GOTHENBURG | UNIVERSEUM

A PIECE OF COSTA RICA IN GOTHENBURG. World by Tina i samarbete med Universeum. När längtan efter tropiska djungeläventyr, djursafari och livet under ytan blir för stor flyr jag hit – till Universeum i Göteborg!

REGNSKOG & VATTENFALL

Jag vill inte uppmuntra djur i bur och tycker inte om djurparker som fokuserar på det kommersiella – där fokus är att tjäna pengar. Men det finns också många platser som gör väldigt bra jobb med att föda upp och bevara utrotningshotade djur och lära människor mer om varför det är så viktigt att ta hand om vårt ekosystem. Universeum är en sådan plats. Här får man uppleva en promenad genom regnskogen med hög luftfuktighet, fåglar som kvittrar, en vacker fjäril som flyger förbi, en trött sengångare som precis vaknat men bestämmer sig för att somna om och en apa som nyfiken kikar fram mellan några trädstammar. Jag tror dom har det väldigt bra här, i sin fejkade naturliga miljö.

UNDER YTAN

Det finns över 30 000 kända fiskarter i världen – Universeum representerar flera hundra av dem. Här kan du kika på krabbo och humrar, havskatter och andra monster och alla möjliga sorters hajar och rockor, vackra maneter och min personliga favorit Hitta Nemo-firrarna i korallrevet. Livet under ytan är så magiskt – men det är också på väg att förstöras. Jag uppmanar alla att se dokumentären Chasing Corals som uppmärksammar korallrevens väg mot ond bråd död.

HÅLLBAR VÄRLD

Ett av Universeums uppdrag är just att lära barn och vuxna mer om världen – genom naturvetenskap och teknik. Vi behöver denna kunskap för att skapa en hållbar värld. Universeum är miljödiplomerad sedan 2006. 2017 års motivering: ”Genom att gå från ord till handling i miljöarbetet har verksamheten visat föredömlig framsynthet och ansvarskänsla. Detta miljöarbete är ett viktigt steg på vägen mot en bättre miljö i Sverige och resten av världen.”

HOTADE DJUR

Enligt forskare står ca en tredjedel av världens djur och natur inför en stor risk att försvinna helt. Anledningen. På grund av miljökatastrofer och skövling av skog försvinner djurens naturliga miljö – och i slutändan också djuren själva. När det inte finns tillräckligt med genetiskspridning så parar sig djur med allt för nära släktingar vilket leder till inavel och djuren blir känsligare för sjukdomar och kan leda till missbildningar. Miljögifterna som mänskligheten är skyldig till är definitivt en stor anledning till att arter dör ut – djuren har inget naturligt skydd mot kemikalier och annan syntetisk skit som vi har gjort världen beroende av. Men det som jag tycker är det allra värsta är den grymma tjuvjakten som nästan helt har utrotad många djurarter och trots att vi vet vad som håller på att ske så blir det bara värre!  Gorillahänder som används som askkoppar, pulveriserade noshörningshorn som sägs vara bra till det mesta – utan minsta bevis, björntassar som huggs av levande från svartbjörnar för att koka exklusiv soppa… Det slutar inte där. Det är också fruktansvärt att tänka på djuren som föds upp i fångenskap enbart för att den där modemedvetna tjejen bara måste ha den där populära pälskragen där djuret föds upp i bur och slaktas enbart för sin päls skull. Vad har alla dom här sakerna gemensamt? Allt är skapat av människan. Det är vi som förstör och dödar vår egen värld.

MY POINT OF VIEW

Innan folk börjar attackera mig för mina val och livsstil. Jag är inte vegetarian men jag vill gärna veta vart köttet kommer ifrån, jag äter kött 1-2 gånger i veckan, mest för att min kropp behöver det då den inte är så bra på att ta upp järn och jag vill undvika att behöva bli stammis på sjukhuset för injektioner. Jag använder skinn och mocka då jag anser att det är okej när det gäller djur som inte enbart slaktas för sin huds skull. Jag vet att jag flyger alldeles för mycket för att kunna rättfärdiga mig själv, men å andra sidan så är det många andra saker i mitt liv som väger upp. Jag bor på få kvadratmeter, har en extremt liten matförbrukning, duschar snabbt och effektivt, tvättar alltid full maskin, köper nästan bara second hand, använder lite elektronik (i jämförelse med många andra) och kör bil enbart när jag måste. Turismen är också en del i en hållbar värld, vår del av världen har kunskap som vi som reser kan och bör dela med oss av. Många platser i världen skulle inte klara sig om turismen minskade eller försvann helt. Det är resebranschen som bär ansvaret för det, och då har vi också ett ansvar att bevaka vad som sker på dessa platser. Mina personliga miljömål: INGA inrikesflyg eller flyg mellan länder om det finns rimliga alternativ som tåg, buss eller färja. Jag prioriterar hellre längre resor än korta weekends och väljer bort att bo på hotellkedjor eller äta på restauranger som inte gynnar lokalbefolkningen.

Berätta gärna vad du har för personliga miljömål – hur medveten är du när du väljer tex hotell?

 

2 thoughts on “GOTHENBURG | UNIVERSEUM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.