OSLOS ÖAR, SJÖAR & BAD

Reportage om Oslos öar, sjöar och badplatser. Många kanske tänker fjord och hav när en tänker på Oslo, men det finns också många fina sjöar och vattendrag som erbjuder svalkande bad, fiske och camping.

ÖARNA I OSLOFJORDEN

Hovedøya ligger närmast fastlandet och tar bara ca 5 minuter med färjan. En lite större ö med några hus, en båthamn och ruiner från ett kloster från 1100-talet. Här finns också en restaurang och en kiosk som har öppet sommartid. Bäst badplatser finns på den västra sidan och för den som gillar att gå på tur så går det att gå runt hela ön.

Gressholmen är en liten charmig ö eller snarare holme mellan Hovedøya och Langøyene. Nästan hela ön är naturreservat och man får inte campa, men det finns en sommarrestaurang som serverar färska räkor och pils. Fun fact: På 1930-talet låg det en flygplats här.

Langøyene består egentligen av två öar (därav namnet). Sundet mellan öarna användes för att dumpa soppor från Oslo. Tidigare fanns både hus och skola. Som mest tror man att det bodde ca 150 personer här men lukten från sopporna och den usla vattenkvaliteten i Oslofjorden gjorde att det inte gick att bo där. Under 1950-talet gjordes ön om till en offentlig badplats istället och alla som bodde där flyttade. 2013 stängdes ön ner då gamla soppor började komma upp på stranden och sedan dess har ett enormt saneringsarbete skett. Nu är ön åter öppen och erbjuder Oslos bästa strand med nybyggda toaletter, kommunalt vatten och camping (helt gratis!) – vilket är den enda ön som tillåter tältning i innersta Oslofjorden. Samma regler som den svenska allemansrätten, här får du bo på samma plats i 2 nätter. Färjan går två gång i timmen från Aker Brygge och tar ca 15 min.

Här finns också två nya konstverk. Mattias Härenstam: «Alt som før var dødt» – inspirerad av Den blomstertid nu kommer och konstnärens egna sparrisodling samt Maria Sunby: ”The Rest in Pieces” – i detta verk har konstnären samlat in glas och porslin från sopptipps-tiden som man kan se genom glas i marken. Tyvärr täckt av regn vid vårt besök. Men väldigt cool idé!

BAD I OSLO CITY
För den som vill stanna kvar på fastlandet men ändå kunna sola och bada räcker det att bege sig till Sørenga Sjøbad, den sprillans nya stranden vid Nya Munchmuseet bakom Operan eller den lilla badplatsen vid Tjuvholmen. Förvarnar dock för trängsel. Mindre trängsel och fina badplatser finns ute på Ormøy och Malmøya och vidare ut mot Nordstrand. Katten är en favorit. Åt andra håller finns bland annat Paradisbukta på Bygdøy. Badplatser är det inte ont om.

Sørenga Havsbad

MARIDALSVANNET & AKERSELVA
Största sjön i Osloområdet och främsta källan för dricksvatten. Maridalsvattnet rinner ner i Akerselva, älven som går rakt genom Oslo och är en väldigt fin promenad med vackra små vattenfall. Nästan så en glömmer bort storstaden och är på promenad i Costa Ricas djungel. För en liten stund. Här går det också att fiska öring under de månader det är lovligt. I början av Akerselva ligger Nydalen där man skapat en fin badanläggning där du antingen kan välja Nydalsdammen som har en badplats med brygga och lite längre ner finns möjlighet att bada i små vattenfall – beläget mitt i ett bostadsområde med tunnelbana och köpcentrum. Rätt coolt ändå! Helt gratis och öppet för alla. Här kan du se uppdaterade bilder på Nydalens badplats.


Akerselva i höstskrud

SOGNSVANN
Norr om Oslo ligger Sognsvann, hit går det att ta sig med tunnelbana, ca 20 minuter från city beroende på vart du befinner dig, hoppa på linje 5 och hoppa av på slutstationen. Badstranden ligger bara några minuter från tunnelbanestationen. Sommartid finns toaletter och glasskiosk. Sjön är belägen nära 200 meter över havsnivå och har elljusspår runt sjön. Väldigt poppis med joggingturer och hundpromenader. Rundan är ca 4 km och tar ca en timme att gå runt i lugnt tempo, vägen är plan och bred och du kan till och med ta dig runt med rullstol. Cyklar undanbedes dock. Härifrån kan man också gå flera andra längre turer bland annat till Store Åklungen och Ullevålseter, men det har jag själv inte testat…än. Observera att det inte är lov att campa runt sjön.


LUTVANN
Bästa sjön för camping och fiske nära stan. Hit går det att ta sig med tunnelbana och buss. T-bane stationerna Trosterud och Haugerud ligger närmast. Vill du komma så nära som möjligt rekommenderar jag att åka till Haugerud och därifrån ta bussen hela vägen upp till skogsvägen som leder till sjön. Jag föredrar att åka till Trosterud och promenera genom bostadsområdet ca 10 minuter tills du kommer till skogsvägen. Från skogsvägen är det ytterligare ca 20 minuters promenad tills du kommer fram till den lilla stranden som är ett populärt ställe att sätta upp sitt tält eller hängmatta på.

Här kan du läsa om vår första campingtur i Oslo som gick till just Lutvann: https://worldbytina.se/2020/05/31/oslo-camp-lutvann/

VANSJØ
Denna sjö är perfekt om du gillar att sitta i en kanot eller stå på en SUP (stand up paddle board) så det är många öar och på vissa ställen ganska smalt att ta sig igenom. Sjön är också populär för båtfolket då den sitter ihop med fjorden så önskar man byta ut havet mot färskvatten är denna sjö perfekt. Väldigt bra fiske också, vid vårt första besök fick vi två gäddor och flera napp! Här är det helt fritt att campa där man önskar, utom synhåll från hus såklart. Vi hade ett helt perfekt dygn då vi hyrde kanot och paddlade över sjön till ett fint ställe där vi fiskade, gjorde lägereld och bodde i tält. Livet! Runt sjön finns flera olika kanotuthyrare, vi hyrde av en bonde via vipps (norska swish). Supersmidigt! 300 norska riksdaler per kanot och dygn, flytvästar ingick. Vansjø ligger ca en timme från Oslo med bil. Det går också att nå sjön med tåg eller buss med då måste resan kompletteras med taxi.


Det finns massor av mer fina sjöar och badplatser, resereportaget kommer att uppdateras allt eftersom jag hunnit besöka nya platser.

Kom ihåg, kolla alltid upp om det är lov att campa, om det är eldningsförbud och införskaffa fiskekort om du ska testa fiskelyckan. Och såklart – ingen skräp hör hemma i naturen. Give back – Clean Up!

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

2 thoughts on “OSLOS ÖAR, SJÖAR & BAD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.