VARA | THE BLUE ORANGE

SVERIGES KONST-IGASTE TÅGSTATION: Den blå stationen och rymdbumlingarna i Vara!

THE BLUE ORANGE
Det coolaste stationshuset jag någonsin skådat ligger utan tvekan i den lilla staden Vara i Västra Götaland som också var mitt hem under flera år. Staden alltså, inte stationshuset. Verket är signerat den tyska konstnären Katharina Grosse och blev omtalat när det invigdes 2012 som Nordens största skulptur. Om det är sant eller ej låter jag vara osagt. Men kanske Sveriges…

Vara Resecentrum omvandlades från att vara en lagom tråkig stationsbyggnad i en liten svensk stad till att målas om helt i blått och få sex stora regnbågsfärgade rymdbumlingar placerades på och vid byggnaden – voila! Konstverket The Blue Orange var skapat. Titulerad efter en dikt av en känd poet.

KATHARINA GROSSE
Katharina Grosse är en tysk konstnär baserad i Berlin som jobbar mycket med konstinstallationer av olika slag, ofta i väldigt stora format. Planen är att hon ska göra ett nytt projekt i Sverige i samband med Västlänken i Göteborg. Även detta konstverk kommer att ha associationer till rymden. En meteorit ska landa. Visst låter det spännande!

Under konstruktion…

WHY VARA?
Det var inte helt okomplicerat att få till det här konstverket i staden och många hade väldigt mycket att säga om det (…och har fortfarande), på gott och ont. Antingen tycker folk det är skitfult eller skitsnyggt och inte så mycket däremellan. Jag håller mig till den senare skaran och tycker att det var ett modigt och coolt sätt att sätta lilla Vara på kartan. Konstkartan that is! Uppmärksamhet har den i vart fall fått mycket av – både inom och utanför landets gränser. Tack Vara Kommun och Statens Kulturråd för att ni vågade utmana den lilla staden på ”schlätta”. Men jag kan hålla med om viss kritik. Det hade ju varit fint om de lagts några slantar på insidan av huset som rent ut sagt såg förjäklig ut under de år jag var tågpendlare. Väntsalen var under all kritik. Ostädad toalett, trasiga fönster, golvet fullt av fimpar och en stank av öl och piss. Tyvärr verkar det inte ha hänt så mycket på den fronten. Grattis till Sveriges sunkigaste väntsal – här är det inte insidan som räknas.

ITALIENSK GLASS
Går du in genom entrén som vetter mot torget så befinner du dig i café- och glasserian som drivs av Tiziana, Gelateria Tiziana. På somrarna sker glassförsäljningen av den hemgjorda italienska glassen i badhusparken. När du ändå är i Vara rekommenderar jag lunch eller middag på Restaurang Kronan som har gjort ett rejält lyft de senare åren, besök det omtalade Konserthuset eller fika på anrika Konditori Nordpolen som fortfarande kör med något så unikt som bordsservering.

FUN FACT
Egentligen var det meningen att huset skulle vara i en tegelorange nyans men just den färgen passade inte huset (byggnadsmässigt gissar jag) så konstnären fick ändra till en blå. När huset stod färdigmålat lade jag upp det i en konstgrupp på facebook och fick kommentaren att det var dåligt photoshoppat (haha). Jag kan dock förstå att det såg lite overkligt ut. Men det är 100% på riktigt och väl värt ett besök.

Bilder innan rymdbumlingarna kom på plats.

TIPS!
Om tåg i kombination med konst är något som intresserar och fascinerar rekommenderar jag en lite längre tur ner till Tyskland och stationen i Uelzen även kallad Hundertwasser-Bahnhof designad av konstnären Friedensreich Hundertwasser.

Bahnhof Uelzen, Oktober 2020

____________________________________________________________________

WORLDBYTINA.SE drivs av mig, Tina Wetterskog. Utbildad resekonsult som inspirerar till resor och äventyr när & fjärran. Fokusområden: Tåg! Konst! Hållbarhet! Följ mig gärna på facebook och på instagram.

#RESEBLOGG #ARTANDTHECITY #TRAINTROTTER #WORLDBYTINA

One thought on “VARA | THE BLUE ORANGE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.