MÜNCHEN | OKTOBERFEST & BEYOND

OKTOBERFEST & BEYOND. Årets upplaga av Oktoberfesten slog alla rekord i besökare. Över 7 miljoner! Men München är definitivt en stad att besöka året runt – även om just den tyska folkfesten ”ölfesten” är årets största happening och definitivt en fest utöver det vanliga. En fest som bör stå med på allas bucket list. Står den med på din?

OKTOBERFEST NR 188
…eller d’Wiesn som tyskarna kallar det firas varje år under två veckor på Theresienwiese – uppkallad efter den bayerska prinsessan som gifte sig här, därav festen. Att det heter oktoberfest är egentligen väldigt missvisande eftersom det startar i September – anledningen är helt enkelt för att det är bättre väder. Och snacka om tur med vädret, stekande septembersol under hela vår vistelse! Tänk om det bayerska kungaparet visste att deras fest pågår fortfarande, 213 år och 188 fester senare. Årets fest slog rekord med över 7 miljoner besökare (jag var en av dom) och ungefär lika många liter öl gick åt (jag var ansvarig för minst 3 liter). För mer säkra källor rekommenderar jag google då statistiken inte har hunnit publicerats då detta skrivs.

FUN FOR ALL – FREE FOR ALL
Marknad, karuseller, hästar, dekorerade pepparkakor, kringlor, lederhosen och dirndl-klänningar på var och varannan person – och öl – enorma mängder öl. Och grillande kycklingar. Nu snackar vi festivalstämning!

Oide Wiesn. I denna egna lilla del av området kan du uppleva den historiska oktoberfesten, med äldre karuseller, musik och öl ur lerkrus. Inträde ca 4 euro.

Teufelsrad. The devils wheel eller Devils vagina (internskämt). Helt sjuk karusell sök på google och se till att titta på en med engelsk översättning. Kommentarerna is the shit! Räkna med lite kö för att få se spaktaklet.

Inträdet till Oktoberfesten är helt gratis(!), karuseller, mat och öl till självkostnadspris.

FOOD & BEER GARDENS
Det är lagom att gå in strax innan lunch för att undvika de värsta köerna, trots mängden besökare är det relativt luftigt under dagtid. Under eftermiddagen börjar folket strömma in med riktning mot de populära öltälten. För mat och öl innan festen drar igång rekommenderar någon eller några av de många beer gardens. Här dricks det öl i stora glas och kalasas på grillade kycklingar och kartoffelsallad. En liter öl kostar omkring 15 euro.

Ochsenbraterei är ett bra val för kött och Fischer Vroni för fisk. Ja det hörs ju på namnet. Vill man ha något mer exklusivt med bayerska specialiteter är Käfer Tent ett bra val.

PARTY PARTY
Hacker-Festzelt eller Hackerzelt – der Himmel der Bayern – himmelstältet som känns igen med sin blå himmel med vita moln. Partytältet no 1. Här bör man boka bord, helst redan i maj då bokningarna öppnar. Men det går att chansa och knö sig ner tillsammans med några andra glada festivalare eller göra som oss, hänga runt scenen där schlager och diverse tyska dängor spelas för fullt. Sista ölbeställningen är vid 22 och 22.30 stänger festen ned – då är det dags att bege sig ut i Münchens nattliv för den som vill festa vidare.

MÜNCHEN BEYOND OKTOBERFEST

Asamkirche also known as St. Johann Nepomuk Kirche från 1733. Barock och rokoko, väldigt mörkt och utsmyckad. Svårt att inte bli imponerad oavsett om du är intresserad av kyrkor eller inte.

Andy’s Krablergarten – med ett urval av 20(!) olika varianter av den traditionella rätten schnitzel kan mina amerikanska vänner intyga att det här var väldigt bra, och portionerna enorma. Dessutom supermysig beer garden under kastanjeträden.

Hofgarden & English Garden. Två vackra parker, den ena fylld av planteringar och välskötta gångar och gräsmattor tillhörande kungliga residens och stadshus. Gillar man pampiga inredningar och historisk konst kan man också ta en guidad tur inne i det vackra stadspalatset. Den andra parken benämns som en av världens största stadsparker men en älv man kan surfa (!) på, en trevlig (och stor!) beergarden och promenadstigar genom skogar, ängar och runt en sjö. Känns som att du är ute på landsbygden inte alls i Tysklands tredje stad med en helt sjuk ölfestival bara några kvarter därifrån.

Gone surfing. Som jag nämner ovan kan man alltså surfa mitt i München. Cool grej! Eisbachwelle ligger precis vid ingången till English Garden vid konstmuseet Haus der Kunst. Det finns fler ställen längs med floden men detta verkade vara det mest populära och med den ”högsta” vågen. Ps. Glöm inte våtdräkten. Vattnet är iskallt. Varav namnet – isvågen.

Cotidiano – organic restaurant. Perfekt för frukost, brunch eller lunch. Tänk avokadotoast, vegan ”chicken”, detox smoothies och bowls i alla varianter. För den som ändå vill ha en liten touch av onyttighet i livet så gör dom också väldigt bra drinkar. Kan rekommendera Lavender Spritz. Cotodiana är en kedja som finns på flera platser i München och övriga Tyskland. Bland annat i Hamburg och Kiel.

Deutsche Eiche – traditionell bayersk (bavarian) mat och öl. Väldigt tyskt med inredning i rustikt trä – oktoberfest året runt. Extra bonus för sin gay-friendly attityd! Baren hör till hotellet med samma namn som också har en rooftop bar.

BOOK A GUIDE
Behöver du en lokal guide kan jag tipsa om Marion Mueller som har stenkoll på läget, pratar utmärkt engelska och har all inside information. När hon inte har grupper runt om i världen visar hon gärna upp sin hemstad München – och alla highlights från Oktoberfest. Kontakt: contact@traveltreasuresbymarion.com

TRAINTROTTER
Det är väldigt enkelt att ta tåget till Oktoberfesten och till München generellt. Dessutom är både Köpenhamn och Hamburg utmärkta stopp på vägen. Som exempel går det fint att åka Oslo/Göteborg/Stockholm – Köpenhamn – Hamburg – München. Mellan Stockholm och Hamburg samt Hamburg och München går det även nattåg om man önskar det istället för övernattning i Köpenhamn och/eller i Hamburg på vägen ner eller tillbaka. Tågturen Köpenhamn – Hamburg – München tar ca 12 timmar med byte i Hamburg och bokas via bahn.com eller personligen av mig på togreiser.no.

LÄS OCKSÅ

Köpenhamn Nørrebro: https://worldbytina.se/2022/06/18/copenhagen-norrebro/

Hamburg Hafen City: https://worldbytina.se/2022/07/25/hamburg-hafen-city/

Zürich: https://worldbytina.se/2013/05/20/switzerland-zurich/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.