WHERE TO TRAVEL IN 2023?

Where do we go from here? Under hösten och vintern har jag samlat på mig så mycket inspiration från destinationer runt om i världen. I denna artikel har jag listat de resmål som jag själv tycker låter extremt spännande och som jag hoppas dels kunna besöka själv under året och dels kunna inspirera andra att åka till.

Thanks to everyone I had a meeting with during Aviareps Nordic Roadshow, Reselivsmessen, Utforsk Verden, Travel Match and TravelXpo in 2022/2023. I’m very grateful that you took your precious time and presented your destination to me. Hopefully we can organize a collaboration in the near future. I would love to promote you in my channels!

Lapland – Finland/Sweden
Lily Country Club – Norway
Kongsvinger – Norway
Arvika – Sweden
Lodz/Krakow/Wroclaw – Poland
Liepaja – Latvia
Dresden/Wiesbaden – Germany
Aberdeenshire – Scotland
Be Live Orotava/Tenerife – Spain
Anchorage/Alaska – USA
Kalimantan – Indonesia
Choquequirao – Peru
Lalibela – Ethiopia

”Where do we go from here?” Arken Art Museum, Copenhagen

THE NORDICS

Svenska & Finska Lappland. Jag har länge drömt om att få uppleva de norra delarna av Sverige och Finland, det som går under destinationsnamnet Lappland. Och i år ska det bli verklighet! Jag åker buss från Oslo till Stockholm, tar (party)färjan därifrån till Finland och därefter vidare upp till Kemi med tåg. I Kemi ska vi besöka det berömda Snow Castle och åka med på en tur med isbrytaren Sampo. Kanske blir det även ett besök för att hälsa på tomten i Rovaniemi, om han inte åkt på en välbehövlig semester efter julstressen. På andra sidan gränsen, i svenska Lappland är vi inbjudna till Kukkolaforsen Resort för att testa på att halstra sik, basta och bada i uppvärmd badtunna. Förhoppningsvis får vi även en skymt av himlens gröna drottning under denna turen, det är lite av resans mission. Aurora hunt in the north! Som sista etapp på resan så ska jag unna mig två dagars relaxing på Cape East Spa i Haparanda innan jag tar nattåget tillbaka mot Stockholm och vidare till Oslo. Jag tror det här blir en helt fantastisk resa i gränslandet mellan polarnatt och solens återseende.

Press tour to Koli, Finland

Lily Country Club. I Kløfta en dryg halvtimme från Oslo i närheten av Gardermoen Flygplats ligger den här lilla pärlan som ser ut att komma direkt från Engelska landsbygden. Här finns spa, naturupplevelser, golfbana och inte minst tre restauranger och två barer. Rummen ser helt fantastiska ut oavsett om du bor i standard eller svit. Här ser jag framför mig att jag spenderar en helg med mannen där vi dricker drinkar på terassbaren, går på tur i naturen och testar menyn på restaurang Brasseriet. Lite som att åka till England, fast en halvtimme från lägenheten. Väldigt sustainable!

Tour to Cardiff, Wales

Äventyr i Kongsvinger. Under de senaste två åren har jag satsat på att se så mycket som möjligt av Norge, vi har åkt på flera roadtrip med camper van, åkt på flera dagsturer i veckan under sommarhalvåret för att fiska och besökt alla större norska städer. Men ett område som vi bara åkt förbi är Kongsvinger. Så det är på tiden att vi stannar till där. Under Reiselivsmessen i Oslo fick jag chans att prata med en trevlig kvinna som representerade regionen. Så nu står det på Bucket listen för 2023 att besöka den välbevarande fästningen, beundra glaskonst på Glassverket Magnor, fika på Café Bohem och promenera runt i den gamla bydelen med hus från 1700- och 1800-talet. Her finns tre intressanta övernattningsmöjligheter som skulle passat oss. Högst på listan står PAN Tretopphytter men även det historiska hotellet vid festningen låter väldigt spännande då detta var huset som soldaterna bodde i förr. Ett tredje alternativ är Montebello Camping som det också finns en känd norsk realityserie om.

Akershus Fortress, Oslo

Konsten i Arvika. Från Kongsvinger är det inte så långt till Arvika på andra sidan gränsen. Välkommen till Värmland. Jag har tidigare rest en hel del i Värmland. Men Arvika är lite av en outforskad plats. Om man inte räknar med ett besök på den kultförklarade Arvikafestivalen som arrangerades fram till 2010. För besöket i Arvika tänker jag att vi förvandlar bilen till en liten bobil som vi gör några gånger per år och fricampar och fiskar i skogarna runt Arvika, vandrar i Glaskogens Naturreservat – och jag får utlopp för mitt konstintresse genom att besöka Rackstadmuseet, Arvika Konsthantverk och Galleri Pi. Vi ses snart Arvika!

Press tour to Karlstad

EUROPE

Lodz – The hidden gem of Poland. Det är inte ofta jag ramlar över helt nya städer som jag aldrig hört talas om innan, speciellt inte i Europa och speciellt inte när det är landets tredje största stad! Så det är staden blev jag naturligtvis väldigt nyfiken på. Namnet betyder båt på polska men varför vet man inte riktigt då det ligger mitt i landet långt från havet. Här vill jag uppleva allt som staden erbjuder och jag hoppas att Lodz.Travel kan hjälpa mig att hitta de allra bästa upplevelserna, gärna med fokus på konst – och såklart reser jag med tåg. Flyger gör jag bara när det inte finns något rimligt alternativ. I den bästa av världar hade jag också kombinerat Lodz med Krakow och Wroclaw som är två städer som fokuserar mycket på konst så de två hade varit perfekt för min reportageserie: Art & the city.

