VIVE LA PARIS

Tre dagar i kärlekens stad. Upplev Paris med sina vackra takåsar, historiska byggnader, det världsberömda franska köket med escargots och grodlår – och inte minst exklusiva viner. Låter det som en resa för mig? Nja. Häng istället med på en tur genom Paris charmiga gator på mitt vis, utan lyxkrogar och shopping på Champs Élysée.

MONTMATRE

Vi checkade in i vad jag misstänker kan ha varit Montmatres skruttigaste och minsta hotellrum. Men vad gör det. Man upplever inte en stad via ett hotellrum. Det bästa var att det var centralt beläget – precis nedanför Sacre Coeur med sina vaktande drakar. Köp med croissanter från närmaste bageri och ta en promenad uppför kullen där du kan betrakta staden från ovan – eller bara strosa runt i de gamla konstnärskvarteren. Missa inte heller den afrikanska matmarknaden, där är på gränsen till hysterisk med kryddor, grönsaker och levande hönor.

CHAMPS ELYSEE & L´ARC TRIUMPHE

Vill en inte spendera hela sin reskassa på en fancy middag på lyxiga gatan Champs Élysée kan en åtminstone kosta på sig en flarra rött. Lite lyx i tillvaron får en ju unna sig. På rimlig nivå. Och sen promenera vidare upp till (kanske?) världens största rondell. Triumfbågen.

LE TOUR EIFFEL

Ingen resa till Paris är väl godkänd om en inte besökt Le Tour Eiffel – det 324 meter höga byggnadsverket som sedan 1889 varit Paris, ja kanske till och med hela Frankrikes främsta landmärke. Tips! Se det både på dagtid och när natten faller på. Ljusshowen är rätt mäktig.

LOUVREN

Världens kanske mest berömda tavla på världens kanske mest berömda konstmuseum. Mona Lisa av Leonardo Da Vinci. Var beredd att knuffas för att ens få en skymt av det pyttelilla mästerverket. Så mycket mindre än jag förväntat mig. Och så mycket mer japanska turister med selfiesticks. Ps. Jag kommer alltid ha en hemlig dröm om att inreda mitt sovrum precis som Napoleon.

BAR & NIGHTLIFE

Drick billig öl på Chateau Rouge (Montmatre). Drick jäkligt dyr öl på Moulin Rouge.

PARISIAN FOOD

Första kvällen hittade vi en liten restaurang precis vid Eiffeltornet. Kändes väldigt ”fransk”. Maten var dock ingen höjdare i min smak. Beställde 3-rätters, till förrätt fick jag en ankterrine som luktade kattmat, till huvudrätt ett kycklinglår som var sådär i smaken och till efterrätt en överlagrad camembert. Det var min första upplevelse av det franska köket – med risk för att låta något gnällig. I Montparnasse ligger en av alla Hippopotamous – ett franskt steakhouse som funnits sedan 1968. Här rekommenderar jag resenärer att gå som kanske inte är överförtjusta i klassisk fransk matlagning. Fokus på kött och fisk.

_____

RESEDAGBOK

DAG 1

Åkte hemifrån ruskigt tidigt på torsdagsmorgonen, vid 4-tiden på natten. Tog flyget från Landvetter, mellanlandning på Arlanda för att slutligen landa på Charles de Gaulle, Paris. Det första vi gjorde när vi kom fram var att leta upp tåg in till city och därefter letade vi upp vilken metro-linje som gick till vårt hotell. Gick väldigt smidigt, vips så var vi framme i Montmartre, Chateau Rouge där vårt hotell var placerat, mitt i  ”Lilla Africa”. Ett budget hotell, väldigt basic, fyra väggar och en säng typ, extremt litet rum – med utsikt in i en husvägg. Men billigt är bra. Jag ser inte vitsen med att lägga flera tusen på att bo på fina hotell – man är ju knappt där ändå.

