DENMARK | FYNSHAV

EUROTRIP 2018: Denmark – Fyn

FYNSHAV
Vår Eurotrip´s sista stopp med övernattning blev på ön Fyn, närmare bestämt Fynshav, Sønderborg i Danmark. Vi parkerade nere i marinan med åsnor som grannar och spenderade kvällen med bad i havet (hade inte haft möjlighet att duscha på tre dar), fiske av krabbor, försök att fånga obefintliga firrar och öldrickande i solnedgång. Fint avslut på en av dom bästaste somrarna jag någonsin haft. Vilket fint ställe. Man behöver verkligen inte bege sig så långt för att hitta vackra stränder, det räcker faktiskt att åka till Danmark för att få ett break från ”hemma” om det är det man är ute efter. Titta på bilderna så förstår ni vad jag menar.

TERRARIET REPTILE ZOO
I danska Vissenbjerg finns några av Skandinaviens allra största samlingar av farliga kräldjur. Vi fick hälsa på grodor, ormar, sköldpaddor, små gulliga apor…och livs levande drakar! Det som var lite speciellt var att många av djuren gick omkring fritt både utomhus och inne så man fick akta sig för att inte snubbla över en sköldpadda eller leguan. Drakarna, eller komodovaranerna var såklart inom lås och bom. Varanerna finns endast vilt på fem öar i Indonesien, Komodoön med dess angränsande öar. Komodovaranen är världens största ödla och har en normallängd på 2-3 meter och en vikt på 70 kg. Det största exemplaret som påträffats mättes till 3,13 meter långt och vägde 166 kilo. Ganska likt en drake eller hur? Inte nog med att dom har 60 sylvassa tänder så är deras saliv så giftigt att dess byten kan dö av ett endaste bett, det kan liknas vid ormars giftkörtlar. Ytterst dödligt med andra ord. För att skydda arten från att dö ut för all framtid har man startat Komodo Dragon Conservation Project som består av 19 institutioner med djurparker runt om i världen som stöttar med avelsprogram och uppfödning. I Sverige. Vad jag vet är Parken Zoo i Eskilstuna det enda stället som har komodovaraner och är med i projektet. Terrariets Reptile Zoo´s komodovaraner föddes 2012 i Barcelona på ett zoo som också ingår i avelsprogrammet. Det beräknas bara finnas ca 3000 vilda komodovaraner kvar i världen och i Komodo National Park är dom skyddade enligt indonesisk lag. Länk till Terrariet Reptile Zoo: http://terrariet.dk

Jag kanske inte har nämnt det förut men en av mina drömresor är just till ögruppen där drakarna bor, Flores och Komodo. Jag försökte få till det när jag var på Bali för två år sedan, men fick inte ihop det tidsmässigt. Nästa gång blir de definitivt en tripp dit! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.