ANDORRA | EL SERRAT

EUROTRIP 2018: Andorra – La Massana, El Serrat & Ordino Arcalis

Andorra är ett litet furstendöme i Pyrenéerna på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Det bor ca 86 000 personer uppdelat på 470 kvadratkilometer, huvudstaden heter Andorra la Vella och det pratas huvudsakligen Katalanska i landet. Högsta punkten nås på 2946 meter över havet och lägsta på 870 meter över havet (fortfarande rätt så högt upp med andra ord). Det går inte att komma till Andorra med varken flyg eller tåg, buss eller bil är vad som gäller då närmsta flygplats ligger 2-3 timmar bort. 80% av landets inkomster kommer från turismen och landet räknas fortfarande som ett skatteparadis.

Här besökte vi två byar en liten, och en jättejätteliten. I den större, La Massana på en höjd av 1200 meter åt vi mat på en liten restaurang i solen och sedan tog vi liften upp ytterligare 700 meter. Praktiskt att liftarna används för skidor på vintern och vandrare och cyklister under resten av året.

I den mindre byn, El Serrat, 1500 meter över havet stannade vi för natten på en utsiktsplats, hajkade i nationalparken Sorteny och kollade på växter i en botanisk trädgård med flora för den här typen av höjd – alltså jättehögt. Där hittade jag en ny favoritblomma, sea holly, martorn på svenska – en alldeles vackert blå taggig blomma, inte helt olik en blå tistel fast med väldigt mycket längre taggar.

Innan vi lämnade Andorra för Frankrike och Luxemburg på vår hemfärd mot Sverige åt vi croissant-frulle i skidorten Ordino Arcalis bland snirkliga vägar, fjällkor och vandrare på 2200 meters höjd.

Andorra, vilket spännande litet land! Där bensinen kostar 11-12 kronor litern och man får 24 stycken 33 cl öl för 60 spänn. Detta blev mitt 58:e besökta land!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.