Första promenaden gick upp till toppen av Montmartre, till den vackra, vita och mäktiga kyrkan Sacre Coeur ligger. Jäklar vilken utsikt! Man såg ut över hela Paris. Efter den lilla utflykten upp för hundra trappor vandrade vi runt på den afrikanska marknaden bland fiskar, grönsaker och slaktare. Luktade blä. Sen blev det dags att åka till Eiffeltornet (såklart!). Damn vilket ståtligt byggnadsverk. Det är stort, det är detaljer – ja ganska så fantastiskt. Blev höjdrädd och fick svindel bara av att titta upp. När hungern kröp på hittade vi ett liten ”fransk” restaurang i närheten av tornet. Ingen höjdare. Efter maten tog vi oss tillbaka till ”vårt” kvarter i Montmartre – letade upp en pub och drack öl. Blev en tidig kväll – så vansinnigt trötta.

DAG 2

efter 12 timmars sömn vaknade vi. Dags att utforska Paris. Men först en croissant-frukost på hotellet. Efter frukosten gick vi upp för att titta på utsikten från Sacre Coeur igen – så förtrollande. Passade även på att kika runt i konstnärskvarteren och alla små gator och butiker, påminde lite om Gamla Stan i Stockholm med sina smala gränder, gatulampor, gula hus och smidesdetaljer. Därefter letade vi upp det gigantiska konstmuseet Louvren – jag ville så hemskt gärna se Mona Lisa irl. Vi hade tur, nästan ingen kö alls. Gick igenom skulpturavdelningen först, sen till Napoleons inredda rum – precis så vill jag bo! – guld, sammet, takmålningar, kristallkronor. Wow-feeling! Konsthallarna med alla jättetavlor var också extremt mäktigt, kan knappt förklara hur stort det var. Man kände sig rätt liten. Mona Lisa fanns där – kul att ha fått se henne. Men helt ärligt så fattar jag inte riktigt grejen med att just den tavlan är så väldigt berömd och omtalad…finns ju hundratals andra minst lika fantastiska.

Efter ett par timmar på Louvren vandrade vi runt i fina parker, fontäner, skulpturer, såg parisehjulet, tittade på obelixen (där giljotinen stod under franska revolutionen) och gick längst med hela Champs Èlysée – hela vägen upp till triumfbågen. Rätt trötta i benen efter den promenaden, så trötta att vi inte orkade gå upp för alla trappor för att se utsikten – hittade en restaurang istället. Efter maten drack vi varm choklad och kaffe vid floden Siene och virrade omkring runt Moderna Museet – där jag hade fått för mig att den färgglada Stravinsky-fontänen låg – helt fel – låg visst på ett helt annat ställe (fast det fick jag inte reda på förrän vi kom hem). Innan vi tog oss tillbaka till hotellet innan kvällens utgång åkte vi och tittade på det berömda Moulin Rouge. Och drack öl. STORA öl.

På kvällen gick vi upp till Sacre Coeur (för tredje gången!) och tittade ut över Paris i ett ljushav. Vackert. Kyrkan var också upplyst och väldigt fin. Man såg Eiffeltornet – och hur stort det var i jämförelse med resten av staden. Drack öl resten av kvällen, på tre olika ställen i Montmartre.

DAG 3

Vaknade (med öl-huvud). Coca-cola & croissant fick oss att vakna till liv. Åkte ut till ön som ligger i Siene och tittade på Notre Dame, var även inne i katedralen. Efter den lilla utflykten åkte vi till Montparnasse och ställde oss i kö för att se katakomberna inne i berget – tusentals skelett, benknotor och skallar som är organiserade i mönster, som skulpturer. Lät väldigt fascinerande. Vi stod i kö i typ 20 minuter sen tröttande vi. Köer är så trååååkigt. Istället tog vi oss till Montparnasse huvudgata och åt 3-rätters middag, mitt på dan. Några timmar senare begav vi oss mot flygplatsen – mellanlandning i Frankfurt och sen vidare till Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.