WELCOME TO THE GRAND BUDAPEST – a travel story from World by Tina´s point of view.
RADAY – THE PLACE TO BE
Efter att vi landat haffade vi tag på en taxi som tog oss direkt till hotellet – Hotel City Inn (centralt och extremt prisvärt, 1400 kr per person för 4 nätter!) – ett snabbt ombyte senare satte vi kurs mot Raday – pub och restauranggatan. Stället vi siktade in oss på, Puder, var tyvärr helt fullbokat, på en onsdag, det tyckte vi var märkligt. Så vi hamnade istället på ett av restaurangerna bredvid, en italiensk trattoria som serverade gulash, inte den bästa i världen – men ätbar.
SZIMPLA KERT
Efter mat kommer öl, så vi drog vidare till en av dom coola ruinpubarna, pubar som ligger i gamla nedgångna byggnader. Den mest kända av dom, Szimpla Kert, herregud vilket coolt ställe, som en enda stor labyrint med två våningar och en bar i varje vrå. Här bestämde vi oss för att stanna, ända tills dom stängde typ 4 på morgonen. Då hade vi hunnit bli polare med två tjejer från Österrike, en kille från Schweiz och en från Mora.
RIVER DONAU
Lite väl trötta efter gårdagen bestämde vi oss för att ta en promenad längst med vattnet, över till andra sidan – Buda. Budapest består av två delar, Buda och Pest mitt i mellan flyter floden Donau. Flertalet broar binder dom båda delarna samman. Jag rekommenderar att bo på Pest sidan, där ligger allt skoj både dagtid och nattetid, även om Buda var vackert med slottet, utsikten över till andra sidan och kyrkan som såg ut som ett disneyslott. Till lunch gjorde jag misstaget att beställa in surkålsdolmar. Det gör jag inte om! Efter att vi nästan blåst bort i några timmar gick vi tillbaka över en av broarna till största shoppinggatan Vaci Utca. Här blandas marknadsstånd med exclusiva fancy butiker. Vi hittade langos – som kompensation för den misslyckade lunchen. Efter lite butikskollande och secondhandande bestämde vi oss för att göra ett nytt försök på stället som var fullbokat dagen innan – en Bloody Mary på Puder. Check.
SIR LANCELOT
För kvällens upplevelse hade resepolaren kollat upp en medeltidsrestaurang, det lät ju skoj så dit begav vi oss. Vi fick se magdansare, elddansös, spåkvinnor, en galen enuck och två riddare som tvingade upp mig på ett bord för att tillägna mig en kärlekssång, jag höll på att dö skämsdöden samtidigt som det danska paret bredvid oss höll på att skratta ihjäl sig. Och maten, herregud så mycket mat, 4-rätters med öl, whiskey, scones, soppa, revben, kycklingvingar, grönsaker och världens största morotskaka till efterrätt. Och allt för dryga 160 kr. Önskas en upplevelserik kväll med god mat, besök Sir Lancelot.
CAVES DOWN UNDER
Efter badet plockade vi fram guideboken och gjorde upp en plan för resten av eftermiddagen. Så här blev den planen. Heroes Square, åka metro, dricka öl, gå vilse i Buda Hills, besöka Szemlőhegyi-grottorna, promenera längst med Donau, käka så mycket mat du kan äta på Troffé grill, beundra Parlamentshuset och fotografera frihetsskorna – till minne av alla som under andra världskriget var tvungna att ta av sig skorna för att sedan skjutas till döds ner i vattnet.
ÖTKERT RUIN BAR
Kvällen spenderades på ytterligare en ruinbar, Ötkert – som beskrevs som en ”ruin bar for grown-ups”. Och ja, så kändes det väl, lite bättre drinkar, lite äldre folk, inte lika galet. Ps. jag gillade Szimpla Kert bättre – men detta ställe är helt klart värt en drink, min rekommendation är en Crazy 88. Idag körde vi inte party all night – utan istället hamnade vi på en vinbar runt hörnet från hotellet där vi käkade ostbricka och pratade om livet.