätit. Här promenerade vi mycket, såg en massa katter, besökte en risodling och åkte kanot i skymningen – och kanotmännen sjöng indiska sånger för oss. Innan det var dags att lämna Alleppey åkte vi runt ön med en stor båt, fick se när kvinnorna diskade och tvättade kläder utanför sina söta färgglada små hus. Harmoniskt ställe. Här skulle jag verkligen kunna tänka mig att stanna längre. Ett av de rikaste samhällena vi besökt under resan, här är familjerna mestadels självförsörjande och arbetar som lantbrukare. Nästa stopp blir ett Tiger-reservat i Periyar.

THEKKADY. Efter att ha åkt buss uppför ett berg i några timmar med teplantage utanför fönstren kom vi fram till den lilla byn Thekkady, i Periyar-området. Bodde på ett mysigt rosa hotell med fin balkong som mestadels utnyttjades för öl-drickning. Nästan inga av restaurangerna här hade tillstånd att servera öl – men det betydde inte att dom inte serverade det. På ett ställe fick vi ölen serverade i tekannor. Innan gryningen gav vi oss ut på tigerjakt i reservatet – ingen tiger hade dock synts på flera flera år – vi hade ingen tur vi heller, det enda vi såg var en massa bufflar. Lite besviken över att inte fått se någon vild elefant. Dagen innan hade guiden sett sex stycken, vi hörde en – men kunde inte se den. Bra stad för shopping, har aldrig förr sett så mycket kryddor och alibaba-byxor på ett och samma ställe. Besökte även en kryddträdgård, Abraham´s Spice Garden, väldigt intressant och vackert – tills vi fick syn på världens största spindel. Usch. Sista kvällen satt vi runt en brasa och drack rödvin och pratade tills en av hotellgästerna kom ut och sa till oss att vara tystare – då var klockan typ tio på kvällen. Folk lägger sig tidigt här, vi också, tror bara vi varit uppe efter midnatt två gånger på hela resan, inklusive nyårsafton. Men å andra sidan går vi upp tidigt nästan varje dag också så det liksom jämnar ut sig.

VARKALA. Detta är nog min favoritplats i Indien so far. Så vackert! Sand, palmer, röda berg och katter. Det ligger placerat på Indiens västkust, en bra bit nedanför Goa (ca 20 timmar med tåg). Första kvällen kollade vi in barerna och ortens enda öppna nattklubb, öl, musik, dans och en och annan lokal drink, Varkala Nightmare. När vi inte drack öl eller shoppade så hängde vi på beachen eller satt på någon av uteserveringarna och åt god mat. Fantastiska dagar i solen!

PALOLEM. Efter alldeles för många timmar på ett nattåg kom vi slutligen fram till en tågstation i utkanten av Goa, hittade en taxi som vi delade med två tyskar och drygt en timme senare var vi framme på Palolem Beach i södra Goa. Underbar strand! På kvällen mötte vi upp några Australiensiska vänner som vi träffat under resan. De följande fyra dagarna gick alldeles för fort, trodde att Palolem skulle vara en av de lugnare stränderna i Goa – vi trodde helt fel. Har träffat så många härliga människor från hela världen. Solat, badat, levt på kingfisher & cocktails, nattbadat, beundrat fyrverkerier, druckit rom, tappat bort skor, åkt vespa, gått på ett helt galet silent party (sjukt, men så kul!), sett så många vackra solnedgångar, gjort fylle-yoga på stranden, varit på dinner-date med söta blogg-Linn och sovit alldeles alldeles för lite. Om ni någonsin besöker Palolem, missa inte restaurangen Ma-Ritas, bästa stället, bästa personalen, har även bra boende (om man gillar att festa all-night-long). Bästa 5-dagars-festen ever. Nu ska vi detoxa oss på ett yoga retreat i en vecka.

