TURKEY | KEMER

THIS IS KEMER. För 20 år sedan var det bara en liten fiskeby som valde att satsa på turismen. Nu är Kemer av de större turistorterna längst med Antalyakusten – men småstadscharmen, den orörda naturen och det kristallblå havet finns kvar!

English: 20 years ago, this city was only a small fishing village that chose to invest in tourism. Now Kemer is of the larger tourist resorts along the coast of Antalya – but the small-town-charm, the untouched nature and the crystal blue sea remains!

[worldbytina.se i samarbete med Turkietresor]

Kemer – har du hört talas om orten? Det hade inte jag innan jag satt på ett flyg dit, eller snarare på ett flyg till Antalya och därifrån med buss i ca en timme till den före detta lilla fiskebyn Kemer som med tiden förvandlats till en av Turkiets mest populära semesterorter längst med den vackra Antalyakusten. Naturen är dramatiskt vacker med sina höga berg och sitt turkosa vatten. På våren kan man dessutom se snö på bergstopparna medan temperaturen är runt +25 grader.


THE BEACHES
I Kemer finns två stränder, en med runda ”mjuka” stenar och en klassisk sandstrand vid namn Moonlight Beach – vid den stranden fanns också en park, flera restauranger och olika aktiviteter. Vi valde aktiviteten ”dricka öl på en klippa och kolla på fiskarnas uteblivna fiskelycka”. Det finns också ett delfinarium som jag personligen inte tycker att man ska stödja. Delfiner är kloka djur som mår bäst i det fria. Min favorit av dom två stränderna var definitivt stenstranden, liknande stränderna som finns längst med Alabasterkusten i Frankrike och i Engelska Brighton: Pebblestones. Havet var kristallklart och i kombo med de ljusa stenarna så blev det så där drömmigt turkost som man bara ser på vissa platser i världen. Mitt i mellan de två stränderna finns marinan och en liten halvö som sticker ut i havet som man kan promenera runt och titta om de många  fiskarna fått någon fångst.

English: There´s two beaches. One pebble stone beach (my personal favourite) and a sandy beach – Moonlight Beach. In between there’s a marina and a peninsula where you can take a walk and look at the many fishermen trying their luck.


THE LYCIAN WAY & CALIS TEPE

Från Fethiye till Antalya (förbi Kemer) i södra Turkiet finns vandringsleden The Lycian Way som mäter 540 kilometer och är beräknad till att ta 29 dagar. Rekommendation är att gå på våren eller på hösten, på sommaren blir det alltför varmt. Vill man inte gå i en månad kan man välja en eller flera av delsträckorna. Vi valde en halvdagstur upp till berget Calis Tepe med utsikt över Kemers vackra bukt. Eftersom vi gjorde denna resa i april passade det perfekt att börja vandringen upp på förmiddagen då värmen inte var alltför hettande. Att gå upp till Calis Tepe tog ca en timme, första delen längst med smal skogsstig, andra delen via en stenig väg. Bonusen på hiken: förutom den vackra utsikten så såg vi två ganska stora helt vilda landsköldpaddor! Eller heter det kanske bergssköldpaddor om dom bor 300 meter upp på ett berg?

English: The Lycian way from Fethiye to Antalya, 540 kilometer, 29 days walk. We took a half day hike up to the mountain Calis Tepe in Kemer (about an hour to walk/climb up). Beautiful view!

ULUPINAR
Om man vill testa fiskelyckan kan man boka en tour till naturområdet Ulupinar ca 20 minuter med bil från Kemer. Det är en ganska unik plats som jag inte sett någonstans i världen. Vattnet från bergen rinner ner i vattenfall som man tagit till vara på och byggt fiskodlingar för öring. Här kan du fiska och sedan äta picknick med din nyfångade firre på någon av restaurangerna längst med vattnet. Fick du ingen fisk? Ingen fara, har du ingen fiskelycka så fixar restaurangen det åt dig. Alla får äta öring! Och oj så gott det var!

English: Gone fishing! Book a tour to Ulupinar in the forest for trout fishing and then eat your catch. The restaurant will prepare them for you. Its located approx 20 minutes from Kemer.


PIRATE BOAT

En av dom populäraste aktiviteterna i Kemer är att åka med en av dom många Piratbåtarna som ligger i hamnen. Tiden tog slut så vi hann inte leka pirater den här gången men det utlovades både mat och underhållning under timmarna till havs.

English: One of the most popular things to do in Kemer – take a ride on a pirate boat!


KEMER NIGHT OUT

En av kvällarna besökte vi rockstället Gecko Bar som körde livemusik kvällen till ära, akustisk gitarr. Riktigt bra faktiskt, trots att publiken bestod av fyra personer. Som sagt. Säsongen hade inte riktigt startat än. Men när den väl startar så kan jag våga lova att staden vaknar till liv på kvällarna, jag kunde inte ens räkna alla night clubs och karaokebarer vi såg.

English: Kemer night out – go to Gecko Bar (great live music) or one of the many night clubs or karaoke bars – they are everywhere!

VIKING STAR HOTEL
Under vår vistelse bodde vi på all inklusive hotellet Viking Star. Ett bra hotell som får extra plus i kanten för sin trevliga personal och bra mat. Jag har ätit på många all inklusive hotell och helt ärligt så tycker jag att detta hotell både hade mer smaker och mer varierat utbud än andra jag besökt. Om maten är väl tillagad spelar det liksom ingen roll hur många olika rätter det finns att välja på. En av dagarna serverades färsk grillad fisk. Jag åt tre stycken. Som bevis för hur bra den var. Under veckan hade vi dessutom ett kostnadsfritt besök i deras a la carte restaurang – vi valde att lyxa till det lite extra under sista kvällen med tre rätters och en flarra vin. När vi inte åt mat eller drack öl (eller var ute på andra äventyr) så hängde vi vid poolen, drack drinkar i lobbybaren eller relaxade i spa avdelningen med uppvärmd pool & turkiskt hamam spa. Hotellet hade också en privat bit av stranden en kort promenad bort, dit gick det även strandbussar om man inte ville promenera genom staden.

Frukostfavoriten: Kockens omelett men kalkonskinka (muslimskt land), turkiskt te med mynta och en sallad på gurka (fruktansvärt god gurka), tomat, färsk bladpersilja och en speciell ost som liknande feta ost med var torrare och mer gul än vit. Lunchfavoriten: Kycklinggryta och alla sopporna, speciellt majssoppan. Snacksfavoriten: Den turkiska damen som gjorde en variant av crepes med spenat och ost. Sååååå gott! Middagsfavoriten: Färsk helgrillad firre! Barfavoriten: Tuborg 100% malt, på fat.

English: Viking Star Hotel – great service & tasty food! Pool, private beach and spa with heated pool and hamam.

…och glöm inte att dricka färskpressad apelsinjuice från någon av försäljarna ute på gatan. Det är här apelsinerna är som bäst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.