dracula castle

ROMANIA | TRANSYLVANIA

På äventyr genom Transsylvaniens täta skogar, vackra slott och jakten på Greve Dracula. 

Från Bukarest hade vi hade i förväg bokat en dagstur till Transsylvanien – en plats som stått på min bucket list i flera år så det här var jag sjukt pepp på! Vi åkte med Travel Maker…eller Troublemaker som det lät som dom sa upprepande gånger och deras guider Stephanie och Boogie. Vi möttes upp i närheten av vårt hotell redan klockan 8 på morgonen, tokhungriga då vi missade frukosten och fick direkt i bilen veta att ingen mat eller dryck förutom vatten var tillåten. Osis för som hade förberett med chips och rumänska wienerbröd fyllda med ost, men ok, jag fattar att dom ville hålla sin splitter nya minibuss utan kladd och klet – och vår matsäck kanske hamnade i just kladd & klett genren. Så vi fick snällt vänta ett par timmar tills vi nådde fram till vårt första stopp, ett slott bergskedjan Karpaterna.

dracula castle

RUMÄNSKA KUNGAFAMILJEN & PELES CASTLE
Castelul Peles på rumänska. Strax utanför vinterresorten Sinaia i bergskedjan Karpatarena ligger kungafamiljens före detta bostad och därefter sommarresidens, Peles Castle, ett vackert slott med målningar av bland andra Gustav Klimt – snacka om min förvåning när helt för mig okända målningar av Klimt dekorerar dåtidens pråliga biorum! Slottet byggdes för Kung Carol den förste, född i Tyskland men som senare blev Rumäniens kung, och en ganska omtyckt sådan om jag tolkade guiderna rätt (…eller så vågade dom inte säga något annat). Slottet byggdes mellan 1873 – 1914 och kostade ungefär 120 miljoner dollar. 1883 var det såpass klart att kungafamiljen kunde flytta in i sitt nya påkostade hem. Slottet var dessutom det första, ja det första i hela Europa tror jag som hade el, hiss, aircondition och centraldammsugare. Riktigt fancy för ett 1800-tals slott må jag säga. I mitten av 90-talet, 1947 för att vara exakt avgick kungafamiljen, eller ja, tvingades avgå och då övergick alla slott och ägor i statens händer och efter krig och elände i landet så öppnade slottet åter upp sina portar, men inte för kungligheter utan för nyfikna besökare, detta var 1990. Inträdet ingick i vår guidade tur så vet inte riktigt vad det kostade, men som allt i Rumänien, troligtvis en mycket liten summa.

Här kan du läsa mer om besöket i Peles Castle. 
 
LEGENDEN OM GREVE DRACULA & BRAN CASTLE
Nu, äntligen nu närmar vi oss. legenden om Greve Dracula. Men först, lunch. Vilket vi intog i ”turistbyn” nedanför slottet på en av dom många restaurangerna. Mitt val av mat var ingen höjdare, svampstuvning med polenta – ja man måste ju våga testa traktens specialitéer, jag åt, men inte med ett glädjeskutt. Tur att vinet var gott. Nu var det dags att gå upp till slottet! Bran Castle byggdes 1212 av Tyska Orden, katolsk kristen riddarorden. Slottet är mest känt, som vi alla vet, på grund om legenden om Greve Dracula, som fanns på riktigt under namnet Vlad Tepes ”pålspetsaren” Dracul, men han bodde aldrig i detta slott och hur det kommer sig att Bram Stokers valde just detta slott som förlaga till boken vet man inte riktigt, men man tror att man har blandat ihop slottet med ett annat slott. Däremot går ryktet att Vlad faktiskt var i slottet vid ett tillfällle, då han satt fängslad där i två dagar..eller var det två månader?! Oavsett så är alla dom här historierna väldigt fascinerande, sant eller ej. Vid mitt nästa rumänska äventyr måste jag till Sighisoara där Vlad föddes 1431, son till Vlad II Dracul – där sägs turismen verkligen ha tagit vara på alla smaskiga historier om den blodtörstande greven som dödade folk på löpande band och spetsade upp dom på pålar i Tirgoviste – medan dom fortfarande var vid liv. I Tirgoviste ligger också slottet han faktiskt bodde i, Poenari Castle. Men åter till Bran Castle som vi ju faktiskt fick gå runt i, jag hade hoppats på ett mörkt och läskigt slott, och ja, lite här och var fick man en spöklig känsla med knarrande golv, den hemliga smala lönngången och rummet med tortyrinstrument bland annat en iron maiden, en järnjungfru som man stänger in en person i som sedan får blöda till döds av järnspikar. Ute på borggården däremot syns en helt annan bild, ett vitt vackert slott med tinnar och torn som mer påminner om Törnrosas sagoslott.

Jag läste för flera år sedan att slottet var till salu, för drygt 135 miljoner dollar. Även det kan varit en myt, men vår guide berättade att det nyligen renoverats och öppnats upp igen för besökare så kanske blev det köpt ändå. Deras webbsida är mycket välgjord och informativ, men jag kunde inte hitta ett endaste spår om vem som faktiskt äger det. Länk: http://www.bran-castle.com

MEDELTIDSSTADEN BRASOV & SVARTA KYRKAN
3 mil från Bran Castle finns denna lilla mysiga medeltidsstad, jag trodde först att det var en mindre by, men när jag fick reda på att det bor nästan en kvarts miljon människor där ändrade jag mig till stad, en ganska stor stad dessutom. Staden bestod tidigare av en ganska stor del tysk befolkning och gick under namnet Kronstadt. Vi stannade bara en kort stund men hann med att promenera på det stora torget i höstsolen, titta på dom gamla valven som ledde in till staden, betrakta den svarta kyrkan som blivit svart av en brand en gång i tiden och dricka ett glas rött i höstsolen.

Legenden om Greve Dracula lever kvar och jag tyckte det var otroligt spännande att få gå omkring i det som kanske en gång varit hans fängelse om man får tro historierna. Den där vidriga och fullständigt bestialiska Vlad Dracul som på något märkligt sätt fascinerat människor i århundraden, så även mig. Och som nu är en stor inkomstkälla för många byar och städer i Rumänien som försöker hitta spår i historien om vart han befann sig för att locka dit turister.

2 thoughts on “ROMANIA | TRANSYLVANIA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.