MANDREM. Efter att ha festat i fem dagar på Palolem beach kändes sju dagars yoga-retreat som en utmärkt plan. Hittade en taxi som tog oss från södra till norra Goa, ca 2,5 timmars bilfärd för ca 250 kr. Checkade in på yoga centret (Ashiyana Tropical Retreat Center) i en liten hydda vid en flod, kändes fridfullt. Alkohol & cigarett förbjud på hotellet och på stranden finns typ tre restauranger. Nu har vi verkligen hamnat i den lugna delen av Goa. Två yoga-pass ingår varje dag, ett på morgonen och ett på eftermiddagen. Frukost och middag äter man tillsammans med alla som bor här + alla katter och hundar. Till och med under yoga-passen är hundarna med, så gulligt. Under veckan har jag gjort 8 stycken två timmars yoga pass och ett pass på egen hand på stranden. Kroppens alla muskler är verkligen testade, balansen betydligt bättre och hittat flexibilitet i kroppen jag inte visste fanns. Grymt. Men vi har såklart inte bara gjort yoga hela tiden, mestadels har vi hängt på stranden, lekt med hundvalpar och träffat härliga människor från Indien, Israel, England, Norge och Kanada. Vi har testat partylivet på både Mandrem och i Arambol. Den sistnämnda var betydligt mer party – men inte lika vackert. Men det fanns en cool sjö man kunde bada i. En dag gjorde vi en utflykt in i skogen, till The Holy Banjan Tree – en märklig helig plats folk kommer och hänger runt ett av träden tillsammans med ”holy men” som utövar yoga och röker chillum (en variant av fredspipa). På kvällarna har vi roat oss med att lyssna på livemusik, dricka mojitos, fira min födelsedag (ett år i efterhand), skålat med öl och trevliga människor samt varit på chanting – man sitter i en ring och sjunger sånger till gudarna, Shiva, Hanuman och Kali. Mäktig känsla.

BYE BYE INDIA. Nu har vi sagt hejdå till fantastiska Indien och alla härliga människor vi träffat under vårt äventyr – men jag kommer absolut att återvända, en månad var alldeles för lite! Jag är förälskad i Indien, kan inte ens säga vilka av platserna jag gillade bäst – alla platser och städer har varit så oerhört olika varandra så dom går liksom inte att jämföra med varandra. Alla har sin charm och sina höjdpunkter. Städerna i norr var fascinerande med sina tempel och heliga platser och södra Indien är så vackert med sin grönska och alla fina stränder. Vi har så många roliga minnen från alla platser vi har besökt – minnen för livet!

THIS IS INDIA – according to World by Tina!

1. Maten är inte överdrivet stark, så länge man inte gör misstaget att be om extra spicy.

2. Kan nu utan problem bemästra headstand inom yoga, men normal andning och stabilitet i kroppen.

3. ”The wobbling head” är ett underbart sätt att säga ”It´s okey” med kroppsspråk.

4. Om inte kroppsspråket räcker till kan man alltid använda uttrycket ”nali”.

5. Att gå på bio i Indien kan jämföras med att gå på teater i Tyskland.

6. Varanasi luktar inte det minsta död trots att kropparna brinner dygnet runt.

7. I Pushkar ska man akta sig för att beställa en ”Lassi Bang” – om man inte är ute efter ett hallucinerade äventyr. Ps. Förbjudet att bära skinn och äta något från djurriket. En helt vegansk stad.

8. I norra Indien kan +30 grader på dagen betyda +2 grader på natten. Freezing.

9. Det är inte Indien i sig som är den största turistattraktionen – utan vi – turisterna. Bara att le mot kameran. Speciellt om man är iklädd bikini.

10. Det är svårt att komma ihåg att prata svenska med svenskar. DEn engelska-indiskan infinner sig fort.

11. Alla myter om indiska nattåg – är förmodligen bara myter. Även om jag är ganska säker på att någon smekte min fot mitt i natten.

12. Även om en restaurang inte serverar öl, kan du ändå beställa, men räkna med att bli serverad tekanna och tekopp. Skål.

13. I tigerreservatet i Peryar bor ingen tiger. Bluff & båg.

14. På Mandrem Beach i Goa vet hundarna hur man utövar yoga – och dom älskar det.

15. Dröm: att spendera några månader i södra Indien – leva prisvärt och bara ha det ”gött” på ren Göteborska.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.