UDDEVALLA | TUREBORG

UDDEVALLA: Ruinerna på Tureborg

En av mina favoritplatser i Uddevalla är borgsruinerna uppe på Tureborg, Ture Borg eller Tureborgen – lite osäker på korrekta namnet. Borgen är dock inte så gammal som man skulle kunna tro. Borgen byggdes av Ture Malmgren, grundare av tidningen Bohusläningen som uppenbarligen hade ett extremt stort ego och alldeles för mycket pengar. Borgen stod klar 1912 och 1950 brann den ner. Då hade Ture inte kunnat besöka sin borg på flera år då han blivit för tjock för hästvagnen som tog honom dit. Nu finns det en stig uppför berget en bit ovanför parkeringsplatsen, någon annan väg har jag aldrig hittat.

Det sägs att fanns en massa lönngångar bland annat har jag genom rykten hört att det skulle finnas underjordiska gångar som ledde tills hans hus Villa Elfkullen som ligger nedanför borgen och vidare ner till stan. Bullshit tror jag. Men man hittade faktiskt en liten gömd gång för ett par år sedan, men den var bara några meter lång, från ett rum till ett annat.

Det är fritt fram att gå upp i tornet med utsikt över hela Uddevalla, vill man undersöka rummen under mark rekommenderas gummistövlar och ficklampa.

På somrarna är detta en populär plats för grillkvällar, det är även platsen för Tureborgsfestivalen som arrangerats under några år. Hos Sällskapet Tureborgen finns mer fakta om borgen och bilder på hur den såg ut innan branden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.