CAMP SWEDEN

CAMPINGRESAN GENOM SVERIGE 2020. En bil, ett tält och en bunt fantastiska vänner. Nu har jag äntligen fått uppleva en äkta svensk campingsemester och nyttjat den fina allemansrätten vi har. Vilken lyx det är egentligen. Att få uppleva skog och mark nästan var som helst. Helt gratis. Bara sådär. Reportaget innehåller massor av campingtips och sevärda sightseeing-spots.

  • Dalsland
  • Värmland
  • Bergslagen
  • Tiveden
  • Vättern
  • Småland
  • Sjuhäradsbygden

INDIANSOMMAR & ALLEMANSRÄTT

Bästa sättet att uppleva sensommaren i Sverige är definitivt att spendera det sista solvarma dagarna med en klassisk tältsemester – innan världen förvandlas från sommargrönt till höstbrunt och raggstrumporna åker på. Jag vill gärna kalla det för indiansommar för att det är ett sådant vackert ord. Men är inte helt säker på att det är helt korrekt. Det är nog snarare om det blir sommarvarmt i oktober, inte september som i detta fall…

Det är verkligen något speciellt med fricamping. Precis som det låter så är du fri att campa nästan vart som helst, bara du följer några enkla regler. Allemansrätten. Kortfattat handlar allemansrätten om att naturen är till för alla. Man får lov att sätta upp några tält på marks som inte stör boende eller djur nästan var som helst i Sverige, under ett dygn. I friluftsområden och på badplatser kan det ibland vara tältförbud, håll utkik efter skyltar och respektera det som står. Allemansrätten är något unikt vi har i Sverige och några få andra länder i världen.

Tänk på att bara eld på angivna platser om det råder eldningsförbud och vill du fiska måste du kolla alltid upp vad som gäller angående fiskekort. Och såklart – alltid alltid alltid – städa upp efter dig!

Respektera naturen!

Läs mer om mitt engagemang mot nedskräpning i naturen: https://worldbytina.se/2020/07/07/give-back-clean-up/

KRÄFTSKIVA, MCDONALDS & ANDRA CAMP HACKS

Såååå vad gör en under en veckas camping egentligen – och vart åker en? Vi började i Dalsland och avslutade i Sjuhärad. Som mest under resan var vi fem vänner. Denna resa gjorde vi med bil. Nedan har jag samlat några tips på hur man gör en campingtur skoj – i alla väder.

Camp-hack #1: Bad i alla väder. Beachparty! Piffa till det hela med en gigantisk uppblåsbar enhörning. Vi kan kalla honom Pontus. Badtemperaturen blir behagligare och fotona roligare.

Camp-hack #2: Kräftskiva. Är man i Sverige i augusti är kräftskiva ett faktum. Det är bara så det är. Har du inte möjlighet att fiska och koka egna. Köp från Turkiet och ät dom på stranden. Förbered med våtservetter och städa NOGA. Kräftor luktar inte särskilt gott i ett tält dagen efter. Är det inte kräftsäsong går tacomys, födelsedagsfest, julafton eller midsommarfest lika bra. Bara fantasin som sätter gränser.

Camp-hack #3: Sightseeing. Att campa är att uppleva – och att uppleva är att sightseeing:a. Stanna vid alla bruna kringla-skyltar. Ofta är det en ganska ointressant sten – men ibland får du se nåt alldeles fantastiskt. Överraskning varje gång.

Camp-hack #4: Rastplats Mcdonalds. Mcdonaldsfrälst eller ej, en 12-kronors cheeseburgare kan det vara värt för att få tillgång till toalett och handfat. Visserligen funkar en klassisk raggardusch med våtservetter och deo tillfällig men att skita i skogen är inte my cup of tea. Även om ordspråket ”nöden kräver ingen lag” är ack så sant. Been there – done that.

DALSLAND: Gottebutik & Räkfrossa

Ragnerud Camping. En stor camping med både plats för husbil/husvagn och möjlighet att hyra stuga. Fin badplats. Vi valde dock att inte stanna till här då vi önskade mer naturupplevelse i form av fricamping i skogen. Men definitivt en bra plats om man vill stanna lite längre på samma ställe.

