FINLAND A STORY BY TRAIN

[Press trip Discover Finland – contains information links]

UPPLEV FINLAND MED TÅG. Nedan kommer tips på två städer i östra Finland, nära ryska gränsen som erbjuder karelska piroger, medeltidsslott, jugendarkitektur, finska ölbryggerier och heavy metal. Jag presenterar här Savonlinna och Joensuu – staden med slottet och staden vid älven – två destinationer som enkelt nås med tåg från Helsingfors Centralstation. All aboard!

Note to my English speaking readers. In the end of every chapter there’s a summary for you.

HELSINKI CENTRAL STATION
Många resor med tåg i Finland börjar på Helsingin Rautatieasema – Helsingfors järnvägsstation som byggdes 1860 men blev snabbt för liten. 1919 invigdes den nuvarande stationen med ståtliga statyer vid ingången och ett imponerande klocktorn. Stationen är ritad av arkitekten och stadsplaneraren Eliel Saarinen. Samma arkitekt står även bakom Finlands Nationalmuseum Byggnader jugendstil med höga torn är kännetecknet. Är du konstintresserad, kika in på Burger King. Där hänger nämligen en replika av Eero Järnefelts berömda målning med motiv från Koli Nationalpark. Originalet hänger ett stenkast från stationen, på konstmuseet Ateneum.

Ser du att statyerna fått vaccin? I början av pandemin gick dessa viralt då någon hade gett dom munskydd.

SAVONLINNA – STADEN MED SLOTTET
Tar du tåget nordväst om Helsingfors i riktning mot Joensuu kan du hoppa av i Parikkala och byta till tåget mot Savonlinna, eller Nyslott som staden heter på Svenska. Resan inklusive byte tar runt 4-5 timmar. Det går också att åka till Mikkeli och ta buss därifrån. Men vad har Savonlinna att erbjuda? Nedan har jag samlat några tips på saker att göra när du är på besök i staden som har en befolkning på dryga 33000 invånare.

Vad är väl en…opera på slottet! Inget besök i Savonlinna är fulländat utan att ha besökt stadens stolthet, medeltidsslottet Olavinlinna från 1400-talet. Jag rekommenderar verkligen ett besök dit på kvällen då det är vackert upplyst, både slottet och parken. Detta är också platsen för en populär operafestival under sommartid – sedan 1912!

Lär dig baka karelska piroger med äggsmör. På Korpi Bistro kan du inte bara äta lunch och köpa utsökta hembakta bakverk. Här kan du också lära dig baka. Denna kväll blev vi inbjudna som testpersoner till deras nya koncept: matlagningskurser! Karelska piroger är klassisk och traditionellt att äta i Finland (och Ryssland) till såväl frukost som till högtider. Jag blev förvånad av hur enkelt det faktiskt var, en deg på vatten, vete- och rågmjöl som kavlas ut och fylls med kall risgrynsgröt, forma till en (snygg) pirog (ok, det var kanske inte lika enkelt) pensla på med smält smör och in i ugnen ca 10 minuter. Dessa äts både varma och kalla, jag föredrar den varma varianten tillsammans med den finska specialiteten ”äggsmör” som är precis vad det låter som, hackat kokt ägg blandat med smör. Gott!

Bo på centrala hotellet Original Sokos Hotel Seurahuone, ett par minuters promenad från stationen. Tips, be om ett av rummen med utsikt över staden, vattnet och katedralen. Frukosten? Helt klart godkänd med extra applåd för utbudet av tesorter och samovaren. För någon som inte dricker kaffe så är detta ytterst viktigt. Inte alla hotell som förstår hur glad en tedrickare blir av ett bra utbud av te och inte bara erbjuder ”english breakfast”.

Om du nu skulle tröttna på karelska piroger. Bege dig då till Perlina di Castello och beställ en stenungsbakad pizza eller som i mitt fall, en krämig risotto. Restaurangen ligger på behändigt avstånd från Original by Sokos Hotel Seurahuone, nämligen vägg i vägg.

Lokala bryggerier. Rekommenderar att testa de lokala ölen, oavsett om det sker som organiserad ölprovning eller om du själv köper från valfri bar eller från den lokala butiken. I Finland får öl säljas i vanliga butiker.

SUMMARY IN ENGLISH: The train from Helsinki to Savonlinna takes about 5 hours with one change included to another train, or bus. When in Savonlinna the Original by Sokos Hotel Seurahuone is right in the middle of the city centre overlooking the waterfront and the cathedral. In Savonlinna we enjoyed our stay with beer tasting with beer from local breweries, had italian dinner and a baking class where we got to learn how to make delicious karelian pies at bakery and coffee shop Korpi. When in Savonlinna, don’t forget to take a walk by the castle by night. It’s fantastic. A true fairytale castle!