Streets of Warsaw

Liepaja i Lettland. Åh som jag längtar efter att får resa runt i Lettland lite mer hittills har jag bara varit på weekend i Riga och på festival i Salacgriva uppe i norr. Jag längtar efter att gå på stränderna och leta bärnsten, se vackra naturområdet Bernati, ruinerna i Grobina och de unika skulpturerna i Cirava Park. Bild jag inbjuden på pressresa hit så lovar jag att alla som följer mig kommer vilja åka till Liepaja! Hit går det utmärkt att ersätta flyg med båt från Sverige.

Positivus Festival, Latvia

Dresden & Wiesbaden. Nu kommer vi till två Tyska städer som jag ofta får frågor om i mitt jobb som tågbokningsansvarig på resebyrå – men också två städer som jag ännu inte hunnit besöka själv. Två minuter på tågstationen i Dresden räknas inte. I Dresden vill jag fokusera på de otroliga byggnaderna, staden verkar faktiskt inte helt olik Wien som är min absoluta favorit när det gäller pråliga byggnader. En tour längs med floden Elbland är ett måste med slott, vingårdar och botaniska trädgårdar. I´m sold! Från Dresden till Wiesbaden (vid floden Rhen) tar det ca 5 timmar med tåg via Frankfurt. Så dessa två städer blir perfekt att besöka i en kombinerad resa genom tyskland – med tåg!

Press tour to Celle, Germany

Aberdeenshire on tour. Känns så märkligt att jag ännu inte besökt Skottland. Irland, England och Wales har jag rest mycket i, men aldrig i Skottland. Närmast jag varit är Newcastle för en herrans massa år sedan. Så en Skottlandstur är verkligen på tiden att jag får till. Speciellt eftersom det är en av de platser vi säljer mest allra flest resor till på resebyrån där jag jobbar. Här vill jag gå all in på slott och fluffiga kor. Whiskey gillar jag inte.

Another fluffy cow, Pico, Azores

Fyrstjärnigt på Teneriffa. Kanarieöarna är verkligen inte en ögrupp jag rest ofta till. Faktiskt bara en endaste gång och då gick resan till fina vindsurfingparadiset Fuerteventura. Men i år går faktiskt resan till Teneriffa då jag hade turen att vinna en 3-nätters övernattning på fyrstjärniga Be Live Orotava i Puerto de la Cruz – som för övrigt var ett av de platserna som min mormor reste en del till så det ska bli extra kul att få åka dit!

Fuerteventura in 2010

THE WORLD

Visit Anchorage & Alaska. En plats som känns så exotisk, men ändå inte helt olik nordnorge på något vis. Norrsken, spektakulär natur och vildmarksliv. Jag hoppas verkligen verkligen verkligen att jag lyckas få ihop den budget som resan kräver och flyga (ja det är det alternativet som gäller för den här turen) till Anchorage där jag planerar att ta tåget vidare upp till Fairbanks, med några utvalda stopp på vägen. Jag fick så fin kontakt med turistchefen på Visit Anchorage så ska kontakta henne igen för att planera den allra bästa resan dit.

Aurora Borealis at Senja, Norway

Indonesien – more then Bali. Norges största resemässa TravelXpo träffade jag den svenska resebyrån Asien Paradisresor och drömde mig tillbaka till Bali och Giliöarna. Fantastisk natur, fantastisk kultur – och fantastisk mat. Jag älskar rätten nasi goreng och skulle nog kunna äta det morgon, middag, kväll – precis som det serveras där. Hela tiden med andra ord. Indonesien är så mycket mer än Bali och det är viktigt att belysa. Jag drömmer i smyg om att få se gigantödlorna på Komodo, men vet inte helt om det är så himla bra att störa dom egentligen. Kanske ska dom få ha sin ö i fred och turisterna kan åka till andra platser. Java, Lombok, Maluku & Papua och Kalimantan är jag så nyfiken på. Speciellt det sistnämnda som den indonesiska delen av Borneo.

Monkey forest, Ubud, Bali

Magical Peru. Åh detta magiska land, med heliga byar uppe bland molnen, regnbågsberg och flytande städer. Mne det finns också platser som kanske är lite mindre kända som Huascarans nationalpark som också den finns på Unescos världsarvslista, dalen Callejón de Huaylas, bergen i Choquequirao och de många andra bortglömda ruinerna som faktiskt är minst lika imponerande som mäktiga Machu Picchu. Och framför allt, ett bra alternativ till turistexplosionen Rainbow Mountain – Palccoyo Mountain. Next stop: Tour de Peru (fingers crossed!).

Arenal, Costa Rica, 2011

High and Far Ethiopian Tours. Sist men inte minst fick jag ett supertips som jag aldrig hört talas om förut. Lalibela – även kallat Afrikas Petra. En så spännande plats med klippkyrkor. Skapade ur berget. Googla på Lalibela, bilderna är väldigt fascinerande. Jag har tidigare varit i huvudstaden Addis Abeba, men bara i drygt 24 timmar då flyget missades och nästa inte gick förrän ett dygn senare. Men det var jag bara glad för då vi både hann säga hej till världens första människa – Lucy och se den (då) nya Star Wars filmen i 3D. Livets kontraster.

Addis Abeba, Ethiopia, 2015

 

LÄS OCKSÅ

Destination hotspots in 2022: https://worldbytina.se/2022/03/13/travel-match-hot-spots-2022/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.