MEDELTID I SKARABORG

MEDELTID I SKARABORG. På roadtrip i Tempelriddaren Arns fotspår.

 • Gudhems Klosterruin
 • Ekornavallens Gravfält
 • Varnhems Klosterkyrka
 • Hornborgasjön
 • Sevärdheter i VaraGUDHEMS KLOSTERRUIN. Utanför Falköping, i Gudhem finns ruinerna av Gudhems klosterruin. En viktig plats under medeltidens Sverige. Utgrävningarna av klostret påbörjades 1928 och blev på 90-talet en turistmagnet efter att Jan Guillou skrev romanerna om tempelriddaren Arn som senare resulterade i två filmer.


I böckerna om Arn skrivna av Jan Guillou ingår: Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut och Arvet efter Arn. De två mittersta resulterade i två filmer och en mini-serie i sex delar.

SWEDISH STONEHENGE. Ales stenar kanske är Sveriges mest kända ”Stonehenge” men det finns märkliga stensättningar runt om i hela Sverige. Bara i Västra Götaland finns runt 1500 gravfält med domarringar. Ekornavallen mellan Gudhem och Varnhem utanför Falköping är ett av dem som också är platsen för den kända gånggriften Girommen. Detta är en väldigt spännande gravplats från olika historiska epoker. Det skiljer så mycket som 4000 år mellan den äldsta och den yngsta graven. Här finns fornminnen från såväl stenåldern, bronsåldern och järnåldern i form av domarringar, gånggrifter, en hällkista, flertalet resta stora stenblock samt ett röse som fungerat som minnesmärken och gravplatser för både enskilda personer och hela släkter.

VARNHEMS KLOSTERKYRKA. Utanför Skara hittar du Varnhem, en liten tätort som är känd som platsen för en av de äldsta stenkyrkorna i Sverige. Man tror att de första kyrkan byggdes här redan på 1040-talet. Den imponerande romansk-gotiska kyrkan som står där nu är från 1150-talet och både den och ruinerna av klostret som tros ha brunnit ner år 1234 blev en turistmagnet efter att jan Guillou publicerade romanerna om tempelriddaren Arn som sedan filmatiserades. Denna plats sägs ha de äldsta spåren av kristendom som man hittat i Sverige. Många utgrävningar har gjorts och man har funnit flertalet skelett från slutet av 800-talet och framåt. Ovanför kyrkan finns också en storgård från Vikingatiden som var hem åt Kata och Kättil. Här har man hittat en större grav med Kata´s välbevarade skelett och tygrester vilket tyder på att hon var en högt uppsatt vikingakvinna.

HORNBORGASJÖN. På våren förvandlas denna sjö till en dansbana för tiotusentals tranor. Exotiskt, Minst sagt! Sjön som är en av Europas viktigaste sjöar för fågelliv är vacker året runt och hem för mängder av olika fågelarter. Vid mitt senaste besök här blev jag påmind om nationalparken Ngorongoro i Tanzania. Det är ett speciellt ljus, både här och där.

VARA I VARA. För er som inte vet så var Skaraborg, närmare bestämt lilla Vara mitt hem under sex år och ligger mig därför varmt om hjärtat. De gula rapsfälten, Kinnekullebanan, Sivans Osthandel, det blå stationshuset, stoltheten över Konserthuset och framförallt anrika Konditori Nordpolen som fortfarande håller stenhårt på traditioner och har bordsservering i fina koppar. För att nämna några sevärdheter.

För er som önskar djupdyka i medeltidens Skaraborg rekommenderar jag ett besök på Västergötlands Museum i Skara som har en hel basutställning kring ämnet.

3 thoughts on “MEDELTID I SKARABORG

 1. Inte så långt från mina gamla hemtrakter.
  Har besökt alla ställen, vissa inte så länge sedan, vissa mycket längesedan. Gammal kulturmark.
  Vara är väl det jag besökt minst.
  Kul att läsa och titta på bilderna och återuppleva fina upplevelser.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.