Sibylla i Bäckefors. Inga roadtrips i Sverige är fulländade utan en klassisk köttbulletallrik med mos, lingonsylt och gräddsås. Sibylla levererar, alltid.

Dals Konfektur i Bengtsfors. Det är ändå något alldeles alldeles speciellt med svenskt godis. Efter alla mina resor runt om i världen är det svenska godiset något jag lärt mig uppskatta. Saltlakrits ftw! Godis är också perfekt snacks oavsett om en ska köra långt eller ha filmkväll i tältet. Bunkra!

Folkparken Valhall. I Bengtsfors ligger en av Sveriges många, men tyvärr fallfärdiga folkparker. Då och då arrangeras evenemang här, men av utseendet att döma var det längesedan nu. 2005 vet jag att det var en omtalad hårdrocksfestival precis här…jag var dock inte på plats. Men mitt campingsällskap var och drog sig till minnes en å annan festivalanekdot.

Kråkviken vid Lelången. Här slog vi upp vårt camp för natten, i skogen med utsikt över sjön. Kvällsbad och räkfrossa.

VÄRMLAND: Troll & Picasso

Årjängstrollet. I Årjäng åt vi en klassisk ”svensk” hawaiipizza med kebabsås och hälsade på det 8 meter höga trollet. Hej troll!

Karlstad. Solen skiner tydligen inte alltid i Kallsta. Det gjorde den inte vid mitt förra besök heller: https://worldbytina.se/2018/11/12/sweden-visit-karlstad/

Picassoskulpturen i Kristinehamn. Statyn i Barcelona är ju vida känd men Picassoskulpturen i Vålösundet, Kristinehamn är nog kanske mest berömd inom Sveriges gränser. Nu kan jag också äntligen stoltsera med att ha sett den 15 meter höga betongskulpturen. Ritad av självaste Pablo Picasso, skapad av norska skulptören Carl Nesjar. Fun fact: Det ör Picassos fru, Jacqueline som stått modell.

BERGSLAGEN: Gyllene sandstrand & medelhavsturkost vatten

Guldkusten i Grythyttan. När vi var och shoppade på lokala matbutiken inför vår stundande kräftskiva fick vi tips av en i personalen att camping på badstranden aka Guldkusten i folkmun var helt i sin ordning. Där fanns både grillplats och toalett. Perfekt. Och vilken kväll det blev, vi började med beachparty i det vackra sommarvädret (haha) och fortsatte sen med klassisk kräftskiva med efterföljande målarkväll. Bästa kvällen alltså! Kan också rekommendera en promenad i lilla Grythyttan, fina gamla hus men mycket mycket mindre än vad jag hade sett framför mig…

Loka Brunn. Här i området ligger hälsokällan i Bergslagen – Loka Brunn. Jag kan visserligen tycka att det är lite onödigt att köpa vatten på flaska när hela Sverige har så bra vatten i kranen. Men men…allt som gå att tjäna pengar på… Intressant plats oavsett. Fun fact: Populär plats för kungligheter. Kung Adolf Fredrik sägs ha botat sin migrän med detta vatten…

Nora. I charmiga Nora gjorde vi stopp för lunch och matshopping inför kvällens planerade tacomys. Vilken fin stad! Nästa gång checkar jag in på stadshotellet.

Tre sjöars väg. Från Norasjön till sjön Usken. Vilken vacker väg. Kan verkligen rekommendera denna ca 3 mils bilfärd om du är i trakterna. Förslagsvis i kombination med en vandring på Bergslagsleden. Vid badplatsen vid sjön Usken slog vi upp vårt camp för natten. Badplatser är väl egentligen inte helt i sin ordning att campa på. Men vi såg inga skyltar som upplyste oss om att det inte var tillåtet och eftersom badsäsongen var över tog vi beslutet om att det nog var helt ok. Badplatsen låg dessutom långt från bostadshus och vi skymtade inte en människa under hela tiden.


