PORTO SANTO. The holy goldy island. Letar du efter ett ekonomiskt och hyfsat klimatsmart alternativ till en kärleksresa eller bara en vacker plats att upptäcka med någon du gillar extra mycket. Då är detta ön för dig. Här kan man vandra, cykla, bada, snorkla, segla, golfa, utforska sandstensgrottor eller bara ligga på beachen och chilla. Vi testade allt. Ja, förutom segling och golf då. Välkommen på upptäcktsfärd till den lilla portugisiska ön i Atlanten utanför Marockos kust, tillhörande Madeira.
WHO, WHY & WHEN
Jag skulle klassa detta som ett resmål för ett par som vill resa på egen hand. Jag skulle kanske inte åkt hit som ensamresenär med risk för att det eventuellt skulle kunna bli lite väl ensamt. Men gillar man sitt eget sällskap eller behöver åka någonstans för att jobba i ensamhet, uppfylla sina författardrömmar, meditera, ”hitta sig själv bla bla bla” – the perfect spot.
När ska man åka hit? Jag skulle säga att detta är en året-runt ö! Men om man inte vill ha det alltför kyligt skulle jag skippa december/januari och satsa främst på en tidig vår eller sen höstresa.
Jag hittade hit efter ett tips av Sveriges bästa resetipsare som alltid prickar in perfekta spots där både helheten och detaljerna är viktiga. Ni har säkert sett henne i TV4´s nyhetsmorgon. Tack Lina Skandevall för att du delar med dig av dina reseskatter!
THE HOLY GOLDY ISLAND
Den heliga ön. Jag det är vad namnet Porto Santo betyder, eller direktöversatt den helig hamnen. Historien berättar att ett skepp och dess besättning tog skydd från en storm på ön, därav namnet. Porto Santo. Så namnet har inte med religion att göra. Ön kallas också för den gyllene ön. Kärt barn har många namn. Ön sträcker sig 11 x 6 kilometer, varav 9 kilometer utgörs av en enorm gyllene sandstrand. Ja ni förstår, ön är väldigt liten till ytan, men med det sagt så finns det massor av aktiviteter och vackra platser att upptäcka. På ön bor ca 5000 personer året runt, vilket tredubblas under sommartid. Jag hade lite svårt att hitta fakta om antalet turister som kommer varje år, men med tanke på de få hotellen så kan jag konstatera att det inte är så väldigt många som övernattar. Antalet som gör dagsutflykter från Madiera är desto flera. Färjan går dagligen (vid bra väder) och tar ca 2,5 timme. Är vädret klart kan man skymta Madeiras skyline i form av höga berg borta i horisonten.
Vart är skräpet? Den gyllene ön med sand som sägs ha läkande egenskaper och kristallklart vatten utan en massa skräp som flyter omkring i havet. Till skillnad från så många andra platser i världen som till exempel det sorgliga plastberget på den i övrigt vackra stranden i Seminyak, Bali. Både jag och min man är helt överens om att detta är den renaste plats vi varit på! Inget skräp (och då menar jag verkligen INGET (!) längs varken diken eller stränder vilket är extremt ovanligt i vår värld. Slår både välstädade Tokyo och Norges kust med hästlängder. Under vår vecka hittade jag bara en felplacerad ölburk uppe i bergen som jag tog med och slängde. Jag har alltid med en påse och plockar skräp i när jag är ute i naturen. Det borde fler ha som vana. Vart öns skräp tar vägen är jag osäker på, men gissar att det fraktas till Madeira eller fastlandet.
THE GOLDEN BEACH
Här finner du en 9 kilometer lång sandstrand med gyllene sand som sägs ha en hälsofrämjande effekt. På vilket vis förstod jag inte riktigt, men kan absolut instämma med att det var extremt välgörande och rogivande att promenera längst med den långa vackra stranden flera gånger per dag. Det blev många kilometer. Ja, mil till och med. Jag gillar stränder som inte är fullsmockade med folk och där man ligger som packade sillar. Här finns ingen chans att det händer. Så många människor får inte plats på ön även om det skulle komma en turistinvasion. Det jag gillade här är att hotellen inte har intagit stora ytor och fyllt med solstolar och parasoll, det utbudet är väldigt begränsat vilket gör att naturens naturliga skönhet får komma fram.
Ett av dom bästa minnena från den här resan är sista dagen då jag vaknade innan soluppgång drog på mig en tunika och gick ner till stranden. Att promenera barfota ett par kilometer på en mer eller mindre öde strand med nån enstaka fågel och en surfare som enda sällskap för att se solen stiga upp ur havet. Minne för livet.
