GRAND BUDAPEST

WELCOME TO THE GRAND BUDAPEST – a travel story from World by Tina´s point of view. 

RADAY – THE PLACE TO BE
Efter att vi landat haffade vi tag på en taxi som tog oss direkt till hotellet – Hotel City Inn (centralt och extremt prisvärt, 1400 kr per person för 4 nätter!) – ett snabbt ombyte senare satte vi kurs mot Raday – pub och restauranggatan. Stället vi siktade in oss på, Puder, var tyvärr helt fullbokat, på en onsdag, det tyckte vi var märkligt. Så vi hamnade istället på ett av restaurangerna bredvid, en italiensk trattoria som serverade gulash, inte den bästa i världen – men ätbar.

SZIMPLA KERT
Efter mat kommer öl, så vi drog vidare till en av dom coola ruinpubarna, pubar som ligger i gamla nedgångna byggnader. Den mest kända av dom, Szimpla Kert, herregud vilket coolt ställe, som en enda stor labyrint med två våningar och en bar i varje vrå. Här bestämde vi oss för att stanna, ända tills dom stängde typ 4 på morgonen. Då hade vi hunnit bli polare med två tjejer från Österrike, en kille från Schweiz och en från Mora.

RIVER DONAU
Lite väl trötta efter gårdagen bestämde vi oss för att ta en promenad längst med vattnet, över till andra sidan – Buda. Budapest består av två delar, Buda och Pest mitt i mellan flyter floden Donau. Flertalet broar binder dom båda delarna samman. Jag rekommenderar att bo på Pest sidan, där ligger allt skoj både dagtid och nattetid, även om Buda var vackert med slottet, utsikten över till andra sidan och kyrkan som såg ut som ett disneyslott. Till lunch gjorde jag misstaget att beställa in surkålsdolmar. Det gör jag inte om! Efter att vi nästan blåst bort i några timmar gick vi tillbaka över en av broarna till största shoppinggatan Vaci Utca. Här blandas marknadsstånd med exclusiva fancy butiker. Vi hittade langos – som kompensation för den misslyckade lunchen.  Efter lite butikskollande och secondhandande bestämde vi oss för att göra ett nytt försök på stället som var fullbokat dagen innan – en Bloody Mary på Puder. Check.

SIR LANCELOT
För kvällens upplevelse hade resepolaren kollat upp en medeltidsrestaurang, det lät ju skoj så dit begav vi oss. Vi fick se magdansare, elddansös, spåkvinnor, en galen enuck och två riddare som tvingade upp mig på ett bord för att tillägna mig en kärlekssång, jag höll på att dö skämsdöden samtidigt som det danska paret bredvid oss höll på att skratta ihjäl sig. Och maten, herregud så mycket mat, 4-rätters med öl, whiskey, scones, soppa, revben, kycklingvingar, grönsaker och världens största morotskaka till efterrätt. Och allt för dryga 160 kr. Önskas en upplevelserik kväll med god mat, besök Sir Lancelot.

 

 
WHEN IN BUDAPEST – SPA! 
Solen skiner, hotellfrukosten intagen, dags för spa! Att besöka ett Ungerskt spa kändes som ett måste, det fanns massor att välja på, vi valde stället alla turister går till, det gula, Szechenyi Baths. Gula linjen till gula huset. Vi nöjde oss då inte med vanligt inträde, okej vi kanske blev pålurade ett inte helt nödvändigt spa-paket med vip-lounge – men det var det helt klart värt, 10-sorters frukter, ingefärste och tillgång till alla 20-talet pooler för under 500 kr.  Favoriten var helt klart den 38 gradiga utomhuspoolen uppvärmd helt naturligt, enda minuset var den ständiga fis-doften av svavel. Efter att vi plaskat runt där i typ en timme såg vi skylten som rekommenderade max 20 minuters bad. Så vi gick upp.

CAVES DOWN UNDER
Efter badet plockade vi fram guideboken och gjorde upp en plan för resten av eftermiddagen. Så här blev den planen. Heroes Square, åka metro, dricka öl, gå vilse i Buda Hills, besöka Szemlőhegyi-grottorna, promenera längst med Donau, käka så mycket mat du kan äta på Troffé grill, beundra Parlamentshuset och fotografera frihetsskorna – till minne av alla som under andra världskriget var tvungna att ta av sig skorna för att sedan skjutas till döds ner i vattnet.

ÖTKERT RUIN BAR
Kvällen spenderades på ytterligare en ruinbar, Ötkert – som beskrevs som en ”ruin bar for grown-ups”. Och ja, så kändes det väl, lite bättre drinkar, lite äldre folk, inte lika galet. Ps. jag gillade Szimpla Kert bättre – men detta ställe är helt klart värt en drink, min rekommendation är en Crazy 88. Idag körde vi inte party all night – utan istället hamnade vi på en vinbar runt hörnet från hotellet där vi käkade ostbricka och pratade om livet.

 

ST STEPHENS & HUNGARIAN SCHNAPPS
Fördelen med att resa med någon som är morgonpigg är att vi hann med tusen grejer varje dag. Redan innan tolvslaget hade vi hunnit med att gå upp typ tusen trappsteg i ett av St Stephens Basilicans torn för att beundra Budapest from above, sett en mumifierad underarm samt käkat lunch i form av en hälsodrink på en solig uteservering på Vaci. På eftermiddagen bestämde vi oss mest för att strosa omkring, hänga på en öl & mat festival och äta lyxmat på Buddha Bar. På väg någonstans – ja vi strosade ju mest omkring planlöst – så ramlade vi på Fat Mo´s, top 6 av barer i staden – enligt vår guidebok. Vi drack deras specialöl och blev polare med bartendertjejen som var imponerad över att vår bok tipsade om baren. Efter typ, ja ganska många öl bestämde vi oss för att kolla in någon annat ställe i närheten – och leta efter cigaretter – vilket var hopplöst då det är speciella tobacco-shops som gäller. Dom finns tydligen överallt – och jag är tydligen blind. Vi hittade öl på ett ställe. Cigaretter på ett annat. Och sen hamnade vi på Fat Mo´s igen, då hade livemusiken satt igång och bartendertjejen blev så glad att hon kramade om oss. Tips. Drick inte ungersk snaps. Smakar jätteilla och gör att en ramlar av stolen – bokstavligt talat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.