THE COPENHAGEN DIARY

En solig vårhelg i maj 2014

DAG 1. Vi hoppade på en buss från Helsingborg som tog oss över bron till Köpenhamn. Hade säkert varit snabbare att ta båt + tåg. Men bussen var billig och vi slapp byta fordon. Virrade runt en stund i stan eftersom K ignorerat mitt förslag att införskaffa en karta. Efter en ganska lång stunds virrande hittade vi till hotellet, i närheten av Ströget och Nyhavn. Perfekt. Ett av två WakeUp Copenhagen hotell (nu har jag bott på båda) fast detta hade betydligt bättre läge, det andra ligger närmare stationen och Tivoli. Vi startade fredagskvällen med ett par öl i soliga Nyhavn med livemusik och hundratals människor. När solen gått ner bakom dom färgglada husen gick vi på matjakt. Hamnade på ett ställe som hette Geist vid Kongens Nytorv – det visade sig vara värsta lyxkrogen och ägd av en kändiskock (läste jag nu i efterhand). Vi blev varnade av andra gäster redan innan vi fått maten att portionerna är pyttepyttesmå – men värda varenda krona. Helt rätt! Fruktansvärt gott. Åt en sallad med enbart sparris och gurka och några droppar sås – så himla enkelt – men jag hade aldrig fått till dom smakerna. Mätta och belåtna (eller åtminstone belåtna) fortsatte vi ut i Köpenhamnsnatten och hamnade på en bar full av fulla danskar som skålade hej vilt med oss. The Saloon. Inte ett ställe jag skulle rekommendera. Musiken sög. Avslutade natten på en klubb med barhäng och bättre musik.

DAG 2. Gick ut till Kastellet, parken med ån som ser ut som en stjärna – och letade upp Den lille havfruen, tog några havfrue-selfies och gjorde mermaid-poser. Promenerade lite till och hamnade slutligen i Nyhavn igen för frukostöl och lunch – allt i ett. Sen lite shopping på Ströget, ja väldigt lite shopping, besökte bara en butik och det var Lego butiken (inte min vilja som ledde oss hit). K var som ett barn på julafton. Nästa mål för dagen var Christiania – hamnade mitt i en cykelkortege som ledde oss fram till entrén. På vägen hann vi med en loppis och bubble tea. Inne i Christiania var det värsta festivalfeelingen, öl, musik, strålande sol – hej Green Light District. Efter flertalet timmar med en öl i handen liggandes i gröngräset uppe på en kulle vandrade vi tillbaka mot city. Middagsdags. Hittade en Mexikansk restaurang med fantastisk mat, tema kött & Corona. Chicos Cantina. Suveränt ställe för mat och drinkar + att servitrisen hade världens coolaste frisyr. Hamnade i matkoma och gick hem till hotellet och sov i två timmar – vaknade upp vid 11-tiden på kvällen och gjorde oss redo för Copenhagen-night-out. Lekte lite vid #happywall (kolla in hashtagen så fattar ni vad jag menar) och hamnade sen på bargatan Ved Strand och drack Mojito på Kolonien.

DAG 3. Checkade ut och gick sen genom halva Köpenhamn för att försöka hitta ett brunchställe som jag googlat fram skulle vara det bästa ever. Uppe vid Österbro. Inga bussar, inga taxis fanns tillgängliga då hela stan var avstängt för Köpenhamn Marathon (helt missat) – galet mycket människor ute på gatorna, både hejande och springande.  Efter en timme dök brunchstället upp framför oss – och det var precis lika fantastiskt som jag blivit lovad av google. Bacon, äggröra, färsk frukt & bär, korv, färsk potatis, grekisk yoghurt, citronbakelse och mynta lemonad. Brunch-heaven. Jättesynd bara att jag glömde memorera namnet. Det var ungefär vad vi hann med den dagen – efter att vi ätit oss proppmätta promenerade vi tillbaka genom stan och alla maratonlöpare för att hinna med 14.32 tåget till Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.