HIKING, BIKING & SNORKELING
Här nedan har jag samlat några av våra bästa upplevelser på ön. Hyr du cykel, satsa på elcykel, så värt i backarna!
Fenda da dona Beja. Detta kanske är Porto Santos bästa ”hidden gem” som inte alls är speciellt gömd längre. Snarare tvärtom. Vilket var tydligt när man såg alla inristningar i sandstenen. Sluta göra sandstensgrafitti – fattar ni inte att stenen tillslut försvinner?! Otroligt häftigt ställe och definitivt den minsta ”canyonen” jag besökt. Ett litet smakprov på drömmen jag har om att besöka de röda sandstensklipporna Antelope Canyon i Arizona.
Miradouro das flores är en utsiktsplats som nås till fots, med cykel eller bil. En av de mer lättillgängliga vandringarna även om det är branta och uppförsbackar upp till toppen med förtrollande utsikt. Observera att det inte är någon vandringsled utan man går längst med en väg, så själva vandringen är inte så wow-ig här. Men väl uppe har man den vackraste utsikten över ön Ilheu da Cal som är ett naturreservat som man inte får besöka. Gillar att det finns restriktioner och att visa platser inte är till för människor. Tummen upp för det.
Praia do Zimbralino. En bit nedanför Miradouro das flores hittar man den här lilla viken med turkost klart vatten och en liten stenstrand. Varning för fallande sten! En otroligt vacker plats och en av de bättre platserna för snorkling runt ön. Vattnet är fullt av fiskar av olika slag, stora som små. Hit kommer man enbart till fots, det går att cykla en bit och sedan gå den sista biten ned till stranden.
Naturliga jacuzzis i Porto das salemas. Vid lågvatten har naturen fixat det så fiffigt att bergen skapar pooler att bada i. Men ha koll på tidvattnet. Det skiljer sig så mycket som nästan två meter på ön. Så var försiktig med vart du lägger väskor och kläder.
Fonte da areia. Här har man skapat en fantastisk lite oas med offentliga grillplatser, kommunalt vatten, toalett, bord, stolar samt odlingar med färska kryddor och grönsaker – ja en liten oas att umgås på – med utsikt över atlanten. Hade vi bott här längre hade detta absilut varit en samlingsplats med grill, vänner och öl medan solen sakta dyker ner i havet.
Väderkvarnarna vid utsiktsplatsen Portela. Härifrån finner man en av öns bästa utsikter över staden och stranden. Vi gjorde misstaget att cykla upp, utan hjälp av el. Och shit vad man fick jobba. Men utsikten var värd det. Såklart!
Mitt på ön finns också ett litet litet zoo för fåglar Quinta das Palmeiras. Djur i bur är inte min grej, men här har man odlat och sett till så växter trivs trots all berg och sandsten. Det här blir en plats för fåglarna att komma till där de får både vatten och skugga. Flera av undulaterna var fria och kunde flyga in och ut som de ville.
Det finns såklart många fler vandringsleder som vi inte hann testa denna gång som till exempel Pico Branco och Pica ana ferreria. De båda har lite mer växtlighet än den annars så ganska torra steniga ön.
CITY CENTRE & COLOMBO COLUMBUS
Självklart finns det en huvudort på ön, med samma namn som hela ön. Varför krångla till det. Här finns en liten hamn som är populär för atlantseglare! Det är faktiskt så de flesta kommer hit till ön, med egen båt. Det var också här, på stranden som upptäcktsresande Christoffer Columbus steg iland med sitt skepp Santa Maria under en av sina många resor. Den historiska händelsen firas varje år under flera dagar i september – Colombus Festival. Vi hade turen att pricka in just denna festighet vilket var kul att få uppleva. Folkfest på stranden när Columbus skepp seglade in till stranden och ekipaget kom iland med en roddbåt, utklädda i tidstypiska kläder, Columbus och hans familj – under pompa och stått. Eller snarare trummor i otakt, men ändå. En happening – alla va där. Ok, kanske inte riktogt alla, men de flesta av öns invånare var nog faktiskt där för att uppleva marknadsvimlet, äta mat och dricka öl samt se på cirkus och eldshow. Ingen entré, helt gratis!