Bergslagsleden. Sammanlagt 28 mil lång, uppdelad i 17 olika etapper. Här kan du välja den som passar dig bäst: https://www.bergslagsleden.se/etapper/

Uskavi kalkbrott. Drömmer du om att bada i turkost vatten behöver du inte ens åka utanför landets gränser. Det finns här i Uskavi kalkbrott. Kan dock meddela att i september är det råkallt i vattnet – men vackert för ögat.

TIVEDEN: Världens minsta färja & stugfest

Töreboda. Vid Göta Kanal kan du säga hej till världens minsta färja. Hon heter Lina och färden tar exakt 25 sekunder. Jepp, du läste rätt. 25 sekunder.

Undenäs kyrka som också går under namnet Tivedens katedral eller Tivedens domkyrka är en imponerande byggnad i nygotisk stil. Otippad placering för en kyrka som förr hade 1100 sittplatser, efter renovering är sittplatserna halverade till ett mer rimligt antal. Jag hade ingen aning om att denna kyrka ens fanns förrän den tornade upp sig framför oss. Impressive!

Tivedens nationalpark. I Sverige finns 30 nationalparker, i Tiveden ligger en av dom. Jag är tidigare bekant med området då Rosa Bussarna har sin årliga återträff här, år efter år, i Ösjönäs. Den här gången valde vi att besöka Stigmansgården där vi bytte ut vårt tält för en natt i stuga i den före detta lägergården. Vad gör en här? Jo man badar med regnbågar i Bocksjön, har grillfest, firar allas missade födelsedagar pga det historiska året 2020 och går på svampjakt.

VÄTTERN: Bisonoxar, polkagrisar & gigantiska ekträd

Djäknasundet. Sveriges vackraste badplats enligt många – om än pytteliten. Vi badade (såklart) trots iskallt och stormigt vatten. Check!

Karlsborg. I Karlsborg åt vi thaibuffé som jag inte rekommenderar och körde sightseeing med betoning på körde förbi fästningen pga spöregn.

I love Hjo. Oj vilken fin stad Hjo är. Har aldrig tidigare varit här under sommarmånaderna så blev verkligen överraskad av alla fina trähus, omsorgsfullt planerade planteringar i stadsparken, en tysk bier garden och glass i stora lass. Det finns tre glasskiosker att välja på, Österhagen, Gula Paviljongen och Moster Elins, vi valde den sistnämnda vilket visade sig vara en mycket bra val, med utsikt över hamnen.


Bisonfarmen i Gate. På Mobolets gård kan du hälsa på över hundra ståtliga bisonoxar, äta mat i saloonen, åka med på safari eller ställa din husbil på ställplatsen med tillgång till allt en behöver (el, vatten, kök, toalett, dusch etc). Utsikten, ja den är helt fantastisk! Läs mer: https://gatebison.se/

Falks grav i Hökensås naturreservat. Här, inne i den mörka skogen avrättades rånaren Falk som dömts till döden, på Svedmon. Fun fact: Det sägs att det alltid finns färska blommor på graven, men vem som lägger dit dom är ett mysterium.

Bredsjön. I Hökensås naturreservat finns väldigt populära fiskesjöar, speciellt om du är på jakt efter laxfiskar som öring och röding. Obs. Fiskekort krävs. Vi kom fram ganska sent på kvällen så istället för att slå upp tältet byggde vi om bilen till en tillfällig husbil. För mer info om Hökensås sjöar och fiskekort: https://www.hokensas.se/

Gränna. Polkagrisarnas hemstad. Den enda fabriken som fortfarande var öppen för säsongen verkade vara Franssons, så där stannade vi och köpte polkagrisar för hela slanten. Säsongens smak: Sur rabarber var fantastiskt god!

Visingsö. Äntligen fick jag chans att besöka denna vackra lilla ö i Vättern för allra första gången. Här spanade vi in ruinerna av Visingsborg och gick på promenad bland de imponerande ekarna. Jag tänker att det är få platser i Sverige som har så många minnesmärken samlade på en sådan relativt liten yta. Här finns väldigt mycket svensk historia!