Read more about Savonlinna and lake Saimaa: https://visitsavonlinna.fi/en/

JOENSUU – STADEN VID ÄLVEN
Den här lilla staden som kanske är relativt okänd för många utanför Finland ligger i Norra Karelen som gränsar till Ryssland. Direkttåget från Helsingfors till Joensuu tar prick 4 timmar och 45 minuter. Tågen i Finland är väldigt punktliga enligt min erfarenhet. Joensuu betyder älvmynningen och kan tyckas vara en liten stad men med en folkmängd på över 76000 är det i mina (svenska) ögon en ganska stor stad. Trollhättan är faktiskt en bra liknelse på flera sätt. En stad som man som turist kanske inte väljer i första hand men när du väl gjort det så ångrar du dig inte. Nedan berättar jag varför.

Arkitektur från olika epoker. Tegelhus, trähus och betonghus. De olika stadsdelarna har sin egna charm från gamla bevarade jugendhus med innergårdar till nybyggda höghus i trä…som ska likna betong. Det nybyggda området längst med vattnet påminner en hel del om Oslos nya bostadsområden.

Art & The City. Det finns en hel del statyer i staden. Här har jag samlat några som fångade mitt intresse lite extra. De nakna männen på stadshuset som för övrigt har samma arkitekt som Helsingfors Centralstation. Likheterna är slående. Mr & Mrs Wolf som sitter på varsin parkbänk vid stadens torg. De brukar bli klädda i olika accessoarer beroende på årstid. Timmermännen som berättar sin historia om staden och sist men inte minst the unknown poet som ger ett ganska skrämmande intryck.

Art & Craft Center – Taitokortteli. Mitt I staden ligger en fint bevarat kvarter av trähus som innehåller hantverk av alla de slag, både för hantverkare att sälja sina verk men också där man kan inhandla material som garn och tyger. Jag kan tänka mig att julmarknaden här här något utöver det vanliga och sommartid skulle jag gärna ta en fika i trädgården.

Original Sokos Hotel Kimmel ligger ett halvt stenkast från tågstationen. Hotell, restaurang, spa och nattklubb – all in one. Jag blev tilldelad ett stort rum med gigantiskt fönster mot norr, perfekt för norrskensspaning. Tips: om du önskar en privat bastu på rummet, boka sviten!

Heavy Metal Knitting! När jag googlade om staden dök något så spännande upp som Heavy Metal Knitting World Championship upp…say what!?! Finland i ett nötskal – kombinera heavy metal – men allt! Såväl schlager…som handarbete. Sticka i takt med heavy metal! Ps. Jag vill se Lordi uppträda i virkade kostymer. Tack på förhand. Läs mer om det här unika eventet här: https://heavymetalknitting.com/story/

SUMMARY IN ENGLISH: Hello Joensuu! Jumped on the 5 hours direct train to North Karelia (by the russian border) and the city Joensuu. We were invited to stay at the Original Sokos Hotel Kimmel at Sirkkala Park close to the train station by the river Pielisjoki. A beautiful hotel, restaurant, spa and nightclub. All in one. If you’re lucky the suite is available – with private sauna! Ps. Don’t miss out on the karelian pies at breakfast!

The first impression of small town Joensuu might not be that ”wow-feeling” at first but after a guided tour in golden sunshine and snow storm I definitely changed my mind. There are plenty to look at and the nature is lovely. I believe this city will really show it’s best side in the summer with all the birch trees and the river. Joensuu has plenty of monuments, riverwalks, sculptures, traditional wooden houses, bridges, new living areas and a lot of (fun) facts. We got to meet the theatre ghost, the swedish military and the most unknown poet…

Read more about the Karelian town of Joensuu: https://www.visitjoensuu.fi/en-FI

FINSKA TÅG
Tågen i Finland är gröna, punktliga, snabba och moderna och lyder under namnet VR. Som komplement till de vanliga tågen med sittplatser finns både nattåg med bekväma kupéer och tåg som är anpassade så att du kan ta med dig bilen och slippa köra långa sträckor själv.

Är du nyfiken på det här med biltåg i Finland så kan du läsa om min finska reseinspiratörskollega Jennifers självupplevda äventyr här: https://jennifersandstrom.se/biltag-i-finland/

LÄS OCKSÅ

Tåg i Tyskland: https://worldbytina.se/2020/11/16/germany-tourism-bremen/

Tåg i England & Wales: https://worldbytina.se/2019/09/23/traintrotter-south-england-wales/

Tåg från Munchen till Venedig: https://worldbytina.se/2019/10/01/traintrotter-munchen-venezia/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE is owned by me, Tina Wetterskog. Certified Travel Consultant with a mission to inspire and give recommendations to travels and other adventures close by or far far away. Focusing on art, sustainability and travelling by train. Follow my world on facebook and instagram.

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. This does not apply to shared links. Sharing is caring!

4 thoughts on “FINLAND A STORY BY TRAIN

  1. Hej, vi är nyblivna, glada och nyfikna pensionärer som gärna vill resa med tåg från Stockholm via Norra Europa till Portugal, gärna till Algarve kusten och även till Sintra och Lissabon. Kan du rekommendera äkta Fado ställen i Lissabon, inga turistställen.
    Ett stort tack för din beskrivning om Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.