SÄMST I TEST?

SÄMST I TEST? Fem länder har nyligen kvalat in som ”värsta resmålen” på facebook – här avslöjar jag varför jag inte tycker att Marocko, Tunisien, Turkiet, Bulgarien och Egypten suger.

Jag är medveten om att det här inlägget säkerligen kommer att reta upp många, men om jag bara kan ge en person en tankeställare så har jag lyckats med det jag vill förmedla. I flertalet reserelaterade forum på facebook diskuteras det hej vilt om vilka resmål som är sämst att åka till, när jag kollar igenom trådarna kommer jag fram till att Egypten, Tunisien, Bulgarien, Turkiet och Marocko (utan inbördes ordning) tydligt ligger bäst till…eller ja i det här fallet sämst till om resenärerna själva får välja.

Och anledningarna gör mig förundrad.

Kvinnor bär burka, man har upplevt magsjuka/matförgiftning, personalen kan inte engelska (eh va?!?), försäljarna är jobbiga, det är smutsigt – och dom mest fantastiska kommentarerna där man inte gillade vädret då det var blåsigt eller hade oturen att regna under just deras resa. Alltså vad har vi för krav egentligen?

Många verkar bilda sin uppfattning på en restaurang där dom inte gillat maten eller tråkigt nog blivit sjuka på, ett hotell som inte nådde upp till deras förväntningar eller haft oturen att möta en otrevlig person. Åker man till ett annat land med annan kultur och religion, ja då får vi väl för tusan respektera det – alternativt, åk inte till sådana platser. Det jag irriterar mig på allra mest är man, inte bara smutskastar orten man varit på, utan hela landet bara sådär – baserat på en veckas charter eller till och med en dagsutflykt. Skulle jag bli magsjuk i en ort i Sverige så går jag ju inte runt och påstår att alla restauranger i hela den staden är dåliga, eller att hela Sverige serverar kass mat.

Att jag uttalar mig och blir så uppenbart irriterad är att jag varit på samtliga ställen som kategoriseras som dom ”värsta” resmålen. Jag vill dela med mig av mina bästa upplevelser av dessa länder och städer och berätta varför jag gärna åker till vartendaste ett av dom igen. Och igen. Och igen.

MAROCKO. Här reste jag runt i tre veckor under 2014, i en minibuss tillsammans med en grym tour group med blandade nationaliteter – till elva olika platser i Marocko. Under resan fick vi uppleva alla årets fyra årstider med snö uppe i berget, 30 graders värme i Marrakech, äppelodlingar på landsbygden och kamelsafari med övernattning mitt ute i Sahara under den vackraste stjärnhimmel jag någonsin upplevt – och aldrig kommer att glömma. Någonsin.


TURKIET
. Här har jag bara varit en gång, 2012, på turkiska rivieran, i Bodrum, eller rättare sagt i Bitez, en bit därifrån på klassisk charterresa fast utan all inclusive, jag anser att en del av hela grejen med att resa är att besöka olika restauranger med nya miljöer och att testa nya maträtter. En gigantisk buffé lockar mig en dag, inte sju. Restaurangerna vi besökte var suveräna (kanske hade tur, men jag är rätt bra på att välja matställen om jag får säga det själv), omgivningen var supervacker, fin strand, fiskebåtar, berg, kissekatter, roliga barer, ett bra lägenhetshotell med toppenpool och en kul utflykt till Grekiska Kos som ligger jättenära. Jag kräver verkligen inte mer än så och minns Turkiet med värme – speciellt maten! Men nästa gång vill jag besöka Istanbul. Jag åker heller till olika ställen, senare i livet kan jag återvända till mina favoriter.EGYPTEN. Här har jag varit i sammanlagt tre veckor vid två separata tillfällen under 2012, först i Sharm El Sheikh på Sinai-halvön på våren och i Hurghada på hösten. Egypten har två saker som lockar mig mest: 1. Livet under ytan, det är inte en lögn att Egypten har det bästa dyk och snorklingsvattnet i världen! 2. Den (enligt mig) korta flygtiden på frygt 5 timmar. I Sharm bodde vi på ett helt fantastiskt hotell med all inclusive, det var nästan ett måste här då staden Nabq hade ett väldigt begränsat utbud av restauranger. Och vi var som sagt inte besvikna, rummen var stora, bekväma sängar, trevlig personal – och maten var helt amazing, även fast det var i princip samma buffé hann vi inte tröttna under våra två veckor – man kann knappt testa allt, och drinkarna som ingock gjordes inte på fulsprit. Radisson SAS Park Inn is the place to stay! Ok, jag erkänner, försäljarna var påflugna, min dåvarande kille råkade ut för en extremt hängiven kamelägare (nej jag blev inte såld) men däremot i princip uppkastad på kamelryggen med en turban på huvudet – ok, jag överdriver lite, men det kändes typ så. Det var mitt första möte med den typen av försäljare och visste inte hur vi skulle hantera det så vi var inte ute så mycket i staden efter det och en incident till med te som resulterade att jag kom hem med typ 5 kilo banante (jätteäckligt). Men man lär sig hantera det också, titta rakt fram och stirra inte på något. Nu hanterar jag försäljare i till och med Indien like a pro! Bestämd men trevlig. Alltid trevlig.

