OSLO | SALT

SALT – Art & Music, cultural village, streetfood, bars & sauna. Mitt i Oslo ligger denna ”gömda” oas, med utsikt över det ståtliga Operahuset och glittrande Oslofjorden. The SALT village överraskar med byggnadsverk inspirerade av bland annat en marockansk bazaar blandat med fornnordisk arkitektur och finsk bastukultur. Att byn dessutom är delvis byggt av drivved och även är en plats för spännande konstprojekt gör det hela ännu mer intressant. Sist, men absolut inte minst så innehar SALT en av världens största bastu!

Det här stället förtjänar ett helt eget inlägg. En gömd pärla ute på Langkaia, mittemot Operahuset. Den är egentligen inte så gömd men den ligger åt ett håll en ganska inte vanligtvis går ut till om en inte vet vart en är på väg Här finns allt jag gillar med ett uteställe – bärs (ikke säg det på norsk, det betyder bajs haha), konstprojekt, mysiga uteserveringar, foodtrucks – och kanske det de är mest kända för, sina olika saunas (använder sauna då det heter så på de flesta andra språk och bastu låter så konstigt i plural…bastus, bastusar?). Att många av husen som är inspirerade av fornnordiska långhus dessutom är byggda av drivved sätter pricken över i:et. Nytänk!

I veckan blev jag inbjuden på filmfest då de skulle skapa en ny film och behövde ett gäng partyglada festprissar i bastun. Gratis öl, korvgrillning och test av tre av deras saunas, inklusive isvaksbad (fuskade och doppade mig i tunnan istället för havet – iskallt likaväl!). Vi fick också uppleva en lavenderdoftande sauna session – otroligt varmt men meditativt. Efter att vi bastat klart förvandlades ett av husen till nattklubb, givetvis var samtliga fortfarande iklädda badkläder. Hello beachparty – mitt i januarivintern.

Det är något av det jag gillar mest med Oslo – alla oväntade nattklubbar, inte många street food markets som på kvällarna förvandlar golvytan till dansgolv, minigolfbanor som serverar öl till långt in på natten – och SALT – bastuklubben som tar konceptet till en helt ny nivå!

Förutom flertalet saunas, inklusive en av världens största (!) finns också en utomhusbio, ett kafé, flera barer både inomhus och utomhus samt foodtrucks. Håll koll på fejjan för spännande event året om! På webben finns all info om morgonbastu och andra basturitaler, vill en hyra en privat bastu går det också fint.

Salted.no

2 thoughts on “OSLO | SALT

  1. hej! har som ide att hyra en liten finsk bastu för två personer, 1-1,5 h för min dotter och hennes pojkvän. Är det möjligt att exempelvis köpa ett gåvokort? och vad skulle det kosta. Dom avgör sedan själv när dom vill bada och kontaktar er.

    hälsningar Leif Holst, helsingfors finland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.