Lyckas man inte pricka in den årliga festivalen så är Museet öppet året runt. Casa Colombo – huset där Columbus bodde tillsammans med sin fru som var fördd och uppväxt på ön, Filipa de Moniz. Man tror att det var här han planerade resan till Indien på 1480-talet, genvägen som skulle förändra världens exportsystem. Men då de hamnade på fel sida världen, i ”nya världen” det som senare kom att bli kallat Amerika. Ja, den storyn har nog alla hört. Något gick ju lite galet med navigeringen där men ändå är det han vi hyllar som världens främsta upptäcktsresande…
EAT & DRINK
Jag skulle inte säga att maten på denna ö var en kulinarisk upplevelse, det vore en lögn. Kött i olika varianter och pommes verkar vara standard. Men dom har världens godaste vitlöksbröd – utan att överdriva!
Bolo do caco är ett helt magiskt lantbröd med massor av smör och vitlök. Alltså så gott! En kväll gick vi ner till restaurangen runt hörnet och beställde take-away-bröd att äta i hotellsängen som snacks. Så ja, så gott var det!
Lupini Beans. Till ören är det standard (tror i hela Portugal) att servera en slags krispig fyrkantig böna, lupinibönor tror jag det heter (svåra att hitta i sverige). Ser ut som gräddkolorna från Brio om ni fattar vad jag menar.
I Portugal dricker man Super Bock och Sagres i små bruna glasflaskor. Här dricker man Coral som är en lokal öl från Madeira. Jag skulle säga att alla smakar ungefär detsamma (beredd på skäll från beer-masters) men finns det lokal öl dricker man lokal öl. Det är sen gammalt. Och klimatsmart.
VILA BALEIRA
Jag skulle tippa på att det bara finns ett 10-tal hotell på ön. Ett av dom är Vila Baleira**** som ligger i byn med samma namn. Återigen, varför krånga till det. Vila Baleira är ett stort hotellkomplex med olika typer av boende, hotellrum, lägenheter och den lyxigare delen med sviter. Hotellet är beläget mitt på den långa sandstranden, ca 4 kilometer från staden Porto Santo. Här finns utomhuspool, inomhuspool, flera barer – ute och inne, cykeluthyrning och spaavdelning (som just nu var under renovering). Frukost ingår i boendet men man kan också välja till halv eller helpension om man skulle önska det. Med tanke på alla armband vi såg på folk så är min gissning att de flesta som kommer hit kör all inclusive. Vi gjorde inte det då vi inte gillar att vara styrda av tider – och att vi hellre äter på lokala hak. Men förstår att man bokar in hela paketet här, utbudet av restauranger runt hotellet var inte så många – det fanns faktiskt bara två, en supercharmig kvarterskrog med världens godaste bröd och en pizzeria som serverade suberb bolognese. Men, misströsta inte, det är väldigt enkelt att ta buss eller taxi till ”city” som har större utbud. Räkna dock med att ön går och lägger sig vid 22. Det enda ljud som hörs är från hotellets egna lilla ”nattklubb”. Som sagt, perfekt resmål för avkoppling!
RES MED FOLKEFERIE
Den danska resebyrån Folkeferie (som nyligen lanserat sig i Sverige!) är ett av väldigt få bolag som har direktflyg hit som inte kräver mellanlandning i Portugal eller på Madeira. Då vårt besök där ingick i ett samarbete har jag fått en rabattkod att dela med mig av. Avresa sker från Kastrup.
Kampanjkoden gäller bokningar t.o.m. 22/10 2024 och ger SEK 1400 rabatt per person på våra resor till Porto Santo i avreseperioden 9/2 – 25/7 2025. Just nu kan man dessutom få gratis uppgradering till All Inclusive på Hotel Vila Baleira i avreseperioden 27/4 – 20/6 2025.
Läs mer här: https://www.folkeferie.se/special/world-by-tina/porto-santo/
Kampanjkod: TINA2025
LÄS OCKSÅ
Azorerna – Sao MIguel – den gröna ön: https://worldbytina.se/2017/12/24/azores-sao-miquel/
Azorerna – Faial – den blå ön: https://worldbytina.se/2017/12/31/azores-faial/
Azorerna – Pico – den grå ön: https://worldbytina.se/2017/12/28/azores-pico/
____________________________________
WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg, konst och hållbar turism. Följ mig gärna på facebook och på instagram.
#reseblogg #artandthecity #traintrotter #worldbytina #hållbarturism
All photos in the article are photographed by me Tina Wetterskog and may not be published without permission. Does not apply to shared links.