I Hurghada bodde vi också all inclusive på ett gigantiskt hotell, men här gjorde vi lite mer utflykter där vi bland annat besökte en moské och tog en båttur till Giftun Island. Jag har en känsla av att jag gillade Sharm mer för upplevelsen, hotellet och snorklingen i nationalparken Ras Muhammad – där jag stod öga mot öga med en giftig drakfisk. Men jag gillade Hurgada också där vi fick uppleva lite mer av den Egyptiska kulturen. Nästan pinsamt att erkänna att jag varit i Egypten två gånger utan att ha besökt pyramiderna, men till mitt försvar – det var oroligheter i landet det året så det kändes för riskfyllt och vi blev avrådda från att åka. Better safe then sorry.

BULGARIEN. Även här två besök, en gång på klassiska Sunny Beach (som många verkar avsky allra mest) och i huvudstaden Sofia där jag startade min gruppresa med Rosa Bussarna genom östeuropa 2016. Jag har en bra känsla av staden, väldigt lugn, hittade flera spännande barer, fina parker och guldiga kyrkor. En stor fördel är att prisnivåerna fortfarande är väldigt låga, finölen kostar ungefär lika mycket på en bar som dom gör på systembolaget. Tummen upp för Sofia, men jag skulle inte ha planerat att vistas någon längre tid i staden, ett par dar räckte.

Och nu över till Sunny Beach. En veckas charter på lyxigt hotell 2011, min allra första all inclusive-resa så hela grejen var rätt cool, lite vadå? Kan jag beställa hur många öl jag vill? Ingår all den här maten? Wow! Jag gillade staden, jag gillade närliggande medeltidsstället Nessebar, jag gillade alla katter, jag gillade nattlivet och jag gillade havet och stranden även om folk var rätt påflugna och skulle peta på min arm hela tiden – men väljer man att tatuera en sleeve som är sjukt snygg och uppseendeväckande så får man räkna med den uppmärksamheten (gjord i Sverige). Lite synd att det var sjukt höga vågor och rätt blåsigt, svårt att bada längre stunder då det var konstant röd flagg. Vet inte om det är så ofta eller om vi hade otur, men fick ändå bada i Svarta Havet. Check! Och poolen var sjukt nice…med servering av ”gratis” all inclusive drinkar.

TUNISIEN. Här var kanske staden, Sousse där vi bodde i en vecka under 2008 inte någon höjdare, lite som en stor byggarbetsplats. Men det var andra saker som vägde upp den här resan, resesällskapet till exempel och vår fantastiska ”butler” eller ja, springpojk utan att låta nedlåtande, en kille som passade upp oss på stranden – mot generös dricks fixade han kalla öl (som är förbjudet att dricka offentligt så man måste smyga) och varm pizza när vi blev hungriga. Har aldrig stött på den typen av service förut. Smarta killar med sinne för affärer!

Detta är mina helt personliga åsikter och upplevelser. Tänk på, viktigast av allt, res medvetet, kolla alltid med UD först för rekommendationer och restriktioner om det är säkert eller inte. Det är också viktigt att veta vart landet står i politiska frågor, hur landet styrs och behandlar sitt folk. Jag tycker det är svårt, jag har till exempel avstått att åka till Ryssland för deras, eller snarare presidentens anti-gay-propaganda som är helt vrickad och gjort att hatbrotten ökat betydligt. Det är inget jag vill stödja och undviker hellre att åka dit just nu och hoppas att det förändras i framtiden. Men det är också svårt att avstå från platser för att dom styrs på ett sätt som inte folket kan göra någonting åt, många är beroende av turismen för att överleva – och då kanske det ändå är bättre att åka dit för att kunna ge dom ett drägligare liv. Försäljare är inte påträngande och jobbiga för att dom vill det, dom flesta gör det för att dom inte har något val, dom kämpar för att dom och deras familjer ska kunna överleva så deras döttrar slipper prostituera sig eller dom själva inte behöver förnedra sig själva med att åka välbärgade länder och tigga.

Think outside the box!

Alla har rätt till sin åsikt, men tänk igenom hur du förmedlar den. Jag har också full förståelse att man vill få en fin upplevelse när man reser, från början till slut, och det önskar jag att alla får. Men ibland blir det lite knas på vägen och då är det bara att acceptera det och se det positiva istället. Tänk att vi ändå har möjligheten att besöka så många spännande länder och kulturer på vår jord. Alltså är inte det fantastiskt?! Inte alla som har den förmånen.

Men va, har du verkligen inte upplevt några hemskheter på resor? Klart jag har, i Paris bodde jag på ett uselt hotell och blev serverad mat som liknade, och smakade – kattmat. Jag blev matförgiftad i både Costa Rica (en bakterie som stannade kvar i tre månader) och Zanzibar – men det är ju inte resmålens fel. Befann mig bara på fel plats vid rätt tidpunkt. Och det värsta av allt dödsångesten i Victoria Falls där jag blev övertalad att forsränna – i 6 TIMMAR! Vi hamnade under vattnet flertalet gånger, jag hatade varje sekund och trodde på riktigt att jag skulle dö. Men nu vet jag det, i framtiden undviker jag forsränning!

…och just det, den där gången när vi fick en besvärjelse kastade på oss i Indien, Varanasi, av en galen man. Det var lite otäckt. På riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.