GREECE | MYTH OF MYKONOS

The legendary myth of Mykonos. På 70-talet blev Mykonos en av Europas mest populära öar med never ending parties för dåtidens societetslejon. Det ryktet lever Mykonos i allra högsta grad vidare på. Ön levererar Greklands vackraste stränder och Greklands troligtvis dyraste livsstil.


En resa med fokus på party. En tre år försenad reunion med två fantastiska personer som jag och bästa vännen mötte på (världens bästa!) resa i Indien för snart tio år sedan. Vi har rest ihop varje år sedan dess på olika platser i världen. Pandemin satte stopp för det under en period – men nu äntligen var det dags för nya äventyr. Valet denna gång föll alltså på Mykonos. Europas party ö numero one – i stark konkurrens med Cypern, Mallis och Ibiza. Jag har varit på dem alla och kan med god marginal säga att Mykonos levererar. Men det är stor skillnad på Ibizas gigantiska nattklubbar och 20-åringarnas fylleslag i Ayia Napa. Festandet på Mykonos är något helt annat. Lite vackrare, lite dyrare. Nej, ursäkta mig. MYCKET dyrare.


CHORA – MYKONOS TOWN
Tänk dig att du strosar i smala gränder med vitkalkade kullerstenar, alla hus har blå dörrar och väggarna är täckta av chockrosa bougainvilleas. Välkommen till Chora! Chora är alltså det gamla namnet för Mykonos Town. Man kan lätt första varför detta är många fotografers (och influensers) stora dröm. Framförallt landmärket med de sju ståtliga väderkvarnarna som fortfarande står stadigt till trots för de hårda vindarna. De har stått pall i imponerande 400 år! En annan location som benämns som Mykonos mes romantiska plats är ”Little Venice” där husen står i vattnet och kvällstid dundrar vågorna upp på balkongerna. Inte läge att glömma dörrar och fönster öppna…

Fun fact: De trånga förvirrande gränderna som nästintill liknar en labyrint är förvirrande av en anledning. Detta för att plundrare och sjörövare skulle gå vilse. Ha, smart!

THE RAINBOW ISLAND
På 80-talet, kort efter att 70-talets jetsetters satt Mykonos på kartan blev ön känd för sin LGBT-turism och legendariska gayklubbar. Och det håller i sig! Hört talas om hotell bara för vuxna? Här finns hotell bara för dig som är gay.

Vy från Jackie´O - Mykonos berömda beach club på Super Paradise Beach
Vy från Jackie´O – Mykonos berömda beach club på Super Paradise Beach

WHERE TO GO – JACKIE´O
Namnen på stränderna vinner kanske inga priser för de mest innovativa. Vad sägs om Paradise Beach och närliggande Super Paradise Beach, jag skrattade en del när jag såg vägskyltarna. Men låt inte de något tacky namnen lura dig, den sistnämnda är utnämnd till inte bara Mykonos utan hela Greklands vackraste strand. Där på stranden hittar du Jackie’O – namngiven efter..ja ni fattar galoppen, Jackie Kennedy-Onassis ”the influencer of all influencers”. Jackie var en av dom som var med och skapade ryktet om Mykonos och gjorde den till den trendiga ö den än idag lever upp till. Ta med platinumkortet och förbered dig på en dag i lyx! Pssst. En solsäng här startar från 100 euro…

CATCH OF THE DAY
I Mykonos dricker man Mythos och äter fisk. Ingenting annat är rimligt. Gänget jag reste med har matupplevelser högt upp på listan så valet av restauranger blev utifrån det. Fine dine!

Krama är utnämnd till en av Mykonos bästa restauranger. De erbjuder a la carte och avsmakningsmeny. Maten är inte inspirerad av Grekland utan mer i internationell anda. Mycket fokus på design och under middagen fick vi lyssna till vacker livemusik med fiol. Se till att komma hit strax innan solnedgången, utsikten är beundransvärd! Min favoriträtt här var utan tvekan deras ceviche – så god.

Lucky Fish åt jag en fantastisk fisk-carpaccio av dagens fångst (minns tyvärr inte vilken sorts fisk) kryddad med koriander och massa lime. Även här låg fokus på snygg inredning och vacker dukning. Dinner med det lilla extra!

Observera att bordsbokning krävs på i princip alla restauranger kvällstid under sommarhalvåret. Speciellt populära ställen som dessa två ovan. Väl värda att besöka för att uppleva myten om Mykonos. Även om jag själv egentligen skulle nöjt mig med en kall öl och en souvlaki i hamnen…

WHERE TO STAY
Under vistelsen samlade jag på mig två hotellrekommendationer med lite olika fokus.

Lefteris hotel ligger mitt i smeten, ett par kullerstensgränder och trappor upp från ”partygatan” och hamnen. Det lilla hotellet erbjuder rena fräscha rum och en takterass med magisk utsikt över det alla vill se – Mykonos Town i solnedgång!

Zannis hotel som erbjuder vad jag skulle kalla budgetlyx, detta är ett lite större hotell med pool vilket inte är helt vanligt så nära Mykonos Town där de flesta hotell inte har det utrymmet. Hela staden är i princip byggd på en kulle. Detta hotell ligger några minuter högre upp och kräver därför lite benmuskler, en backe som jag inte var förtjust i. Men hotellets personal var så charmig så det vägde upp.

HOW TO GET HERE
Det kan vara ganska kostsamt att flyga till Mykonos och så vitt jag vet går inga direktflyg hit från Skandinavien. Jag löste det genom att ta direktflyg till Santorini från Oslo. Mellan Mykonos och Santorini tar det ca 4 timmar med färja. Till och från hamnen till Mykonos Town rekommenderar jag definitivt att ta båttaxin ”Seabus” vi gjorde misstaget att ta lokalbussen och herregud vilka väntetider och köer. Inte värt. Ett hett tips är att införskaffa tågkortet (som också gäller på utvalda färjor) ”Interrail Greek Island Pass” och köra en klassisk tåg- och båtluff. Det går faktiskt att ta sig hela vägen till Grekland från Sverige/Norge på bara några få dagar via Italien, även om jag personligen rekommenderar att stanna till på flera platser längst vägen och göra transporten till en del av äventyret.

LÄS OCKSÅ

Ibiza & Formentera: https://worldbytina.se/2014/08/13/ibiza-formentera/

Cypern, Ayia Napa: https://worldbytina.se/2009/07/08/cyprus-ayia-napa/

Palma de Mallorca: https://worldbytina.se/2017/07/20/mallorca-3-days-in-palma/

____________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism

All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.

4 thoughts on “GREECE | MYTH OF MYKONOS

    1. Som jag nämner längst ner i texten så hade jag gärna tagit tåget hela vägen. Dock var detta en resa som varit planerad i flera år men pandemin var i vägen och flygbolaget jag hade valt att boka med erbjöd ingen refund – bara ombokning. Och semesterdagarna räckte inte helt till för ett tågäventyr. Men nästa gång, förhoppningsvis tåg! Eftersom jag dessutom arbetar på tågresebyrå är det lite av en självklarhet att promota tåget 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.