CAMBODIA | RUINS OF ANGKOR WAT

Ruinstaden Angkor Wat. Man åker inte till Kambodja utan att besöka Angkor, nej det gör man bara inte. En av jordens coolaste platser. Angkor ligger alldeles utanför Siem Reap och var världens största miljonstad, det är gigantiskt. På riktigt. Gigantiskt. Hela riket kallades Angkor och var bebott mellan 800-1400-talet. Efter 1400-talet övergavs Angkor, troligtvis på grund av naturkatastrofer och klimatförändringar. Man vet faktiskt inte riktigt varför – precis som med så många andra övergivna ruinstäder som tex Machu Picchu och Tikal. Staden hittades inte förrän slutet av 1800-talet av franska upptäckare. Givetvis visste befolkningen att det fanns där, gömt av djungeln, men resten av världen hade ju såklart ingen aning.

Jag erkänner jag hade läst på dåligt. Jag trodde att det handlade om typ fyra tempel. Oj så fel jag hade. 72 tempelruiner på ett område om 24 x 8 kilometer, samt några ännu längre bort. Det är bara det som byggdes i sten som finns kvar, tempelbyggnaderna, alla bostadshus och liknande var byggda i trä och har således ruttnat bort med tiden. Mäktigt att vandra runt där och tänka på att det en gång varit världens största stad. Khmerriket. Jag låter bilderna ta er med på en vandring i staden.

Mina två bästa tips: Se Angkor i soluppgång och åk upp med luftballongen för att få se hela staden från ovan. Två magiska upplevelser.

In English: When seeing the sun rises over the great temple… It´s kind of hard to explain the feeling. It need to be experienced! The amazing feeling tone down when seeing a thousands selfie sticks up in the air. But exept that. IT WAS STUNNING. The temple city of Angor is so big it´s hard to understand, you´ll need at least 2-3 days to try to explore it all. If you don´t have that time, the temples I found most interesting was Bayon – whit the four faces of Buddha, Ta Prohm – where Tomb Raider was recorded and the main Temple Angkor Wat itself of course. To get a grip how big it is – the whole city – enjoy the view from a hot air balloon.

Angkor Wat – stadstemplet, Angkors mest berömda. Tillägnat guden Vishnu. Det här ska man se i soluppgång. Magisk upplevelse att se ruinerna sakta torna upp sig mot den långsamt ljusnande himlen.
Angkor Thom – stadskärnan i Angkor som bestod av flera tempel. Bland annat Bayon – om man kan ha ett favorittempel så är det här mitt. Byggt efter väderstreck och geometriska former. Tempelruinen består sammanlagt av 54 torn, med fyra ansikten – Buddhas eller Jayavarmans – det verkar råda lite delade meningar om det, jag röstar på Buddha. Det största tornet hade åtta ansikten. Sammanlagt 220 ansikten.
Ta Prohm – det överväxta djungeltemplet med banyanträd som tagit över ruinerna. Man har valt att låta det se ut som när man hittade det, överväxt av djungeln. Ett av de mest kända templen – främst för att det var här som delar av Tomb Raider spelades in. Här spenderade vi ganska mycket tid med att gå omkring och utforska olika delar av stenhögar och krypin. Spännande.
Jag har aldrig varit uppe i en luftballong förut, i Angkor fick vi chansen att se hela Khmerriket från ovan, 200 meter upp i luften, i gryningsdimma. Då jag är lite (ok ganska mycket) höjdrädd vad detta skitläskigt, men läskigheten övervanns av den mäktiga känslan. Kändes som att vi var i en helt annan värld. En sagovärld.

One thought on “CAMBODIA | RUINS OF ANGKOR WAT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.