SMÅLAND: Cliff Burton & Carl von Linné

Cliff Burtons minnessten. I Dörarp finns Cliff Burtons minnessten, ni vet basisten i Metallica som tragiskt omkom när turnébussen körde av vägen -86. Mest välbesökt är nog den här platsen i början av juni när alla Sveriges rockers beger sig mot Sweden Rock Festival i Blekinge varje år. Fun fact: När jag läste konsthistoria på universitetet skrev jag en uppsats om just den här platsen och populärkulturens påverkan.

Sjön Vidöstern. Här slog vi upp kvällens camp, vid en strand, fast uppe i skogsbrynet, där träden skyddade mot den värsta blåsten och regnet. Nu kändes det på riktigt som att hösten var väldigt väldigt nära. Men det är också en del av charmen med att campa, regnet som smattrar på tältduken och doften av blöt gran.

Linnés Råshult. På agendan för dagen stod ett besök i Carl von Linnés föräldrahem, eller ja, trädgården till föräldrahemmet och kulturstigarna runt om. Wow vilket magiskt ställe. Så otroligt vacker natur! Här hade vi tur och fick se en alldeles speciell liten blå blomma växa vilt på ängen, en sällsynt trumpet från gentianafamiljen. Tur jag hade en privat guide med mig annars hade jag nog inte upptäckt den – och absolut inte vetat att den var speciell. En helt egen artikel om denna vackra plats kommer att publiceras inom kort.

SJUHÄRADSBYGDEN: Glaskonst & hjortsafari

Glasets Hus. Limmared är troligtvis mest känt för sitt glasbruk och tillverkningen av ABSOLUT vodka flaskorna. Limmareds Bruk har funnits sedan 1740 vilket gör det till Sveriges äldsta glasbruk. Här finns också Glashuset som är ett kombinerat museum och glashytta där konstnärer jobbar inför nyfikna åskådare.

Gällstad. Förutom att shoppingmeckat Lager 157 (originalbutiken) ligger här finns också fantastisk thaimat. Gatuköket på parkeringen precis nedanför butiken ser inte mycket ut för världen, men oboy vilken god mat. Rekommenderar Tom Yum-soppan! Fun fact: Lager 157 har fått sitt namn efter vägen det ligger utmed, länsväg 157.

Fångstgropen i Bystad. Utanför Gällstad, i Bystad ligger en ovanligt välbevarad fångstgrop, eller varggrop som det också kallas. 3,5 meter djup. Groparna användes förr för att hålla farliga människoätande vargar borta från gårdarna. För att locka till sig vargen hade man ofta levande byten, en get, en gris eller till och med en hund i en låda. Detta blev senare förbjudet i Sverige. Nu sitter ett staket runt, för att skydda djur (och människor) från att av misstag ramla ner i gropen. På platsen finns också en bronsåldersgrav.

Torpanäsets naturreservat. Här finns Herrgården Hofsnäs och Torpa stenhus med sina stora ägor, gamla ekskog och fritt gående hjortar och rådjur. Här får man inte campa vart som helst men det finns rastplatser och tältplatser som är ok att nyttja allemansrätten på.

Fristad. Kanske mest känt för sina arbetskläder, men jag vill slå ett slag för Pizzeria Cirkel som serverade en suverän falafel med fräsch sallad med mynta och saltgurka. Tummen upp!


I Herrljunga sa vi hejdå och jag hoppade på tåget upp till Enköping för att fortsätta semestern i en liten kolonistuga med bästis och bebis. 

Söker du fler campingtips & upplevelser, främst i Sverige och Norge så har jag samlat dem här: https://worldbytina.se/category/happy-camper/

4 thoughts on “CAMP SWEDEN

  1. Loka Brunn har jag besökt och bott på, riktigt mysigt ställe och härlig omgivning. Visingsö står på listan, är ju inte direkt långt bort och barnvänligt. Perfekt egentligen och att Gränna är granne för ju inte saken sämre i det fallet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.